musannef

Abdurrezzak

Nikah

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

"Üvey Kızlarınız''[Nisa 22]

 

10822- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "kendileriyle birleştiğiniz eşlerinizden olup evlerinizde bulunan üvey kızlarınız" ayetindeki birleşme nedir?" diye sorunca: "Bu kadının, ona takdım edilmesi (verilmesi) onun da açıp, ayakları arasına oturmasıdır" cevabını verdi. Ben:"Bunu kadının ailesinin evinde yaparsa ne dersin?" diye sorunca şöyle karşılık verdi: "Bu, ona yeter. Allah, o kadının kızını ona haram kılmıştır." Ben: "Eğer onu açmamışsa (dokunmamışsa)?" diye sorunca ise: "Eğer böyle yaparsa (kadına dokunmazsa), üvey kızı kendisine haram olmaz" cevabını verdi.

 

 

 

10823- Zühri, bir kadına dokunması, öpmesi veya tenlerinin birbirine değmesiyle ilgili olarak: "O kadının annesini ve kızını alması mekruh görülmüştür" dedi.

 

 

 

10824- Abdulkerım: "Birleşmekten kastedilen, cinsel ilişkiye girmenin kendisidir" demiştir.

 

 

 

10825- İbn Cüreyc der ki: Bir kişiye, benim duymadığım bir zamanda Ata'ya: "Üvey kızın annesi kendisine takdimedilince kapıyı kapatır ama kadına dokunmazsa, kadın da: "Bana bir şey yapmadı" derse, üvey kız bu adama haram olur mu?" diye sormasını söyledim. Ata (bu soruya): "Evet haram olur" cevabını verdi.

 

 

 

10826- İbn Abbas der ki: "Dühul, Teğaşşi, ifda, Mübaşeret, Refes ve Lems gibi kelimelerin hepsi cinsel ilişki manasındadır. Ancak Yüce Allah haya sahibi olduğu için dilediği şeyi dilediği kelimeyle isimlendirir."

 

 

 

10827- Abdulkerim der ki: Rivayet edilene göre İbn Mes'ud'un öğrencileri: "Kişi bir kadınla nikahlanıp şehvetle öperse, onun hem kızı hem annesi kendisine haram olur" demişlerdir. İbn Mes'ud'un da: "Cariye ve annesi de aynı konumdadır. Eğer cariyeyi öperse onun kızı kendisine haram olur" dediği söylenir.

ibn CüreyC der ki: Abdulkerim'e: "Böylesi bir durumda kadının evlatlığı kişiye haram olur mu?" diye sorduğumda: "Hayır!" dedi.

 

 

 

10828- Tavus şöyle derdi: "Dühul, Lems, ve mess, cinsel ilişki demektir.

Oruçla beraber zikredilen Refes te cinsel ilişki manasındadır. Hac ile beraber zikredilen Refes ise hacca teşvik etmek manasındadır." Amr b. Dinar, Düühul kelimesinin cinsel ilişki manasında olduğunu söylemiştir.

 

 

 

10829- Sevri der ki: "Anneyle cinsel ilişkiye girmemişse, onun kızını almasında sakınca yoktur."

 

 

 

10830- Abdullah b. Amr'ın bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bir kadınla evlenenen, onunla gerdeğe girmemişse onun kızıyla evlenebilir" buyurdu.

 

Tahric: Tirmizi (2/182), İbn Lehia kanalıyla Amr b. Şuayb' dan rivayet etti.

 

 

 

10831- Tavus der ki: "Kişi, bir kadının cinselorganına şehvetle bakarsa, o kadın bu kişinin ne oğluna ne de babasına helal olmaz."

 

 

 

10832- ibrahim(-i NehaI) der ki: "Bir erkek bir kadını şehvetle öperse veya dokunursa yada cinselorganına bakarsa, artık o kadın bu kişinin ne oğluna ne de babasına helal olmaz."

 

 

 

10833- ibnu'z-Zübeyr der ki: "Üvey kız ve anne aynı konumdadır. Eğer biriyle gerdeğe girmemişse diğeriyle evlenebilir."

 

 

 

10834- Malik b. Evs b. el-Hadesan en-Nasrı der ki: "Bir hanımım, benden bir çocuk doğurmuş ve vefat etmişti. Onun vefatına çok üzülmüştüm. Ali b. Ebi Talib ile karşılaşınca: "Neyin var?" diye sordu. Ben: "Hanımım vefat etti" cevabını verince, Hz. Ali: "Onun kızı var mı?" diye sordu. Ben: "Evet" cevabını verince, Hz. Ali: "Senin evinde miydi?" diye sordu. Ben: "Hayır, raif'tedir" cevabını verince, Hz. Ali: "Onunla evlen" dedi. ben: "Evlerinizde bulunan üvey kızlarınız size haram kılındı. ayeti nerede kaldı?" diye sorunca: "O senin evinde değildi. Bu, ancak evinde olduğu zamandır" cevabını verdi.

 

 

 

10835- Ubeydullah b. Ma'bed -iyi birisi olduğu söylenmiştir- bildiriyor:

Ubeydullah'ın babası veya dedesi, başkasından çocuğu olan bir kadınla evlendi, sonra genç bir kadınla evlendi. Birinci hanımının çocuklarından biri:

"Annemizin üzerine evlendin. Yaşlandın ve genç bir kadını alarak annemizden vazgeçtin, annemizi boşa" dedi. adam: "Hayır Vallahi, bana kızını nikahlamazsan anneni boşamam" dedi. Kadının oğlu, kızını annesinin kocasıyla nikahladı. Ne kız ne de boşanan ihtiyar kadının oğlu olan babası adamın evinde kalmıyorlardı. (Ubeydullah der ki) süfyan b. Abdillah esSekafı'ye gelip: "Bu konuyu Ömer'e sor" dedim. Süfyan: "Benimle hac yapacaksın" dedi ve Mina'da beni Ömer'in yanına soktu. Hz. Ömer'e olayı anlatınca, Ömer: "Bunda bir sakınca yoktur. Git ve falan kişiye sor, sonra bana gelip ne dediğini bildir" dedi. -(Müellif der ki) zannedersem Hz. Ali'ye sormasını istedi- Gidip sorunca, Hz. Ali: "Bunda bir sakınca yoktur" cevabını verip, adamın annesi ve kızıyla evlenmesinde sakınca görmedi.

 

 

 

10836- Abdurrezzak der ki: Ma'mer'e: "Kişi, üveyoğlunun hanımıyla evlenebilir mi?" diye sorunca: "Bunda bir sakınca yoktur" cevabını verdi. Ben: "Üvey kızıyla evlenebilir mi?" diye sorunca ise: "Ona helal değildir" cevabını verdi.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

"Oğullarınızın Eşleri"[Nisa, 22]