musannef

Abdurrezzak

HAC / Menasik

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Peynir

 

8781- Ebu ishak bildiriyor: Hemedan ahalisinden Temlik adında bir kadın Ümmü Seleme'ye peynir yeme konusunu sorunca: "Üzerine bıçağı koy, Allah'ın adını da andıktan (Besmele çektikten) sonra kesip ye" dedi. 

 

Tahric: Beyhaki (10/6), Şu'be kanalıyla Ebu İshak'tan rivayet etti.

 

 

 

8782- Şakik bildiriyor: Hz. Ömer'e: "Bazıları peyniri yaparken içine (maya olarak) ölü işkembesinden bir şeyler katıyorlar" denilince: "Allah'ın adını anıp (Besmele çekip) yiyin" dedi.

 

 

 

8783- Kesir b. Şihab der ki: Ömer b. el-Hattab'a peynir konusunu sorduğumda: "Besmele çekip ye" dedi.

 

Tahric: Beyhaki (10/6), "Şu'be-Mmer" kanalıyla farklı bir lafızla rivayet etti.

 

 

 

8784- Rabı' b. Enes bildiriyor: Ebu'l-Aliye'ye peynire katılan ölü işkembesi (maya) konusu sorulunca: "Onu katmakla süt ölü hükmünde olmaz" dedi.

 

 

 

8785- Nafi' bildiriyor: İbn Ömer'e Mecusilerin yaptığı peynir sorulunca:

"Müslümanların çarşılarında bulduğum peyniri, kimin yaptığını sormadan satın alıyorum" dedi.

 

Eyyub der ki: Nafi', Mecusilerin yaşadıkları bazı bölgelere gitmişti.

Bundan dolayı: "Şayet Mecusilerde gördüklerimi İbn Ömer de görseydi sanırım o da onların peynirlerini mekruh görürdü" derdi.

 

Tahric: Beyhaki (10/7), farklı kanal ve lafızla rivayet etti.

 

 

 

8786- Ma'mer der ki: Zühri'ye peynir konusunu sorduğumda: "Müslümanların çarşılarında bulduğum peyniri kimin yaptığını sormadan satın alıyorum" karşılığını verdi.

 

 

 

8787- Kesir b. Şihab der ki: Hz. Ömer'e peyniri sorduğumda:

"Yiyebilirsiniz, zira süttür veya kesiktir" dedi.

 

Tahric: Beyhaki, uzun bir metinle rivayet etti.

 

 

 

8788- isa b. Ebi Azze bildiriyor: Şa'bi'nin: "Peyniri veya yağı yiyeceğin zaman Allah'ın adını an (Besmele çekip) öyle ye" dediğini işittim.

 

 

 

8789- Ebu Ma'bed der ki: "ibn Abbas, Yahudilerin ve Hıristiyanların yaptığı peyniri yemekte bir sakınca görmezdi."

 

 

 

8790- Ebu Hibban der ki: İbn Ömer'e peynir konusunu sorduğumda verdiği cevaplardan biri de: "Irak bölgesinden bize peynirden daha güzel bir şey gelmiş değildir" şeklindeydi.

 

 

 

8791- Ali el-Ezdi der ki: İbn Ömer'e ipek giyme konusu sorulunca: "işittiğimize göre onu dünyada giyenler ahirette giyemeyecekledir" dedi. Ona peynir konusunu sorduğumda: "Neyini soruyorsun?" dedi. Ona: "içine maya olarak işkembeden bir şeyler koyuyorlar veya böyle bir şeyi içine katmış olmalarından endişe ediyoruz" karşılığını verdiğimde: "Şüphe duyduğun şeyleri bırak, şüphe etmediğin şeylerden ye" dedi.

 

 

 

8792- Ata el-Basri der ki: İbn Ömer'in yanındayken adamın biri ona tila (kaynatılmış üzüm suyu) konusunu sordu. İbn Ömer: "Müminlerin emiri ondan içer, çocuklarımıza da içirirdi" karşılığını verdi. Adam: "Ama onu kaynatıyorlar ve bildiğin içkidir" deyince, İbn Ömer: "Şayet içki olduğunu biliyorsan içmezsin" karşılığını verdi. Ben: "Peynir konusunda ne dersin?" diye sorduğumda, İbn Ömer: "Irak'tan bize getirilen peynirden yiyoruz" karşılığını verdi. Ona: "Ama içine maya olarak işkembeden bir şeyler katıyorlar" dediğimde: "Şayet içine ölü eti koyduklarını biliyorsan ondan yeme" karşılığını verdi.

 

 

 

8793- Muhammed b. Ali: "Kimin yaptığını sormadan peyniri alıp yiyebilirsin" demiştir.

 

 

 

8794- Ma'mer, bir adamdan bildirir: Said b. el-Müseyyeb'e peynir konusunu sorduğumda: "Şayet içinde ölü etinden konulduğunu biliyorsan ondan yeme. Konulmamışsa da Besmele çekip yiyebilirsin" dedi.

 

 

 

8795- Şa'bi ile Dahhak b. Müzahim bildiriyor: Tebuk savaşı sırasında Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir parça peynir getirildi. Bazıları: "Ya Resulallah! Bu, Perslerin yaptığı bir yiyecektir ve içine ölü etinden koymalarından endişe ediyoruz" deyince, Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Allah'ın adını anın (Besmete çekin) ve yiyin" buyurdu.

 

Tahric: Ebu Davud ve Beyhaki, "İbrahım b. Uyeyne-İbn Ömer" kanalıyla rivayet ettiler.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Haccın Fazileti