musannef

Abdurrezzak

Oruç

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Ramazanda Hastanın Durumu ve Orucu Kaza Etmesi

 

7620- Ebu Hureyre der ki: "Ramazanı hasta olarak geçiren ve iyileşmesine rağmen diğer Ramazan ayı gelene kadar oruçlarını kaza etmeyen kişi önce içinde bulunduğu Ramazan ayının orucunu tutar. Sonra da bir önceki Ramazan ayının oruçlarını kaza eder. Ancak diğer Ramazan ayına kadar geciktirdiği için de her bir gün için bir yoksula yarım sa' buğday verir. ''

Ma'mer der ki: "Bildiğim kadarıyla alimlerin tümü bu konuda bunu demiştir."

 

Tahric: Yakın metinle Beyhaki (4/253), Salih Ebu'l-Ham kanalıyla Mücahid'den rivayet etti.

 

 

 

7621- Ebu Hureyre der ki: "Ramazanı hasta olarak geçiren ve iyileşmesine rağmen diğer Ramazan ayı gelene kadar oruçlarını kaza etmeyen kişi önce içinde bulunduğu Ramazan ayının orucunu tutar. Sonra da bir önceki Ramazan ayının oruçlarını kaza eder. Ancak diğer Ramazan ayına kadar geciktirdiği için de her bir gün için bir yoksulu doyurur."

 

Tahric: Beyhaki, Kays b. Sa'd ve Rakabe kanalıyla Ata: dan rivayet etti.

 

 

 

7622- İbn Cüreyc bildiriyor: Ata (b. Ebi Rebah)'ın şöyle dediğini işittim: "iyileşmesine rağmen diğer Ramazan ayı geldiği halde tutmadığı günlerin kazasını geciktirdiği için geçmiş Ramazan ayının her bir gününe karşılık bir yoksulu doyurur." Ona: "Sana ulaşana göre her bir gün için bir yoksula ne kadar vermelidir?" diye sorduğumda, Ata: "Söylediklerine göre bir müd yiyecek verir" dedi. 

 

Tahric: Beyhaki (4/253), "İbn Cüreyc-Ebu Hureyre" kanalıyla farklı bir lafızla rivayet etti.

 

 

 

7623- İbn Ömer der ki: "Hasta olduğu için Ramazan ayının orucunu tutamayan diğer Ramazan ayı gelmesine rağmen de iyileşmeyen kişi sadece son Ramazan ayının orucunu kaza eder. Bir önceki Ramazan ayından tutmadığı her bir gün için de bir yoksula bir müd buğday verir.''

 

Tahric: Beyhaki (4/254), Cüveyriyye b. Esma kanalıyla Nafi' den rivayet etti.

 

 

 

7624- İbn Ömer der ki: "Hasta olduğu için Ramazan ayının orucunu tutamayan diğer Ramazan ayı gelmesine rağmen de iyileşmeyen ve bu ayı da tutamayan kişi sadece son Ramazan ayının orucunu kaza eder. ilk Ramazan ayından tutmadığı her gün için bir yoksula bir müdd yiyecek verir." İbn Cüreyc der ki: "Bana bildirilene göre Ömer b. el-Hattab da aynı şeyi söylemiştir."

 

 

 

7625- Katade der ki: "Hasta olduğu için Ramazan ayının orucunu tutamayan diğer Ramazan ayı gelmesine rağmen de iyileşmeyen ve bu ayı da tutamayan kişi sadece son Ramazan ayının orucunu kaza eder. ilk Ramazan ayından tutmadığı her gün için de bir yoksulu doyurur."

 

 

 

7626- İbn Tavus, babasından (Tavus'tan) bildirir: "Böylesi bir durumda kişi her iki ayın da oruçlarını kaza eder."

 

 

 

7627- Ma'mer der ki: "Hammad (b. Ebi Süleyman)'ın da Tavus'un sözünün aynısını söylediğini işittim."

 

 

 

7628- Meymun b. Mihran bildiriyor: İbn Abbas'ın yanında oturuyorken adamın biri geldi ve: "Peş peşe iki Ramazan orucunu tutamadım" dedi. İbn Abbas: "Vallahi öyle mi oldu?" diye sorunca, adam önce "Evet!" dedi. Sonra: "Hayır!" deyip gitti. Ardından başka biri gelip: "Adamın biri peş peşe iki Ramazan orucunu tutamadı" dedi. İbn Abbas: "Vallahi öyle mi oldu?" diye sorunca, adam: "Evet!" karşılığını verdi. Bunun üzerine İbn Abbas: "Bu konu, yedi gece misali sıkıntılı bir konudur. Böylesi bir durumda kişi iki ay oruç tutar, bunun yanında da altmış yoksulu doyurur" dedi.

