musannef

Abdurrezzak

HAC / Menasik

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Kesim Nasıl Yapılmalıdır?

 

8589- Nafi der ki: "ibn Ömer omuriliği ile birlikte kesilen hayvanın etinden yemezdi."

 

 

8590- Leys bildiriyor: Omuriliğiyle birlikte kesilen hayvan konusunda Mücahid: "Hayvanı bu şekilde kesmek mekruhtur, ama etinin yenmesinde bir sakınca olmaz" dedi.

 

 

 

8591- Nafi der ki: "ibn Ömer omuriliği ile birlikte kesilen hayvanın etinden yemezdi."

 

 

 

8592- Ebu ishak bildiriyor: Şa'bi'ye ensesinden kesilen horozun eti sorulunca, soran adama: "istersen yiyebilirsin" dedi.

 

 

 

8593- Mansur bildiriyor: ibrahım(-i Nehai)'ye, hayvanın kesilirken bıçakla boynunun tümünün kesilip kopması sorulunca: "Bir sakıncası olmaz" dedi.

 

 

 

8594- Cabir der ki: "Şa’bi'ye, ensesinden kesilen kuşun etini sorduğumda yenmesinde bir sakınca görmedi."

 

 

 

8595- Muğıre bildiriyor: ibrahım(-i Nehai)'ye, hayvanın kesilirken bıçakla boynunun tümünün kesilip kopması sorulunca: "Hızlı bir kesim olmuş demektir ve bir sakıncası yoktur" dedi.

 

 

 

8596- Hz. Ali der ki: "Tavuğun kesilirken kafası koptuğu zaman hızlı bir kesim olmuş demektir ve ben etinden yerim."

 

 

 

8597- Hakem b. Uteybe bildiriyor: Yahya b. el-Cezzar'a, kesilirken bıçağın kaymasıyla kafası kopan tavuğun eti sorulunca: "Şayet kasıtlı bir şekilde yapılmamışsa eti yenilir" dedi.

 

 

 

8598- İbn Ebi Necih der ki: "Kişi kasıtlı bir şekilde deveyi ensesinden kestiği zaman etinden yenmez. Kişi kasıtlı bir şekilde başını gövdesinden ayıracak şekilde koyunu kestiği zaman onun da eti yenmez."

 

 

 

8599- Ata (b. Ebi Rebah) der ki: "Kişi bir hayvanı keserken kasıtlı olmadan başı gövdeden ayırdığı zaman hayvanın etinden yenilir."

 

 

 

8600- Ma'mer der ki: Adamın biri Zühri"ye kişinin kılıcıyla hayvanı keserken başını koparması konusunu sorunca: "Çok kötü bir şey yapmış" dedi. Adam: "Bu hayvanın etinden yiyebilir mi?" diye sorunca, Zühri': "Evet, yiyebilir" dedi.

 

 

 

8601- İbn Tavus, babasından (Tavus'tan) bildirir: "Kişi oğlak keserken kafasını koparsa etinin yenmesinde bir sakınca olmaz."

 

 

 

8602- Mansur bildiriyor: ibrahım(-i Nehai)'ye, hayvanın kesilirken bıçağın kayıp boynunun tümünün kesilip kopması sorulunca: "Bir sakıncası yoktur" dedi.

 

 

 

8603- Şeddad b. Evs der ki: iki şeyi Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) işitip aklımda tuttum. Şöyle buyurdu: "Yüce Allah iyilikseverdir ve her şeye iyi davranılmasını sever. Öldürdüğünüz zaman iyi (az acı verecek) bir şekilde öldürün. Hayvan keseceğiniz zaman iyi bir şekilde kesin. Bıçağı iyice bileyin ki kesilecek hayvan da fazla acı çekmesin. "

 

 

 

8604- şeddad b. Evs der ki: iki şeyi Resülullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) işitip aklımda tuttum. Şöyle buyurdu: "Yüce Allah her işte iyi davranmayı emretmiştir. Öldürdüğünüz zaman iyi (az acı verecek) bir şekilde öldürün, Hayvan keseceğiniz zaman iyi bir şekilde kesin. Bıçağı iyice bileyin ki kesilecek hayvan da fazla acı çekmesin. ''

 

Tahric: Tirmizi (2/310), Huşeym kanalıyla Halid'den ve Müslim rivayet ettiler,

 

 

 

8605- İbn Sirin der ki: Ömer b. el-Hattab bir adamın kesmeye götürdüğü koyunu ayağından çekip sürüklediğini görünce: "Yazıklar olsun sana! Onu ölüme güzel bir şekilde götür!" dedi.

 

 

 

8606- Tev'eme'nin azatlısı Salih bildiriyor: Ebü Hureyre'nin: "Kişi bıçağını bilerken koyunun gözleri önünde bunu yapmasın" dediğini işittim.

 

 

 

8607- Abdürrezzak başka bir kanalla yukarıdakinin aynısını bildirir.

 

 

 

8608- ikrime bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir adamın kesmek üzere yere yatırdığı koyunun boynuna basıp bıçağını bilediğini görünce: "Yazık sana! Onu iki defa mı öldürmek istiyorsun! Onu yere yatırmadan bıçağını bileseydin ya!" buyurdu.

 

Tahric: Hakim, İbn Abbas'dan rivayet etti. İbn Abbas hadisinden Hakim (4/231) rivayet etti. İsnadı sahih tir.

 

 

 

8609- Vadın b. Ata der ki: Kasabın biri bir koyunu kesmek üzere kapıyı açınca koyun kaçıp Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına geldi. Kasap da peşinden gelip onu yakaladı ve ayağından tutup sürüklemeye başladı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) koyuna: "Yüce Allah'm emrine sabır göster" buyururken, kasaba da: "Ey kasap! Sen de ona şefkat göstererek ölüme götür" buyurdu.

 

 

 

8610- Safvan b. Süleym der ki: "Ömer b. el-Hattab koyunların birbirlerinin yanında kesilmesini yasaklardı."

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Hayvandan Koparılan Parçanın Hükmü