musannef

Abdurrezzak

Nikah

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Kişinin Bir Kadınla Eşlerinden Birini Boşama Karşıllğında veya Fasit Bir Mehirle Evlenmesi

 

10589- Abdurrezzak der ki: Eşlerinden birini boşama karşılığında bir kadınla evlenen kişi hakkında Sevri şöyle dedi: "Bazıları bu konuda: "Kişi eşlerinden birini boşama karşılığında biriyle evlendiği zaman bu karşılık kadının mehri sayılır" demişlerdir. Ancak biz öyle düşünmüyoruz. Böylesi bir durumda kadına benzeri kadınların mehrinin verilmesi gerekir. Boşanacağı söylenen kadın da kocası tarafından açıkça boş olduğu söylenmedikçe boşanmış sayılmaz."

 

 

 

10590- Sevri der ki: "Kişi bir kadınla ona bin dirhem ödünç verme karşılığında evlense ve bu bin dirhemi ona ödünç olarak verse bu mehir sayılmaz. Kadına benzeri kadınların mehri gibi mehir verilmesi gerekir."

 

 

 

10591- Abdurrezzak der ki: Kişinin, bir adamdan alacağı senet karşılığında bir kadınla evlenmesi konusunda Sevri: "Kadın, dengi olan kadınların aldığı mehri alır ve nikilh da geçerlidir" dedi.

 

 

 

10592- Sevri der ki: "Kişinin, bir kadınla evlenirken (mehir olarak) ona bir köle vermesi ve bu kölenin çalıntı çıkmasıyla ilgili olarak Şureyh: "Kölenin değeri (kadına) verilir" demiştir. İbn Ebi Leyla da aynı şeyi söylemiştir. Biz ise: "Eğer (kendisine köle olarak verilen kişi) hürse, kadına dengi olan kadınlara verilen mehir verilir" deriz."

 

 

 

10593- Amr b. Kays, ninesinin şöyle dediğini bildirir: "Babamı, benim olan bir hizmetçiyi, bir hanımına (mehir olarak) verdiği için Şureyh'e şikayet ettiğimde, Şureyh, hizmetçinin bana verilmesine, babamın da hanımına hizmetçinin bedelini vermesine hükmetti."

 

 

 

10594- ismail b. Ebi Halid der ki: Amir'e, kişinin bir kadınla mehir olarak babasını (satın alıp) azad etmek şartıyla evlenmesi ve kadının babasının sahipleri tarafından satılmasının kabul edilmemesi halinde durumun ne olacağı sorulunca: "Kadının babasının değeri tesbit edilip parası kadına verilir" cevabını verdi.

 

 

 

10595- Ma'mer der ki: İbn Şubrume'ye, bir kadınla vasıfları belirtilmemiş bir hizmetçiyi mehir vermek üzere evlenen kişinin durumunu sorunca: "Arap, Hind ve Habeşli hizmetçinin bedeli tesbit edilip bunların ortalaması verilir" cevabını verdi.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Nikahta Şart Koşmak