musannef

Abdurrezzak

HAC / Menasik

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Hayvandan Koparılan Parçanın Hükmü

 

8611- Zeyd b. Eslem der ki: Cahiliye insanları, develerin hörgüçlerini, koyunların yağlı kuyruklarını kesip yerlerdi. Müslümanlar Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu sorduklarında: "Canlı iken hayvandan kesilen parçalar ölü (leş) hükmündedir" buyurdu.

 

Tahric: Farklı kanallar ve farklı lafızlarla Tirmizi "hasen garib"ı Ebu Davud ve İbn Mace rivayet ettiler.

 

 

 

8612- İbn Mücahid, babasından (Mücahid'den) bildirir: Cahiliye insanları koyunların yağlı kuyruklarını, develerin hörgüçlerini kesip yerlerdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu konuda: "Canlı iken hayvandan kesilerV parçalar ölü (leş) hükmündedir" buyurdu.

 

Tahric: Ebu Vakıd hadisinden şahit olarak EbU Davud (2858), Tirmizi (1480) ve Ahmed (5/218) rivayet ettiler.

 

 

 

8613- Ebu Talha der ki: Kurdun biri koyuna saldırınca karnını yardı ve içinden bir şeyler döküldü. Bunu İbn Abbas'a sorduğumda: "Karnından yere düşen kısmı yeme" dediten sonra koyunu kesip yememi söyledi.

 

 

 

8614- ibnu'I-Farafisa, babasından bildirir: Hz. Ömer'e: "Eti size helal kılmayan kesimler yapıyorsunuz. Keserken çok acele ediyorsunuz" dediğimde, bana şu karşılığı verdi: "Ey Ebü Hayyan! Bu konuda fazla özen göstermek en çok bize yakışır. Kesim boyundan yapılır. imkanı olan hayvanı boynunun üst kısmından keser sonra hayvanın canının çıkmasını bekler."

 

Tahric: İbn Hazm (7/393), İbn Ebi Şeybe ve Abdürrezzak'tan naklen zikretmiştir.

 

 

 

8615- İbn Abbas der ki: "Kesim boynun alt veya üst noktasından yapılır."

 

 

 

8616- İbn Cüreyc bildiriyor: Ata (b. Ebi Rebah): "Kesim boyun damarlarını kesmekle olur" dedi. Ona: "Hayvanı kesen kişi onun boyun damarlarını kesmezse ne olur?" diye sorduğumda: "Temiz bir şekilde kesmemiş olur, ama onun etinden yiyebilir" dedi. 

 

Tahric: İbn Hazm nakletmiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Kesim Ne ile Yapılır?