musannef

Abdurrezzak

Zekat

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Zekatın ihtiyaç Dışı Maldan Verilmesi

 

7086- saib b. Yezid der ki: Hz. Osman'ın hutbe verirken: "Bu ay zekatınızı vereceğiniz aydır. Bundan dolayı her kimin borcu varsa onu ödesin ve kalan malın zekatını versin" dediğini işittim. 

 

Tahric: Malik, Muvatta (1/346), Zühr'i kanalıyla Saib' den rivayet etti.

 

 

 

7087- İbn Cüreyc der ki: Ata ile beraber olduğumuz bir sırada Abdullah b. Ubeyd b. Umeyr'in: "Hz. Osman maaşlar (ödenekler) çıktığı zaman: ''Borcu olanlar borcunu ödesin, sonra da malının zekatını versin'' diye seslenirdi" dediğini işittim. Bunun üzerine Ata bana şöyle dedi: "Hayatıma andolsun ki borcu olan kişinin malında zekat olmaz. Ancak kişinin borcunu ödedikten sonra ona verilen maaşın zekatı alınırsa bu durumda maaşı dağıtan idareci zulmetmiş olmaz." Ona: "Şayet borcum olsa, ancak borcumdan daha fazla malım ile kölelerim bulunsa bu durumda zekatımı vereyim mi?" diye sorduğumda: "Evet, ver" dedi.

 

 

 

7088- Sevri der ki: "Hurmaların veya ekinlerin hasat zamanı geldiğinde eski veya yeni olan borçlarını kontrol edip onu ayır. Geriye kalan beş vesak'a ulaştığı zaman da zekatını ver."

 

 

 

7089- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Borcu malından daha fazla olan kişi hasat zamanı zekatını vermeli midir?" diye sorduğumda: "Sürü olsun, taşınmaz mülk olsun borcu malından daha fazla olan kişinin zekat vermesi gerektiğini veya hasat zamanı zekat vermesi gerektiğini düşünmüyorum" dedi. 

 

Tahric: İbn Hazm (6/102) rivayet etti.

 

 

 

7090- Tavus: "Böylesi (borcu malından çok olan) kişinin zekat vermesi gerekmez" demiştir.

 

 

 

7091- İbn Cüreyc der ki: Ata bana şöyle dedi: "Malında zekat; yiyecek, işçilik, taşıma ve diğer ücretleri verdikten sonra eve ulaşana kadar elinde kalan kısmı içindir. Ancak o malı satarsan zekatı sattığın kısmı içindir."

 

 

 

7092- ikrime der ki: "Elde ettiğin mahsülden günlük geçimin için kullandığın ile yediğin şey zekat dışındadır. Ancak ailene zahire olarak kaldıracağını ölçerek kaldırırsın."

 

Ibn Hazm (6/102) ve İbn Ebi Şeybe (4/49), Muhammed b. Bekr kanalıyla İbn Cüreyc'den rivayet ettiler.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Zekat Olarak Eşya Almak