musannef

Abdurrezzak

Meğazi

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Hayber Savaşı

 

9738- Zühri anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hudeybiye'den ayrılıp Medine'ye gelince Hayber'in üzerine yürüyünce, "Allah size, ele geçireceğiniz bol bol ganimetler vaadetmiştir. İnananlar için bir belge olması, sizi doğru yola eriştirmesi için bunları size hemen vermiş ve insanların size uzanan ellerini önlemiştir"[Fetih, 20] ayeti nazil oldu. Hayber fethedilince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu Hudeybiye'ye katılıp, ağacın altında biat edenlerden mevcut olanlara ve olmayanlara paylaştırdı. Çünkü Allah onlara bu ganimetleri vaadetmişti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hayber'den alınan ganimetin beşte birini ayırdı, kalan kısmını Hudeybiye'de bulunup ta Hayber'e katılan veya katılmayanlar arasında paylaştırdı. O zaman Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ve sahabenin, Hayber arazilerini ekecek işçileri yoktu.

 

Zühri der ki: Said b. el-Müseyyeb'in bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hayber yahudilerini çağırdı. Onlar, Hayber'den orayı terketmek üzere çıkmışlardı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hayber arazilerini mahsulün yarısı karşılığında işlemeleri şartıyla geri verdi. Kalan yarısını da Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ve sahabeye vereceklerdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlara: "Allah sizi durdurdukça, bu iş üzerinde duracaksmız" buyurdu. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlara, hurmalar yenecek duruma gelince Abdullah b. Revaha el-Ensarı'yi gönderir, o da bu mahsulü tahminleyip ikiye böldükten sonra, istedikleri bölüğü almakta Yahudileri serbest bırakır, yahut onlara: "Siz tahminleyip bölünüz, birisini almakta beni serbest bırakınız" derdi.

 

Zühri der ki: Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Kureyşlilerle arasındaki anlaşma müddeti içinde zi'I-Kade ayında umre yaptı. Bu sırada, Kureyşliler Mekke'yi Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bırakıp oradan çıktılar. Mekke'de de Huvaytib b. Abdiluzza'yı bırakarak kendisine, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) üç defa tavaf yapınca, kendisine Mekke'den çıkmasını söylemesini istediler. Huvaytib, Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mekke'den çıkmasını söyleyince, Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mekke'den ayrılıp Medine'ye döndü. Daha sonra Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mekke'nin üzerine yürüyüp Mekke'yi fethetti.

 

Zühri der ki: Ubeydullah b. Abdillah b. Utbe'nin bildirdiğine göre İbn Abbas şöyle dedi: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ramazan ayında on bin müslümanla yola çıktı. Bu, hicretten sekiz buçuk yıl sonra olmuştur. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beraberindekilerle Mekke'ye gitmek üzere yola çıktı. Hem Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem), hem beraberindekiler oruçluydu. Usfan ve Kadid arasındaki Kedid denilen yere vardıklarında, hem Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), hem müslümanlar oruçlarını bozdular ve Ramazan'ın kalan kısmını tutmadılar.

Zühri der ki: "Orucu bozmak, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sahabeye verdiği iki emirden sonuncusudur. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir konuda iki emir verince ikinci emri geçerlidir. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mekke'yi Ramazan' ın on üçüncü gecesi fethetti.

 

Tahric: Buhari (5/185) ve Müslim (1113), "Abdurrezzak-İbn Abbas" kanalıyla rivayet ettiler. Metnin şahitleri vardır. EbU Davud (3019), Müslim (1551) ve Buhari (4005) farklı yollarla rivayet etti.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Mekke'nin Fethi