musannef

Abdurrezzak

Nikah

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

"Hanımlarınızın Anneleri"[Nisa, 22] Ayeti

 

10811- Ebu Amr eş-Şeybanı, İbn Mes'ud'dan bildiriyor: Şemh b. Fezare kabilesinden bir adam bir kadınla evlendikten sonra, kadının annesini görüp beğendi ve bu konuyu İbn Mes'ud'a sordu. İbn Mes'ud adama hanımından ayrılmasını ve sonra annesiyle evlenmesini emretti. Adam o kadınla evlenip ondan çocukları oldu. Daha sonra İbn Mes'ud Medine'ye gelince bu konuyu sordu, kendisine bunun helal olmadığı söylendi. İbn Mes'ud Kufe'ye dönünce adama: "Bu kadın sana haramdır. Bunun hanımın olarak kalması mümkün değildir. Ondan ayrıl" dedi.

 

Tahric: Beyhaki: (7/159), Abdürrezzak kanalıyla ve farklı kanallarla Said b. Mansur (3/932) rivayet ettiler.

 

 

 

10812- Yezid b. Ebi Ziyad bildiriyor: "ibn Mes'ud buna ruhsat verdikten sonra Medine'ye gelince, kendisine bunun aksini söylediler ve İbn Mes'ud eski görüşünden döndü. Zannedersem onu bu görüşünden vazgeçiren Hz. Ömer'dl"

 

 

 

10813- Katade der ki: imran b. Husayn'a bu konu sorulunca: "Hanımın annesi, haram kılınanlardandır" cevabını verdi. Mesruk b. el-Ecda'a sorulunca ise: "Bu açıkça belirtilmeyen bir şeydir, bunu bırak" cevabını verdi.

 

Tahric: Beyhakı, Şa’bi kanalıyla Mesruk'tan başka bir lafızla rivayet etti. 2 Nisa Sur. 23

 

 

 

10814- İbn Tavus'un bildirdiğine göre Tavus ta bunu kerih görmüştür.

 

 

 

10815- Ma'mer'in bildirdiğine göre Zühri bunu kerih görürdü. Ma'mer der ki: "Hasan'dan da Zühri'nin görüşünün aynısını duydum."

 

 

 

10816- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah): "(Kendisine dokunmadığı) Hanımının annesiyle evlenmesi helal değildir. Çünkü onun nikahladığı o kadın serbest bırakılmıştır" deyince, ben: "Peki İbn Abbas: "Eşlerinizin anaları" buyruğunu "kendileriyle gerdeğe girmiş olduğunuz eşleriniz" diye mi okuyordu? diye sorunca: "Ata: "Hayır, böyle okumuyordu" diye cevap verdi.

 

 

 

10817- Mücahid, "karılarınızın anneleri, kendileriyle gerdeğe girdiğiniz kadınlarınızin yanınızda kalan üvey kızlarınız" 2 ayetini okuyup: "Bunların hepsinde, ilişkiye girmiş olma şartı kastedilmiştir" dedi.

 

 

 

10818- Cabir b. Abdillah, kişinin bir kadınla evlenmesi ve ona dokunmadan kadının ölmesiyle ilgili olarak: "Eğer isterse onun annesiyle evlenebilir" demiştir.

 

 

 

10819- Bekr b. Kinane kabilesinden Müslim b. Uveymir el-Ecda' bildiriyor: Babam beni raif'ten bir kadınla nikahladı. Kadınla ilişkiye girmeden, annesinin kocası olan amcam vefat etti. Kadının annesinin malı çoktu. Babam: "Annesiyle evlenir misin?" diye sorunca, bu durumu İbn Abbas'a sorup anlattım: "Annesiyle evlenebilirsin" dedi. İbn Ömer'e sorduğumda ise: "Onunla evlenme" dedi. İbn Abbas'ın ve İbn Ömer'in söylediklerini babama bildirince, babam Muaviye'ye yazarak İbn Abbas ve İbn Ömer'in bu konuda söylediklerini haber verdi. Muaviye: "Ben, Allah'ın haram kıldığını helal, helal kıldığını da haram kılamam. Sen bu mesele ile başbaşasın. (Meseleni kendin hallet) o kadının dışında çok kadın var" deyip ne yasakladı ne de izin verdi. Babam da kadının annesinden vazgeçti ve onu bana nikahlamadı.

 

 

 

10820- Sevri, aynı anda bir kadın ve kızıyla evlenen kişiyle ilgili olarak şöyle dedi: "Eğer bunlardan biriyle ilişkiye girmemişse, ikisine de mehir verilmez. Daha sonra isterse kadının kızıyla evlenebilir. Eğer anneyle nikah yapıp gerdeğe girmemişse, isterse kızla evlenebilir. Kızla nikah yapıp gerdeğe girmemişse, anneyle evlenemez."

 

 

 

10821- Abdullah b. Amr' ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bir kadınla evlenenen. onunla gerdeğe girse de girmese de, onun annesiyle evlenmesi helal değildir" buyurdu. 

 

Tahric: Tirmizi (1117) ve Beyhaki (7/160), İbnu'I-Mübarek kanalıyla Müsenna b. esSabah'tan rivayet etti.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

"Üvey Kızlarınız''[Nisa 22]