musannef

Abdurrezzak

Oruç

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Yolcunun Ramazan Orucunu idrak Etmesi

 

7652- İbn Cüreyc bildiriyor: Kişinin yolculuğunda iki Ramazan geçirmesi konusunda Ata: "Bu kişinin durumu hasta kişinin durumu gibidir" dedi. Ona: "Kişi Ramazan ayındaki yolculuğu sırasında birkaç gün oruç tutmadıktan sonra mukım duruma geçmeden yolculuğu sırasında ölse?" diye sorduğumda: "Herhangi bir sorumluluğu yoktur ve onun adına yoksul yedirilmesine de gerek yoktur" dedi.

 

 

 

7653- İbn Cüreyc bildiriyor: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Adamın biri Ramazan ayındaki yolculuğu sırasında birkaç günü oruçsuz geçirse mukim duruma geçmeden aynı yolculuk sürecinde ikinci bir Ramazan'ı da geçirse ikisi arasında kaza etmediği oruçlar konusunda ne yapmalıdır?" diye sorduğumda: "Sadece ilk Ramazan'da tutmadığı oruçları kaza eder. Ayrıca bunun için yoksul yedirmesi gerekmez" dedi. Ona: "Kişi Ramazan ayını yolculuk sırasında idrak ettiği için orucunu tutmasa, sonra mukım olsa, ancak kaza oruçlarını tutmadan diğer Ramazan'ı yine bir yolculuk sırasında idrak etse oruç tutmayabilir mi?" diye sorduğumda: "Evet, tutmayabilir. Ancak otuz yoksula otuz müd yiyecek (maddesi) verir" dedi.

 

 

 

7654- Abdürrezzak der ki: Yolculuğu Ramazan ayına denk gelen, birkaç günü oruçsuz geçirdikten sonra yolculuğu sırasında ölen kişi hakkında Sevri: "Tutmadığı oruçlar konusunda bir sorumluluğu yoktur" dedi. İbn Abbas, enNehai, Hasan, Ata ve Zühri'nin görüşleri de bu yöndedir.

 

 

 

7655- Ma'mer bildiriyor: Yolculuğu Ramazan ayına denk gelen, birkaç günü oruçsuz geçirdikten sonra yolculuğu sırasında ölen kişi hakkında Katade: "Tutmadığı her bir güne karşılık onun adına bir yoksul doyurulur" dedi.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Ramazan Orucunun Kazası