 

 

 

7629- Sabit b. el-Haccac anlatıyor: Bizans bölgesine doğru bir müfreze içinde çıktık. Rum topraklarına vardığımızda aramızda bulunan Avf b. Malik el-Eşca'i bizlere bir konuşma yaptı. Konuşmasında şöyle dedi: "Müminlerin emiri Ömer: ''Kişinin Ramazan ayı dışında bir günde oruç tutup bir yoksulu doyurması'' dedi ve ellerini bir araya getirip şöyle devam etti: ''Ramazan ayından bir günde oruç tutmaya denktin)."

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe, "İsa b. Yunus-Sabit b. el-Haccac" kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

7630- Said b. Cübeyr bildiriyor: Ramazan ayında hastalanan ve iyileşmeden (ve bu ayda tutmadığı orucu kaza etmeden) ölen kişi hakkında İbn Abbas: "Böylesi birinin aleyhine bir durum yoktur. Ancak iyileştikten sonra tutmadığı oruçları kaza etmeden ölmüşse tutmadığı her bir gün için bir yoksula yarım sa' buğday verilir" dedi.

 

 

 

7631- Hammad (b. Ebi Süleyman) da ibrahım'den İbn Abbas'ın bir önceki sözünün aynısını bildirir.

 

 

 

7632- Hasan(-ı BasrI) der ki: "Kişi Ramazan ayında hastalanıp da iyileşmeden öldüğü zaman tutmadığı oruçlardan yana aleyhinde bir şey olmaz. Ancak iyileştikten sonra tutmadığı günleri kaza edemeden ölürse tutmadığı her bir gün için onun adına yoksullara bir mekuk buğday ile bir mekuk hurma verilir."

 

 

 

7633- Ata (b. Ebi Rebah) der ki: "Kişi Ramazan ayında hastalanıp da iyileşmeden öldüğü zaman tutmadığı oruçlardan yana aleyhinde bir şey olmaz; zira ölümü kaza etmesine engel olmuştur."

 

 

 

7634- Zühri der ki: "Kişi Ramazan ayında hastalanıp da iyileşmeden öldüğü zaman tutmadığı oruçlardan yana aleyhinde bir şeyolmaz. Ancak iyileştikten sonra tutmadığı günleri kaza edemeden ölürse tutmadığı her bir gün için onun adına bir yoksula bir müd buğday verilir."

 

 

 

7635- ubade b. Nusey'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Kişi Ramazan ayında hastalanıp da iyileşmeden öldüğü zaman kefaret olarak tutmadığı günlere karşilık bir şey yedirmesi gerekmez. Ancak iyileştikten sonra tutmadığı günleri kaza edemeden ölürse tutmadığı günlere karşılık onun adına yoksul doyurulur. "

 

 

 

7636- İbn Tavus, babasından bildirir: "Kişi Ramazan ayında hastalanıp da iyileşmeden öldüğü zaman tutmadığı her bir gün için onun adına bir yoksula bir müd buğday verilir."

 

 

 

7637- Katade der ki: "Böylesi bir durumda onun adına yoksul doyurulur. "

 

 

 

7638- ibnu't-Teymi, babasından bildirir: "ibn Si'ri'n'e Tavus'un bu yöndeki sözünü zikrettiğimde pek hoşuna gitmedi."

 

 

 

7639- İbn Cüreyc bildiriyor: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Ramazan ayında hastalanıp sonra iyileşen, ancak üzerinden iki Ramazan daha geçmesine rağmen ilk Ramazan ayının kazasını yapmayan kişi konusunda ne dersin?" diye sorduğumda: "Bir defalığına otuz yoksula otuz müd yiyecek (maddesi) verir" dedi.

 

 

 

7640- İbn Cüreyc bildiriyor: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Ramazan ayında hastalanan, ancak diğer Ramazan ayı da geçmesine rağmen hala iyileşmeyen kişi hakkında ne dersin?" diye sorduğumda: "Sadece bir defa (otuz günün her bir günü için) yoksul doyurur" dedi. Ona: "Ramazan ayında hastalanan ancak diğer Ramazan ayı da gelmesine rağmen hala iyileşmeyen kişi hakkında ne dersin?" diye sorduğumda: "Sadece ilk Ramazan ayının orucunu kaza eder ve bir şey yedirmesi gerekmez" dedi.

