musannef

Abdurrezzak

Oruç

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Ramazan Orucunun Kazası

 

7656- Salim bildiriyor: Ramazan orucunun kazası konusunda (babam) İbn Ömer: "Nasıl bozduysan kaza ederken de öyle tut (peş peşe bozmuşsan peş peşe, ayrı ayrı bozmuşsan ayrı ayrı tut)" demiştir.

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 584), Ubeydullah b. Abdillah kanalıyla İbn Ömer' den rivayet etti.

 

 

 

7657- Salim'in bildirdiğine göre İbn Ömer: "Nasıl bozduysan kaza ederken de öyle tut (peş peşe bozmuşsan peş peşe, ayrı ayrı bozmuşsan ayrı ayrı tut)" demiştir. Urve'nin bildirdiğine göre göre de Hz. Aişe şöyle demiştir: "Bakara Suresi'nin 185. ayeti: "..... (=Tutamadığı günler sayısınca başka günlerde peş peşe tutsun)" şeklinde nazil oldu. Ancak daha sonra "..... (peş peşe)" ifadesi neshedildi.''

 

Tahric: İbn Hazm (6/261), Abdürrezzak'tan ve Beyhaki (4/258) de Abdürrezzak'tan rivayet etmiştir.

 

 

 

7658- İbn Ömer der ki: "Kişi Ramazan orucunun kazasını peş peşe tutar.''

 

Tahric: Beyhaki (4/259), Abdürrezzak kanalıyla ve İbn Ebi Şeybe (s. 584), "Eyyılb-İbn Ömer" kanalıyla rivayet ettiler.

 

 

 

7659- ibrahım(-i NehaI) ile Şa’bi: "Kişi Ramazan orucunun kazasını peş peşe tutar" demişlerdir.

 

 

 

7660- Hz. Ali der ki: "Kişi Ramazan orucunun kazasını peş peşe tutar."

 

Tahric: Beyhaki (4/259), Abdürrezzak kanalıyla ve İbn Ebi Şeybe (s. 584t Ebu'I-Ahvas kanalıyla Ebu İshak'tan farklı bir lafızla rivayet ettiler.

 

 

 

7661- ibnu'I-Müseyyeb der ki: "Kişi Ramazan orucunun kazasını peş peşe tutar."

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe, "Abde-İbnu'I-Müseyyeb" kanalıyla farklı bir lafızla rivayet etti.

 

 

 

7662- ibnu'I-Müseyyeb der ki: "Gün sayısını tamamladıktan sonra dilediğin şekilde (peş peşe veya ayrı ayrı) tutabilirsin."

 

 

 

7663- ibnu't-Teymı, babasından bildirir: "Hasan(-ı Basrı), Ramazan orucunun kazasının peş peşe tutulmasını müstehap görürdü.''

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe, "Mu'temir b. Süleyman-Hasan" kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

7664- Ata (b. Ebi Rebah) bildiriyor: Ebü Hureyre ile İbn Abbas: "Gün sayısını tamamladıktan sonra ayrı ayrı tutabilirsin" demişlerdir.

 

Tahric: Beyhaki (4/258), farklı kanallardan ve İbn Ebi Şeybe (s. 583), "Hafs-Ata" kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

7665- İbn Abbas der ki: "Ramazan orucunun kazasını dilediğin şekilde tutabilirsin. Zira Yüce Allah: "Tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutsun"[Bakara, 185] buyurur.

 

Tahric: Beyhaki (4/258), İbnu'l-Mübarek kanalıyla Ma'mer' den rivayet etti.

 

 

 

7666- Ubeyd b. Umeyr der ki: "Kişi Ramazan orucunun kazasını isterse ayrı ayrı tutabilir.''

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 583), Vekı kanalıyla Sevri' den rivayet etti.

 

 

 

7667- İbn Tavus, babasından bildirir: "Gün sayısını tamamladıktan sonra dilediğin şekilde (peş peşe veya ayrı ayrı) tutabilirsin.''

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe, farklı kanallardan rivayet etti.

