musannef

Abdurrezzak

Oruç

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Bulutlu Günlerde iftarı Vaktinden Önce Yapmak

 

7387- İbn Cüreyc bildiriyor: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Ramazan ayında bulutlu bir günde akşam olduğunu sanıp iftarımı yaptım. Ancak daha sonra güneşin henüz batmadığını öğrendim" dediğimde: "0 günü kaza et" karşılığını verdi. 

 

Tahric: Mana olarak aynısını İbn Ebi Şeybe (s. 578), Muhammed b. Bekr kanalıyla İbn Cüreyc' den rivayet etti.

 

 

 

7388- Abdürrezzak Zühri'den yukarıdaki fetvanın aynısını bildirir.

 

 

 

7389- Mücahid der ki: "Kişi Ramazan ayında akşam olduğunu zannedip iftarını yapsa, sonra da güneşin henüz batmadığını görse o günü kaza eder. Ancak sahurda henüz gece olduğunu zannedip sabah vakti yemek yese o günü kaza etmesi gerekmez."

 

Tahric: Beyhaki (4/216), mana olarak aynısını farklı kanallardan rivayet etti.

 

 

 

7390- Abdürrezzak Urve'den bu fetvanın aynısını bildirir. İbn Cüreyc de Ata'dan aynısını bildirir.

 

 

 

7391- Said b. Cübeyr der ki: "Böylesi bir durumda kişi o günün orucunu tamamlar, ancak o günü sonradan kaza eder. Sahurda henüz gece olduğunu zannedip sabah vakti yemek yese o günü kaza etmesi gerekmez."

 

 

 

7392- Zeyd b. Eslem, babasından bildirir: Ramazan ayında bulutlu bir günde insanlar akşam olduğunu zannedip iftarlarını yaptılar. Ancak biri güneşin henüz batmadığını görüp bunu haber verince, Ömer b. el-Hattab:

"Bu yöndeki büyük çabamız karşısında basit bir şeydir. Bu günü de kaza ederiz" dedi. 

 

Tahric: Farklı kanallardan Beyhaki rivayet etti.

 

 

 

7393- Ali b. Hanzale, babasından bildirir: Ramazan ayında akşam üzeri Ömer b. el-Hattab'ın yanındayken sofra getirildi. Ancak müezzin oradakilere: "Ey insanlar! Güneş henüz batmadı!" diye seslenince, Ömer: "Allah bizleri senin şerrinden korusun (veya: uzak tutsun)! Biz seni güneşi gözetlemen için değil, insanları namaza çağırman için gönderdik!" diye çıkıştı ve oradakilere şöyle dedi: "Sizler! içinizden yemeği yiyenler bu günü kaza etsin ki, onlar için bu basit bir şeydir. Yemeyenler ise orucunu tamamlasın." 

 

Tahric: Beyhaki (4/217), Süfyan ve Şu'be kanalıyla Cebele'den rivayet etti.

 

 

 

7394- Bişr b. Kays anlatıyor: Ramazan ayında ve bulutlu bir günde akşama doğru Ömer b. el-Hattab'ın yanındayken iftar için sev'ik getirildi. Ancak (bulutlar dağılıp) güneş ortaya çıkınca Ömer: "iftarını yapanlar bu günü kaza etsin" dedi. 

 

Abdürrezzak der ki: Bir arkadaşımız, Haccac'dan, o da Ziyad b. ilaka'dan, o da Bişr'den aynısını bildirdi. Ancak Ömer'in: "Orucunuzu akşama kadar tamamlayın ve bu günü kaza edin" dediğini zikreder.

 

Tahric: Beyhaki, İsrail kanalıyla Ziyad b. İlaka' dan rivayet etti.

 

 

 

7395- Zeyd b. Vehb der ki: Hz. Ömer zamanında Ramazan ayında insanlar (güneşin battığını zannedip) iftarlarını yaptılar. Hafsa'nın evinden kaselerin çıkarıldığını gördüm ki içerdekiler bunlardan içmişlerdi. Ancak bulutlar dağılıp güneş ortaya çıkınca bu durum iftarını yapanlara sıkıntı verdi ve: "Bugünü kaza edelim mi?" diye sormaya başladılar. Ancak Ömer: "Neden? Vallahi bir günaha bulaşmış değiliz!" karşılığını verdi.

Abdürrezzak der ki: "Başka bir hadiste Hz. Ömer'in o günü kaza etmelerini emrettiği zikredilir."

 

Tahric: Beyhaki (4/217), farklı kanallardan rivayet etti.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Ramazan'da Kişinin Cünup Olarak Sabahlaması