 

 

 

7641- İbn Cüreyc bildiriyor: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Ramazan ayında hastalanan ve diğer Ramazan ayına kadar hasta kalan, bu Ramazan ayını da hasta olarak geçiren sonra da iyileşen, ancak üçüncü Ramazan ayına kadar önceki günleri kaza etmeyen kişinin ne kadar yedirmesi gerekir?" diye sorduğumda: "Altmış yoksula altmış mÜd yiyecek (maddesi) verir" dedi.

 

 

 

7642- İbn Cüreyc bildiriyor: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Ramazan ayının tümünü hasta olarak geçiren, iyileştikten sonra ise tutmadığı günleri kaza etmeden ölen kişi hakkında ne dersin?" diye sorduğumda: "Onun adına otuz yoksula otuz müd yiyecek verilir" dedi. Ona: "Ramazan ayının tümünü hasta olarak geçiren, iyileştikten sonra diğer Ramazan ayı gelmesine rağmen tutmadığı günleri kaza etmeyen ve bu Ramazan ayı içinde veya sonrasında ölen kişi hakkında ne dersin?" diye sorduğumda: "Onun adına altmış yoksula altmış müd yiyecek verilir" dedi.

 

 

 

7643- Ma'mer bildiriyor: Ramazan ayının tümünü hasta olarak geçiren, iyileştikten sonra diğer Ramazan ayı gelmesine rağmen tutmadığı günleri kaza etmeyen ve bu Ramazan ayı içinde veya sonrasında ölen kişi hakkında Katade: "Onun adına sadece ilk Ramazan ayı için her güne karşılık iki yoksul doyurulur" dedi.

 

 

 

7644- Ömer b. el-Hattab: "Kişi bir aylık Ramazan orucu kazası varken öldüğü zaman onun adına her bir güne karşılık bir yoksula yarım sa' buğday verilir" dedi.

 

 

 

7645- İbn Bureyde, babasından bildirir: Kadının biri Allah Resülü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldi ve: "Ya Resülallah! Annem bir aylık Ramazan orucu kazası varken öldü" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), "Onun yerine bu orucu sen tut" buyurdu. 

 

Tahric: Müslim, "Ali b. Müshir-Bureyde" kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

7646- İbn Tavus, babasından bildirir: "Kişi bir aylık Ramazan orucu kazası varken öldüğü zaman onun adına bu orucu velilerinden biri tutar." Ma'mer der ki: "Hammad (b. Ebi Süleyman) da aynı şeyi söylemiştir."

 

 

 

7647- Leys bildiriyor: Bir yıllık oruç borcu varken ölen ve geriye kocası ile üç çocuğunu bırakan kişi hakkında Tavus, (kadının kocası ve çocuklarına): "Onun yerine bu orucu siz tutun" demiştir.

 

 

 

7648- Abdürrezzak der ki: Oruç adağı varken bunu yerine getiremeden ölen kişi konusunda Zühri: "Bu adağı onun yerine velilerinden biri yerine getirir" dedi.

 

 

 

7649- Katade ile Ata (b. Ebi Rebah) der ki: "Böylesi bir durumda tutmadığı her bir güne karşılık onun adına bir yoksul doyurulur."

 

 

 

7650- Muhammed b. Abdirrahman b. sevban el-Ensari bildiriyor: Bir aylık Ramazan orucu kazası ile bir aylık oruç adağı varken ölen kişi hakkında İbn Abbas: "Onun adına altmış yoksul doyurulur" dedi.

 

Tahric: Beyhaki (4/254), Ahmed b. Mansur kanalıyla Abdürrezzak'tan rivayet etti.

 

 

 

7651- İbn Abbas der ki: "Böylesi bir durumda (kişinin bir aylık Ramazan orucu kazası ile bir aylık oruç adağı varken ölmesi durumunda) Ramazan orucu için her bir güne karışılık bir yoksul yedirilir. Adak olan orucu da velilerinden biri onun adına tutar."

 

Abdürrezzak der ki: "Osman b. Matar da bunu Said b. Ebi Arübe'den, o da Ali b. el-Hakem'den, o da İbn Abbas'tan rivayet etti."

 

Tahric: Beyhaki (4/254,257), farklı kanallardan rivayet etti.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Yolcunun Ramazan Orucunu idrak Etmesi