 

 

 

7668- (Abdurrahman) İbn Muhayriz der ki: "Gün sayısını tamamladıktan sonra dilediğin şekilde (peş peşe veya ayrı ayrı) tutabilirsin. ''

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe, "İbn Uleyye-İbn Muhayrız" kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

7669- Abdürrezzak başka bir kanalla yukarıdakinin aynısını bildirir.

 

 

 

7670- Mücahid der ki: Ramazan orucunun kazasını ayrı ayrı tutabilirsin. Zira: "Tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutsun"[Bakara,185] buyurulmuştur.

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe, farklı kanallardan rivayet etti. 3 Mücadele Sur. 4

 

 

 

7671- İbn Cüreyc, bir adamdan bildirir: ikrime'ye Ramazan orucunun kazasının ayrı ayrı mı, yoksa peş peşe mi tutulması gerektiği sorulunca şu karşılığı verdi: "Kişi nasıl isterse o şekilde tutar. Yüce Allah başka bir yerde: ''Kim (köle azat etme imkanı) bulamazsa, eşine dokunmadan önce peş peşe iki ay oruç tutmalıdır''3 buyurur ve nasıl tutulması gerektiğini belirtir. Burada da: "Ramazan ayının kazasını tutacak olan kişi bunları peş peşe tutsun" diyebilirdi; ancak bu konuda herhangi bir şey dememiştir. Bu konuda herhangi bir sınırlama koymadığı için insanlar helal olan neyse onu yaparlar. "

 

 

 

7672- Sevri, Kureyşli bir adamdan, o da annesinden bildirir: Ebu Hureyre'ye Ramazan orucunun kazasının ayrı ayrı mı, yoksa peş peşe mi tutulması gerektiğini sorduğumda şu karşılığı verdi: "Ayrı ayrı tutulmasında bir sakınca olmaz. Zira: "Tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutsun"[Bakara, 185] buyurulmuştur."

 

 

 

7673- Ebu Hureyre der ki: "Gün sayısını tamamladıktan sonra dilediğin şekilde (peş peşe veya ayrı ayrı) tutabilirsin." Abdürrezzak: "ibn Cüreyc de bunu Amr b. Dinar vasıtasıyla Ebu Hureyre'den bildirir" dedi.

 

 

 

7674- İbn Cüreyc bildiriyor: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Ramazan ayından kazası olan biri, oruç tutma gibi bir niyet taşımadan sabahlasa, sabah vakti de oruç tutmak istese, şafak sökmeden önce niyetlenmediği için bu günü Ramazan kazası olarak tutabilir mi?" diye sorduğumda: "Ramazan'ın kazası olarak tutabilir" dedi.

 

 

 

7675- Ata el-Horasanı der ki: ibnu'l-Müseyyeb'in yanındayken ikindi zamanı veya ikindiden sonra bedevinin biri geldi ve: "Bugün henüz bir şey yemedim. Oruçlu olarak günü bitirebilir miyim?" diye sordu. ibnu'lMüseyyeb: "Evet!" dedi. Bedevi: "Ramazan ayından kaza etmem gereken bir gün var. Bu günü o günün kazası sayabilir miyim?" diye sorunca, ibnu'lMüseyyeb: "Evet!" dedi.

 

 

 

Ramazan Orucunun Kazasım Geciktirmek

 

7676- Ebu Seleme b. Abdirrahman der ki: "Hz. Aişe'nin: "Bazen Ramazan ayından kaza etmem gereken günler olur, ancak diğer yıl Şaban ayı gelene kadar tutamazdım" dediğini işittim."

Yahya b. Said der ki: "Sanırım Hz. Aişe'nin kaza orucunu bu şekilde geciktirmesi Allah Resulü'ne olan yakınlığından dolayıdır."

 

Tahric: Buhari bu kanalla ve Tirmizi (2/66), Abdullah el-Bem kanalıyla Hz. Aişe'den rivayet etti.

 

 

 

7677- Hz. Aişe der ki: "Bazen Ramazan ayından kaza etmem gereken günler olur ve bu günleri ancak diğer yıl Şaban ayı içinde tutardım."

 

 

 

7678- İbn Cüreyc bildiriyor: Bu konuda Ata (b. Ebi Rebah): "Kişi, diğer yıl Ramazan ayı gelene kadar kaza olan günleri geciktirebilir" derdi.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Kadir Gecesi