musannef

Abdurrezzak

Zekat

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Nakit Parada Zekat

 

7072- Enes b. Sırın der ki: Enes b. Malik zekat memuru olarak beni Eyle'ye gönderdi. Ona: "Zekat toplamak için beni en kötü yere gönderiyorsun" dediğimde bana Ömer b. el-Hattab tarafından yazılmış bir mektup çıkardı. içinde: "Müslümanlardan her kırk dirhem (gümüş para) için zekat olarak bir dirhem ai. Zımmilerden her yirmi dirhem için zekat olarak bir dirhem al. Zımmi olmayanlardan ise zekat olarak her on dirhem için bir dirhem al" yazıyordu.

 

 

 

7073- Abdürrezzak başka bir kanalla yukarıdakinin aynısını bildirir. 

 

Tahric: Bunu ve bir öncekini İbn Hazm, Muhalla'da (6/72), Abdürrezzak'tan naklen zikretmiştir.

 

 

 

7074- Asım b. Damra'nın bildirdiğine göre Hz. Ali şöyle demiştir: "Her ikiyüz dirhemde (gümüş parada) zekat olarak beş dirhem vardır. Daha fazlası ise buna göre hesaplanır." Ebu ishak der ki: Asım'a: "Daha fazlası ise buna göre hesaplanır, sözünden kasıt nedir?" diye sorduğumda şu karşılığı verdi: "Bazıları bunun dirhemlerin ikiyüzü aşması durumunda fazladan her kırk dirhem için bir dirhem alınacağı anlamına geldiğini söylüyor. Bazıları da bunun fazladan her on dirhem için çeyrek dirhem alınacağı anlamına geldiğini söylemiştir."

 

 

 

7075- İbn Ömer der ki: "ikiyüz dirhemden fazlasının zekatı aynı hesaba göre alınır."

 

 

 

7076- Hz. Ali: "Kişi bir mal kazandığı zaman üzerinden bir yıl geçmedikçe zekatı verilmez. Bu mal ikiyüz dirheme ulaştığı zaman zekat olarak beş dirhem alınır. ikiyüz dirhemden az olduğu zaman zekat olarak bir şey gerekmez. ikiyüz dirhemden fazlasının zekatı da aynı hesaba göre alınır" dedi.

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (4/7), Veki' kanalıyla Sevri' den farklı bir lafızla rivayet etti.

 

 

 

7077- Hz. Ali'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Ey Ali! At ile kölelerden zekat almıyorum. Ancak deve ile sığırlar için zekat alıyorum. (Paralarda) yirmidebir verin, Her ikiyüz dirhem (gümüş para) için zekat olarak beş dirhem, her yirmi dinar para) için yarım dinar vardır. Üzerinden bir yıl geçmedikten sonra ikiyüz dirhemde zekat olarak bir şey yoktur. Üzerinden bir yıl geçtikten sonra ise beş dirhem alinir. Daha fazlası için her kırk dirhemde bir dirhem alinır. ''

 

Tahric: Bu hadis için Ebu Davud'a (221) bakınız. İbn Hazm da bunu Abdürrezzak'ın lafzı

ile zikretmiş ve ravi Hasan b. Umare'den dolayı hadisi illetli bulmuştur.

 

 

 

7078- Hasan(-ı BasrI) der ki: "ikiyüz dirhemden fazlası kırk dirheme ulaşmadıkça zekat olarak bir şey gerekmez.''

Abdürrezzak farkı, iki kanaldan aynısını bildirir.

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (4/7),

 

 

 

7079- İbn Ömer der ki: "ikiyüz dirhemden fazlasının zekatı aynı hesaba göre alınır.''

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (4/7), "Ebu Usame-Halid el-Hazza" kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

7080- ibrahım(-i Nehai) der ki: "ikiyüz dirhemden fazlasının zekatı aynı hesaba göre alınır."

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe, Cerir kanalıyla Muğire' den rivayet etti.

 

 

 

7081- Ma'mer bildiriyor: Yüz dirhem ile on dinarı bulunan kişinin zekatı konusunda Hasan ile Katade: "Bu dirhem ve dinarlar için zekat vermesi gerekir" demişlerdir.

Sevri der ki: "Az olanı çok olana katıp zekatı öyle hesaplar." Veki' der ki: "ibn Ebi Leyla da ikiyüz dirheme ulaşmadığı zaman sığır ve develerde olduğu gibi zekatın gerekmediğini söylerdi."

