musannef

Abdurrezzak

Talak

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Kayıp Koca Dönünce...

 

Dönen Kayıp Kocanın Karısını Ölü Bulması

 

12336- Ata (b. Ebi Rebah) der ki: "Kayıp koca geri döndüğünde karısının (başkasıyla evlenmiş ve) ölmüş olduğunu görürse ona mirasçı olur. Kadın, kayıp kocası henüz hayatteyken başkasıyla evlendiği zaman taraflardan birinin ölmesi halinde birbirlerine mirasçı olurlar."

 

 

 

12337- Abdulkerım der ki: "Böylesi bir durumda Hz. Ömer'in yaptığı gibi kocasına şayet döndüğünde karısı hayatta olsaydı kedisini mi yoksa mehrini geri almayı mı seçeceği konusunda yemin ettirilir ve ona göre hüküm verilir."

 

 

 

12338- Ma'mer'in bildirdiğine göre Hasan(-ı Basrı) ile Katade şöyle demişlerdir: "Kayıp koca geri döndüğünde karısının yeni kocanın yanında öldüğünü görürse kadının mirası ilk kocanındır. ikinci kocası onunla ilişkiye girdiği için de mehri ilk kocadan almaz."

 

 

 

Kayıp Koca Döndüğünde ikinci Kocanın da Ölü Olması

 

12339- İbn Cüreyc bildiriyor: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Kayıp koca geri döndüğünde karısının evlenmiş olduğunu, ancak yeni kocasının da öldüğünü görse yine kadın ile mehir arasında seçim yapar mı?" diye sorduğumda: "Evet, yapar" dedi. Ona: "ilk kocası döndükten sonra o da ölse bu durumda adamın varisleri kadından mehri alıp, onu mirasından mahrum ederler mi?" diye sorduğumda da: "Bilmiyorum" dedi.

 

 

 

12340- Ma'mer bildiriyor: işiten birinin bildirdiğine göre Hasan(-ı BasrI) , kocası kayıp olan kadının başkasıyla evlenmesi, yeni olan kocasının ölmesinden sonra da ilk kocasının ortaya çıkması konusunda: "ikinci kocadan aldığı mirası ailesine geri verir ve ilk kocasına döner" dedi. Katade ise bu konuda: "Böylesi bir durumda ikinci kocaya mirasçı olur. ilk kocası dönmeden öldüğü zaman ona da mirasçı olur. Her iki kocası için ayrı ayrı iki iddet bekler" dedi.

 

Tahric: Said b. Mansur (708), aynısını en-Nehai' den rivayet etti.

 

 

 

12341- Cabir bildiriyor: Şa'brye, kocası kayıp olan kadının başkasıyla evlenmesi, yeni kocası öldükten sonra da ilk kocasının ortaya çıkması konusu sorulunca: "ikinci kocadan aldığı mirası iade eder ve ilk kocasının karısı olur. ilk kocasıyla da birbirlerine mirasçı olurlar" dedi.

 

 

 

12342- ismail b. Ebi Halid bildiriyor: Şa'brye: "Kocası kayıp olan kadın başka biriyle evlense, yeni kocası da onu üç talakla boşasa, ilk kocası dönse onunla evlenebilir mi?" diye sorulunca: "Evlenebilir. ikinci kocasının boşamasının da keçi dışkısı kadar değeri kalmaz" dedi.

 

 

 

12343- Katade der ki: "Kayıp olan adamın karısı kendisi hayatta iken başkasıyla evlendiği ve kadın yeni kocasının yanındayken kayıp kocası öldüğü zaman ikinci kocası onunla ilişkiye girdiği için mehri geri almadan ondan boşanır. Kadın ilk kocasına mirasçı olur ve ikinci kocası için boşanma iddeti, ilk kocası için de kocası ölmüş kadın iddeti bekler. Kadının ikinci kocadan boşanması sadece bir talak sayılır."

 

 

 

12344- Hammad bildiriyor: Kadının, kocasının ölüm haberini alıp başkasıyla evlenmesi, ilk kocasının bundan haberdar olup onu boşaması konusunda ibrahım(-i NehaI) şöyle dedi: "Bu durumda kadın ikinci kocasına haram olur. iddet olarak üç hayızlık dönemi bekledikten sonra her iki kocadan da boşanmış olur.! Şayet hamile ise ve yeni kocasından ayrıldıktan bir ay sonra doğum yaparsa ilk kocadan dolayı iki ay iddet bekler sonrasında her iki kocadan boşanmış olur. iddet süresince nafakası da çocuğun babası tarafından karşılanır. Kadın hamile ise ve yeni kocasından ayrıldıktan bir ay sonra doğum yaparsa, iddeti içindeyken ikinci kocasının yaptığı harcamaları kendisine geri verir. Daha sonrası için de nafakası onu boşayan ilk kocası tarafından karşılanır. iki ay da iddet bekler. iddeti üç aya tamamlandıktan sonra ilk kocasından boş olur. ikinci kocası için de hamileliği süresince iddet bekler. Ancak iddeti içindeyken ikinci kocası isterse onunla evlenebilir."

 

 

 

Kadının Köle Olan Kocasının Firar Etmesi

 

12345- Cabir bildiriyor: Şa’bi, karısı bulunan kölenin fırar etmesi konusunda: "Köle ölene kadar kadın onun karısı olarak kalır" dedi.

Abdürrezzak der ki: Halid'in bildirdiğine göre ise Hasan(-ı BasrI) bu konuda: "Kölenin bu şekilde fırar etmesi ayrılma sayılır" demiştir. Ancak bu konuda Şa’bi'nin görüşü benim için daha makbüldür.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Kişinin Karısmı Bırakıp Gitmesi ve Nafakasını Göndermemesi