musannef

Abdurrezzak

Talak

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Cariyenin iddeti

 

12881- İbn Cüreyc bildiriyor: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Köle ile evli olan cariyenin bir talakla boşandıktan sonra bir hayız dönemi iddet beklemesi, iddet bitiminde de azat edilince boşanmayı seçmesi konusunda ne dersin?" diye sorduğumda: "Hür kadın gibi iddetini bekler. Cariye iken iddet olarak beklediği sürenin karşılığını da Allah'tan bekler" dedi. Amr b. Dinar da: "Cariye ister dönüşsüz, ister dönüşlü bir şekilde boşansın bu şekilde iddet bekler" demiştir. İbn Ebi Leyla da yaşlı birilerinden Hz. Ömer'in sözünün aynısını bildirir.

 

 

12882- Ma'mer bildiriyor: Köle olan kocası tarafından bir talakla boşanan, bir hayızlık süresi iddet bekledikten sonra azat edilen ve kocasına geri dönmek isteyen cariye hakkında Zühri ile Katade şöyle dediler: "iddet bitmeden kocası onu döndürmemişse hür kadın gibi iddet bekler ve daha önce iddet olarak beklediği bir hayızlık sürenin karşılığını Allah'tan bekler. Şayet köle onu iki talakla (dönüşsüz bir şekilde) boşamışsa, cariye iddeti içindeyken azat edilmesi durumunda yine hür kadın gibi iddet bekler." Katade ayrıca: "Köle isterse azat dilen bu cariyeyi iddeti içindeyken geri döndürür ve bir talakla boşanmış bir şekilde yanında kalır" dedi. Zühri ise: "Kadın bir başka erkekle evlenmedikçe onu alması kendisine helal olmaz"[Bakara, 230] demiştir.

 

 

 

12883- Şa’bi ve Hasan(-ı BasrI) der ki: "Kişinin cariyesini bir talakla boşadıktan sonra cariye iddeti bitmeden azat edilirse üç hayızlık süresi iddet bekler. Şayet erkek onu iki talakla boşar da cariye iddeti bitmeden azat edilirse iki hayız süresi iddet bekler."

 

 

 

Küçük Olan Cariye ile Hayızdan Kesilen Cariyenin iddeti

 

12884- Ata (b. Ebi Rebah) der ki: Bir cariye üç tacir arasında satışla el değiştirdi. Sonunda doğum yapınca Hz. Ömer bu konuda bilirkişi birini çağırdı ve doğan çocuğu tüccarlardan birine verdi. Sonra şöyle dedi: "Hayız gören bir cariye satın alan kişi yanında hayız görene kadar bekleyip ilişkiye girmesin. Şayet henüz hayız görmüyorsa kırkbeş gün beklesin" dedi.

 

 

 

12885- İbn Cüreyc bildiriyor: Ata (b. Ebi Rebah)'a, yaşı küçük olan veya hayızdan kesilen cariyenin iddetini sorduğumda: "Hz. Ömer böylesi kadının bir buçuk ay iddet beklemesi gerektiğini söylemiştir" dedi.

 

 

 

12886- Ata (b. Ebi Rebah) der ki: "Böylesi bir kadın kırkbeş gün iddet bekler."

 

 

 

12887- ibnu'I-Müseyyeb der ki: "Yaşı küçük ya da hayızdan kesilmiş cariyenin iddeti kırkbeş gündür."

 

 

 

12888- Zühri der ki: "Böylesi cariyenin iddeti her hayız için bir ay olmak üzere iki aydır."

 

 

 

12889- Mücahid der ki: "Böylesi bir cariyenin iddeti üç aydır."

 

 

 

12890- ibrahim(-i NehaI) der ki: "Böylesi bir cariyenin iddeti üç aydır."

 

 

 

12891- Hasan(-ı BasrI) der ki: "Böylesi bir cariyenin iddeti üç aydır."

 

 

 

12892- Hasan( -I BasrI) der ki: "Böylesi bir cariyenin iddeti üç aydır."

 

 

 

12893- Sadaka b. Yesar der ki: "Hayız görmeyen bir cariye konusunda Ömer b. Abdilazız'in yanında davalaştığımızda iddetini üç ay saydı. '' Bildiğim kadarıyla Sadaka: "Ömer b. Abdilazız, bir adamın aynı konumdaki cariyesinin iddetini üç ay kıldı" dedi.

 

Tahric: Beyhaki (7/450), farklı bir kanaldan Ömer b. Abdilazız'in böylesi bir durumda olan cariyenin iddeti için: "Üç aydır" dediğini rivayet etti.

 

 

12894- Hasan(-ı BasrI): "Böylesi bir cariyenin iddeti üç aydır" demiştir.

 

 

 

Satılan Cariyenin iddeti

 

12895- İbn Cüreyc bildiriyor: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Hayız gören cariyenin satılması halinde iddeti ne kadardır?" diye sorduğumda: "Bir hayızlık süresidir" dedi. Amr (b. Dinar) da iddetinin bir hayızlık süresi olduğunu söylemiştir.

