musannef

Abdurrezzak

Talak

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Cariyeyi Hür Kadın Üzerine Kuma Getirmek

 

13088- Ata (b. Ebi Rebah) der ki: "Denilirdi ki hür kadının üzerine kendi izni olmadan kuma olarak cariye getirilemez. Hür kadın ile cariye aynı erkeğin nikahı altında bir araya geldikleri zaman nafakanın üçteikisi hür kadının, üçtebiri de cariyenin olur."

 

Tahric: Said b. MansÜr (3/720), "Huşeym-Ata" kanalıyla farklı bir lafızla rivayet etti.

 

 

 

13089- Ebu'z-Zübeyr bildiriyor: Cabir b. Abdillah'ın: "Hür kadının üzerine kuma olarak cariye getirilemez. Ancak cariyenin üzerine kuma olarak hür kadın getirilebilir" dediğini işittim.

 

 

 

13090- Hz. Ali der ki: "Hür kadın cariye üzerine kuma getirildiği zaman hür kadına iki, cariyeye ise bir gün taksim edilir."

 

 

 

13091- ibnu'I-Müseyyeb der ki: "Cariyenin üzerine kuma olarak hür kadın getirilebilir, ancak hür kadının üzerine kuma olarak cariye getirilemez. Şayet hür kadın kuma olarak üzerine cariye getirilmesine razı olursa hür kadına iki, cariyeye ise bir gün taksim edilir."

 

Tahric: Said b. Mansur (3/721), Huşeym kanalıyla Yahya'dan kısa bir metinle rivayet etti.

 

 

 

13092- Hasan(-ı BasrI) ile ibnu'l-Müseyyeb şöyle demiştir: "Hür kadının üzerine kuma olarak cariye getirilemez. Ancak cariyenin üzerine kuma olarak hür kadın getirilebilir. Hür kadın ile cariye aynı erkeğin nikahı altında bir araya geldikleri zaman hür kadına iki, cariyeye ise bir gün taksim edilir. Nafaka konusunda da aynı hesap üzerinden taksimat yapılır."

 

 

 

13093- Hasan(-ı Basri) ile ibnu'I-Müseyyeb: "Hür kadın ile cariye aynı erkeğin nikahı altında bir araya geldikleri zaman hür kadına iki, cariyeye ise bir gün taksim edilir" dediler.

 

Tahric: Said b. Mansur (3/719), "Huşeym-İbnu'I-Müseyyeb" kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

13094- ibnu'I-Müseyyeb der ki: "Hür kadının üzerine kuma olarak cariye getirildiği zaman hür kadın muhayyer bırakılır. isterse kocasının yanında kalır ve gün taksimi ile nafaka konusunda cariyeyle aynı haklara sahip olur. istememesi durumunda da kocasını cariyeden ayırır."

 

 

 

13095- Zühri der ki: "Hür kadının cariye üzerine kuma getirilmesinde bir sakınca olmaz. Ancak hür kadının üzerine cariye kuma olarak getirilemez. Kişi hür kadın üzerine cariye bir kadını kuma olarak getirdiği zaman cariyeden ayırılır ve cezalandırılır. Hür kadın erkeğin cariyeyle evli olduğunu bildiği halde kuma olarak gelmeyi kabul ettiği zaman gün taksimi ile nafaka konusunda cariyeyle aynı haklara sahip olur. Ancak erkeğin cariyeyle evli olduğunu bilmeden onunla evlenirse muhayyer bırakılır. isterse ondan boşanır isterse de yanında kalır."

 

 

 

13096- İbn Cüreyc bildiriyor: Cariye üzerine hür kadının kuma olarak getirilmesi konusunda İbn Şihab şöyle dedi: "Hür erkeğin bu yönde uygulaması gereken sünnet hür kadınla evlenme imkanı varken cariyeyle evlenmemesidir. Ancak hür kadınla evlenme imkanı yoksa cariyeyle evlenmesine izin verilir. Daha sonrasında imkanı olduğunda cariyenin üzerine hür kadını kuma olarak getirmesine de izin verilir. Ancak evleneceği bu hür kadının onun cariye ile evli olduğunu da bilmesi gerekir. Şayet kendisine bildirilmeden cariye üzerine kuma getirilirse kocasından ayrılma veya gün taksimi ile nafakada cariyeyle aynı haklara sahip olarak kocasının yanında kalma arasında muhayyer bırakılır. Ancak erkek hür kadın üzerine kuma olarak cariye getirdiği zaman bu cariyeyle ayırılır ve bunu yaptığı için de cezalandırılır."

 

 

 

13097- İbn Tavus bildiriyor: Babam şöyle derdi: "Hür kadın ile cariye bir erkeğin nikahı altında bir araya getirilemez. "Sabretmeniz ise sizin için daha hayırlıdır"[Nisa, 25] buyruğunda cariyeyle evlenmemeye sabretmek kastedilmiştir.

 

 

 

13098- Mesruk der ki: "Hür kadının üzerine cariyeyi kuma getirmek zorunlu durumlarda yenilen daha sonra uzak durulan domuz eti yemek gibidir. Ancak köle birisinin hür kadının üzerine cariyeyi kuma getirmesinde bir sakınca yoktur.''

 

Tahric: Said b. Mansur (3/730, 731), Huşeym ve İbn Uyeyne kanalıyla İsmail'den aynısını rivayet etti.

 

 

 

13099- Hasan(-ı BasrI) der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hür kadının üzerine cariyeyi kuma getirmeyi yasakladı.''

 

Tahric: Aynı kanalla Said b. Mansur (741), İbn Ebi Şeybe (4/148) ve Beyhaki (7/175) rivayet etti.

 

 

 

13100- Said b. Cübeyr der ki: "Cariye ile evlenen hür erkek, zinadan çok az uzaklaşmıştır.''

Abdürrezzak der ki: "ibn Cüreyc, Ebu Hureyre'den aynısını zikretmiştir."

 

Tahric: Said b. Mansur (3/729), "Huşeym-Said b. Cubeyr" kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

13101- Hasan( -ı BasrI) der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hür kadının üzerine cariyeyi kuma getirmeyi yasakladı."

 

 

 

13102- İbn Abbas der ki: "Hür kadının cariye üzerine kuma getirilmesi cariye için boşanma demektir.''

 

Tahric: Said b. Mansur (3/739), bu isnadla rivayet etti.

 

 

 

13103- Ömer b. el-Hattab der ki: "Köle biri hür kadınla evlendiği zaman kendi yarısını azat etmiş demektir. Hür bir erkek cariyeyle evlendiği zaman ise kendi yarısını köle kılmış olur.''

 

Tahric: Said b. Mansur (3/736), Huşeym kanalıyla Yahya'dan rivayet etti. 3 Nisa Sur. 25

 

 

 

13104- Abdürrezzak başka bir kanalla aynısını bildirir.

 

 

 

13105-yok-

 

 

 

Hür Erkeğin Hıristiyan Cariyeyle Evlenmesi

 

13106- İbn Ebi Necih bildiriyor: Hıristiyan cariye konusunda Mücahid şöyle dedi: "Müslüman bir erkeğin böylesi bir kadınla evlenmesi uygun değildir. Yüce Allah'ın: "Sizden, hür mümin kadınlarla evlenmeye güç yetiremiyen kimse, ellerinizdeki mümin cariyelerinizden alsın''3 buyurduğunu bilmez misin?"

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Cariyenin Mehir Olarak Azat Edilmesi