musannef

Abdurrezzak

Oruç

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Ramazan Ayı içinde Yolculuğa Çıkmak

 

7759- Abi'de es-Selmani' der ki: "Kişi Ramazan ayının başında muki'm iken oruç tuttuğu zaman ay içinde yolculuğa çıkması halinde oruç tutmaya devam eder. Yüce Allah'ın: "Sizden bu ayı idrak eden, onda oruç tutsun''[Bakara, 185] buyurduğunu işitmez misin?''

 

Tahric: Beyhaki (4/246), Ebu'l-Bahterı kanalıyla Abıde' den rivayet etti.

 

 

 

7760- Hasan(-ı Basri) der ki: "Kişi ailesinin içindeyken Ramazan ayını idrak edip birkaç gün de oruç tuttuktan sonra yolculuğa çıkacak olsa ister oruç tutar, isterse de tutmaz."

Abdürrezzak der ki: "ibn Cüreyc de Ata'dan naklen bunu söylemiştir."

 

 

 

7761- Katade der ki: "Böylesi (Ramazan ayını idrak edip birkaç gün de oruç tuttuktan sonra yolculuğa çıkan) kişinin oruç tutması vaciptir. Zira Yüce Allah: "Sizden bu ayı idrak eden, onda oruç tutsun ... ''[Bakara, 185] buyurmuştur."

 

 

 

7762- Abdullah b. Abbas der ki: "Mekke'nin fethedildiği yıl Ramazan ayında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Mekke'ye doğru yola çıktı. Kudeyd denilen yere ulaşana kadar oruç tuttu, sonrasında tutmadı. Bu şekilde yolculuk sırasında oruç konusunda Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) son uygulaması oruç tutmamasıydı.''

 

Tahric: Buhari, İbn Uyeyne kanalıyla Zühri' den rivayet etti.

 

 

 

7763- Abdullah b. Amir b. Rabia bildiriyor: "Ömer b. el-Hattab, Ramazan ayını yolculuk sırasında oruçlu geçiren bir adama bu ayı kaza etmesini söyledi." Abdürrezzak der ki: "Amr b. Dinar da bunu Gülsüm b. Cebr vasıtasıyla Ömer' den bana bildirdi."

 

 

 

7764- Eyyüb bildiriyor: Ümmü Zer, Ramazan ayında selam vermek için Hz. Aişe'nin yanına girdi. Aişe ona: "Ramazan ayında yolculuğa çıkıyor musun?" diye sorunca, Ümmü Zer: "Ramazan ayında yolculuğa çıkmak istemem. Yolcu iken Ramazan ayı gelmesi halinde bulunduğum yerde ikamet ederim" dedi.

 

 

 

7765- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah)'a yolculukta oruç tutma konusunu sorduğumda: "namazları kısa kıldığın durumlarda (yolcu iken) oruç tutmaz, tam kıldığın durumlarda da (mukım iken) tutarsın" karşılığını verdi.

 

 

 

7766- Ma'mer bildiriyor: işiten birinin bildirdiğine göre Hasan(-ı BasrI) şöyle demiştir: "Kişi Ramazan ayında güne oruçlu başladıktan sonra o günü yolculuğa çıkarsa şayet aşırı susuzluktan korkuyorsa orucunu bozar ve o günü kaza eder. Daha sonraki günlerde ise ister oruç tutar, isterse de tutmaz."

Ma'mer der ki: Cabir el-Cu'fı'nin bildirdiğine göre Şa’bi: "Kişi Ramazan ayında gündüz vakti yolculuğa çıktığı zaman isterse yola çıkarken orucunu bozar" demiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Geceden Niyeti Edilmeyen Nafile Orucun Tutulması ve Bozulması