musannef

Abdurrezzak

Oruç

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Oruçlunun Sürme Çekmesi

 

7513- Ma'mer bildiriyor: "Katade oruçlu kişinin gözlerine sabır otunu çekmesini kerih görür, ancak ismid (sürme taşı) sürmesinde bir sakınca görmezdi."

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 591), Katade'nin oruçlu kişinin sürme çekmesini kerih gördüğünü rivayet etmiştir.

 

 

 

7514- İbn Cüreyc bildiriyor: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Oruçlu kişi gözlerine sabır otu çekebilir mi?" diye sorduğumda: "isterse çeker" dedi. 

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 591), Muhammed b. Bekr kanalıyla İbn Cüreyc'den rivayet etti. 3 İbn Ebi Şeybe (s. 591), "Veki'-leys" kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

7515- Ka'ka' bildiriyor: ibrahım(-i Nehai)'ye oruçlu kişinin gözlerine sabır otu çekmesini sorduğumda: "Gözüne çekebilirsin, ama gelenek haline getirmemelisin" dedi.

 

 

 

7516- Ata (b. Ebi Rebah) der ki: "Oruçlu kişinin sürme çekmesinde bir 3

sakınca yoktur."

 

 

 

7517- ibnu't-Teymı bildiriyor: Babam, Mansür b. el-Mu'temir, İbn Ebi Leyla ve İbn Şübrüme: "Oruçlu kişi, gözlerine sürme çektiği zaman o günü kaza etmesi gerekir" dediler. Babam da oruçlunun sürme çekmesini mekruh görürdü.

 

 

 

7518- Abdürrezzak bildiriyor: "Sevri oruçlunun sürme çekmesini kerih görürdü." Sevri der ki: "vail b. Davud'un bana bildirdiğine göre Abdullah b. Mes'ud: "Oruç bedenden çıkan değil, bedene giren bir şeyden dolayı bozulur. Abdest de bedene giren bir şeyden dolayı değil, ondan çıkan bir şeyden dolayı bozulur" dedi.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Oruçlunun Kan Aldırması (Hacamat)