musannef

Abdurrezzak

Talak

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Kişinin Karısmı Bırakıp Gitmesi ve Nafakasını Göndermemesi

 

12346- İbn Ömer der ki: Hz. Ömer, ordu komutanlarına şöyle bir mektup yazdı: "(Medine'den ayrılan) filan kişileri çağırın. Ya karılarının yanına dönsünler ya da onların nafakalarını göndersinler. Ya da onları boşayıp geçmişe dönük olan nafakalarını ödesinler."

 

 

12347- Nafi’ bildiriyor: Hz. Ömer, karısını bırakıp giden ve nafakasını da göndermeyen kişiler konusunda valilerine şöyle bir yazı yazdı: "Böylesi kişileri çağırın ve ya nafakayı ödemelerini ya da kadınları boşamalarını söyleyin. Şayet boşamaya yanaşmıyorlarsa geçmişe ve geleceğe dönük olan nafakaları kendilerinden tahsil edin."

 

 

 

12348- ibrahım(-i NehaI) der ki: "Böylesi bir durumda şayet kadın borçlanırsa borcu ödemek kocasına düşer. Ancak kendi malından geçimini sağlamışsa kocası yapılan harcamaları sonradan karşılamaz."

 

 

 

12349- en-Nehai der ki: "Böylesi bir durumda şayet kadın borçlanırsa borcu ödemek kocasına düşer. Ancak kendi malından geçimini sağlamışsa kocası yapılan harcamaları sonradan karşılamaz."

 

ibn Cüreyc der ki: Böylesi bir kadının durumunu İbn Şübrüme'ye sorduğumda: "Geçim darlığından yana komşularına yakındığı andan itibaren kocasından geçmişe dönük nakafası tahsil edilir" dedi. Başkaları ise geçmişe dönük nafakanın, kadının durumunu yetkili birine bildirmesinden itibaren alınacağını söylemişlerdir.

 

 

 

12350- Ebu Hanıfe'nin Hammad'dan bildirdiğine göre ibrahım(-i Nehai):

"Böylesi bir durumda şayet kadın borçlanırsa borcu ödemek kocasına düşer" dedi. Ebu Hanıfe der ki: "Biz ise yönetici nafaka verilmesine hükmetmediği müddetçe geçmişe dönük kadının nafaka isteme hakkı olmayacağını düşünüyoruz."

 

 

 

12351- Şa’bi der ki: Kadının biri (kadı) Şureyh'e geldi ve: "Kocam bırakıp gitti. Ben de bir dinar borç alıp geçimimi öyle sağladım" dedi. Şureyh: "Kocan gitmeden önce böyle bir şey yapabileceğini söyledi mi?" diye sorunca, kadın: "Hayır!" karşılığını verdi. Bunun üzerine Şureyh: "O zaman kendi borcunu ödersin" dedi.

 

 

 

12352- Mutarrif bildiriyor: Şa’bi: "Asi olan kadının nafaka hakkı olmaz" dedi. Yani kadın kocasına karşı gelip izni dışında evinden çıktığı zaman nafaka talep edemez.

 

Tahric: Veki' (2/416), Ahbaru'l-Kudat'ta Musa el-Cüheni kanalıyla Şa’bi' den rivayet etti.

 

 

 

12353- Şa’bi der ki: "Erkeğin karısını bırakıp gitmesi kadının suçu ise nafaka hakkı olmaz."

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Erkeğin Karısına Nafaka imkanı Bulamaması