 

Tahric: Mana olarak benzerini İbn Ebi Şeybe (4/9), "Ensarı-Hasan" kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

7082- İbn Cüreyc bildiriyor: Ata ile Amr b. Dinar şöyle dediler: "Yirmi dinara (altına) ulaşmadıktan sonra parada zekat yoktur. Yirmi dinara ulaştığı zaman zekat olarak yarım dinar vardır. Yirmi dinardan fazlasında ise kırk dinara kadar her dört dinar için zekat olarak bir dirhem vardır. Her kırk dinarda da zekat olarak bir dinar vardır." Ata yine: "Yirmidört dinarda zekat olarak yarım dinar ile bir dirhem vardır" dedi. Ata'ya: "Yirmi dinarda sağlam olan dinarlardan bir dinar mı verilir?" diye sorduğumda: "Evet, az bir süreliğine sağlam olarak kalsa dahi bir dinar vardır" karşılığını verdi. Ona:

"Kişinin ondokuz dinardan başka parası olmasa, bozdurması halinde her bir dinar oniki veya onüç dirhem etse bu durumda zekat vemesi gerekir mi?" diye sorduğumda şu karşılığı verdi: "Dinarı (altını) dirhem (gümüş) karşılığında bozdurması halinde şayet ikiyüz dirheme ulaşıyorsa, evet zekat vermesi gerekir.l Bu durumda kişinin malı altın üzerinden değil gümüş üzerinden hesaplanır. ikiyüz dirheme ulaşana kadar da gümüşte zekat yoktur. ikiyüz dirheme ulaştığı zaman da zekat olarak beş dirhem verilmesi gerekir." Amr b. Dinar da aynı şeyi söyledi. Ata devamen: "Dörtyüz dirheme ulaşana kadar gümüşün zekatı bu şekildedir. Dörtyüz dirhem ve üstünde ise her dörtyüz dirhem için zekat olarak on dirhem verilir." Ona: "ikiyüzyirmi dirhem için ne var?" diye sorduğumda: "ikiyüzün üzerindeki yirmi dirhem için bir şey gerekmez" karşılığını verdi. Amr b. Dinar da bana aynı şeyi söyledi.

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (4/8), "Muhammed b. Bekr-Ata" kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

7083- Ma'mer bildiriyor: Ata şöyle dedi: "Para kırk dirheme ulaştığı zaman zekat olarak altı dirhem verilir. Daha sonra ikiyüz seksen dirheme ulaşana kadar zekat olarak bir şey yoktur. ikiyüz seksen dirhem olduğunda zekat olarak yedi dirhem verilir. Para yirmiüç dinara ulaştığı zaman yirmi dinar için zekat olarak yarım dinar vardır. Üç dinarın bozdurulması kırküç dirhem ediyorsa bu durumda ondan da zekat olarak bir dirhem alınır. Bu kadar etmiyorsa da bir şey vermek gerekmez." Abdulkerim de bana Ata gibi: "Dirhemde kırk ve üzerindeki küsuratlar için zekat olarak bir dirhem alınır. Kırkın altındaki küsuratlar için ise zekat olarak bir şey gerekmez" dedi.

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (4/7), Muhammed b. Bekr kanalıyla İbn Cüreyc'den rivayet etti.

 

 

 

7084- İbn Huceyr'in bildirdiğine göre Tavus şöyle derdi: "ikiyüz dirhemde zekat olarak beş dirhem vardır. ikiyüzkırk dirheme ulaşana kadar olan küsuratlar için ise bir şey gerekmez."

 

 

 

7085- Cafer b. Muhammed'in babasından bildirdiğine göre Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "ikiyüz dirhemden daha az olan parada zekat yoktur.1 ikiyüz dirheme ulaştığı zaman ise zekat olarak beş dirhem vardır."

İbn Cüreyc der ki: "Resülullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Amr b. Hazm'a gönderdiği mektupta: "Yiyeceklerinin (mahsüllerinin) değeri beş ukiyye ettiği zaman ondabiri alınır" yazılıydı.

 

Tahric: Mecmau'z-Zevaid'de (3/72) geçtiği üzere Bezzar, farklı bir lafızla ve Beyhaki (4/89) rivayet ettiler. Aynı raviden İbn Ebi Şeybe (3/116) ve yakın metinle Ebü Said'den Darekutni (2/93) rivayet etti .

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Zekatın ihtiyaç Dışı Maldan Verilmesi