 

 

 

12896- Ata (b. Ebi Rebah) der ki: Bir cariye üç tacir arasında satışla el değiştirdi. Sonunda doğum yapınca Hz. Ömer bu konuda bilirkişi birini çağırdı ve doğan çocuğu tüccarlardan birine verdi. Sonra şöyle dedi: "Hayız gören bir cariye satın alan kişi yanında hayız görene kadar bekleyip ilişkiye girmesin. Şayet henüz hayız görmüyorsa kırkbeş gün beklesin" dedi.

 

 

 

12897- İbn Mes'ud der ki: "Satılan cariye istibra olarak bir hayızlık süresi iddet bekler."

 

Tahric: Kadının eski eşinden hamile olup olmadığının anlaşılması için bir süre bekletilmesi.

 

 

 

12898- Enes b. Malik der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), eşi Safıyye'yi iddet olarak bir hayızlık süresi bekletti. ''

 

Tahric: Beyhaki (7/449), "Haccac b. Ertaa-Enes" kanalıyla rivayet etmiş ve "zayıftır" demiştir.

 

 

 

12899- Nafi’ bildiriyor: "ibn Ömer satılan cariyenin iddetini bir hayızlık süresi kılardı."

 

 

 

12900- Nafi’ bildiriyor: İbn Ömer, satılan cariye konusunda: "iddet olarak bir hayızlık süre bekler" dedi.

 

 

 

12901- Ma'mer bildiriyor: Hayız gören cariyenin satılması halinde iddeti konusunda Katade: "iddet olarak bir hayızlık süre bekler" dedi. işiten birinin bana bildirdiğine göre Hasan(-ı Basri) de bu konuda aynı şeyi söylemiştir.

 

 

 

12902- Ma'mer bildiriyor: Hayız gören cariyenin satılması halinde iddeti konusunda Katade: "Onu satacak olan kişi satmadan bir hayız dönemi geçirene kadar bekletir. Onu satın alan kişi de bir hayızlık süresi bekletir" dedi.

Sevri de aynı şeyi söylemiştir.

 

Tahric: Said b. Mansur (3/2192), aynısını Hasan' dan rivayet etti.

 

 

 

12903- Tavus der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çıktığı savaşların birinde münadisine: "Hayız olana kadar hamile kadınlarla veya hayız görene kadar kısır kadınlarla (esirlerle) ilişkiye girmeyin" diye seslenmesini emretti. 

 

Tahric: Aynısını farklı kanallardan Ebu Davud (s. 293), Ahmed ve Hakim rivayet ettiler.

 

 

 

12904- Şa’bi bildiriyor: "Evtas savaşında Müslümanlar kadın esirler elde ettiler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hamile kadınlarla doğum yapana kadar, hamile olmayan kadınlarla da hayız görene kadar ilişkiye girmemelerini emretti.''

 

Tahric: Aynı kanalla Beyhaki (7/449) rivayet etti. Ebü Said ve İrbad hadislerinden şahitleri vardır.

 

 

 

12905- Amr b. Ubeyd bildiriyor: Hayızlı iken satılan cariye konusunda Hasan(-ı BasrI): "Bu hayızlık, iddet olarak yeterli olur" dedi.

Sevri der ki: Bir başkası ise: "Bu hayızlık, yeterli olmaz iddet olarak başka bir hayız dönemi geçirmesi gerekir" dedi. 

 

Tahric: Said b. Mansur (3/2194, 3/2195),

 

 

 

Bakire Cariyenin Satılması

 

12906- İbn Ömer der ki: "Satılan cariye şayet bakire ise hayız görmesi (istibra) beklenmez."

Ma'mer der ki: Eyyüb ise bu konuda: "Satın alan kişi onunla ilişkiye girmeden önce hayız görmesini bekler" dedi.

 

 

 

12907- Ma'mer bildiriyor: Kişinin bir kadından bakire cariye satın alması konusunda Katade: "Kadından satın almışsa hayız görmesi beklenmez, ancak bir erkekten satın almışsa hayız görmesi beklenir" dedi.

 

 

 

12908- Ma'mer, bir adamdan bildirir: Hakem b. Uteybe'ye, baki re olarak satılan cariyenin hayız görmesinin beklenip beklenmeyeceği sorulunca:

"Evet, beklenir" dedi. Ona: "Peki, hür olan bakire kadın evlenince neden hayız görmesi beklenmiyor?" diye sorulunca: "Çünkü cariyeye güven olmayan konularda hür olan kadına güvenilir" dedi.

 

 

 

12909- Abdürrezzak bildiriyor: Henüz buluğa ermeyen cariyenin satılması konusunda Sevri şöyle dedi: "Yaşlı cariye hibe edilince veya sadaka olarak verilince veya miras yoluyla alınınca nasıl hayız görmesi bekleniyorsa buluğa ermeyen cariyenin de hayız görmesi beklenir. Şayet kendi mülkiyetinde değilken onu kendi mülkiyetine alırsa hayız görmesini bekler."

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Erkeğin Başkasından Hamile Olan Kadınla ilişkiye Girmesi