musannef

Abdurrezzak

Cenazeler

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Çocuğun, Düşüğün Cenaze Namazı ve Miras Durumu

 

6591- Zühri'nin bir adamdan bildirdiğine göre Hasan(-ı Basri): "çocuk ölmeden ses çıkarırsa namazı kılınır" demiştir. Zühri der ki: "Çocuk ölmeden ses çıkarırsa mirasçı olur."

 

 

6592- Ma'mer'in bildirdiğine göre Zühri: "Çocuk ölmeden önce kıpırdasa bile ses çıkarmadan mirasçı olamaz. Hapşırması da benim için ses çıkarmaktır" dedi. Abdürrezzak der ki: "Bizim de görüşümüz budur."

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe'nin (4/135), Abdu'l-A'la kanalıyla Ma'mer'den bildirdiğine göre Zühri, yeni doğan çocuk hakkında: "Hiç ses çıkarmadan ölmesi durumunda ne varis olur, ne de namazı kılınır" demiştir.

 

 

 

6593- Katade: "çocuk üç gün yaşasa bile ses çıkarmadan ölürse mirasçı olmaz" demiştir.

 

 

6594- ibrahım(-i Nehai) der ki: "Ebeler çocuğun kıpırdadığına ancak ses çıkarmadığına şahitlik ettiği halde (kadı) Şureyh onu mirasçı kılmadı."

 

 

6595- ibrahım(-i Nehai): "Çocuk ölmeden ses çıkarırsa namazı kılınır, diyeti ödenir ve mirasçı olur" demiştir.

 

 

6596- Sevri'nin bildirdiğine göre Hasan(-ı BasrI): "Çocuk ölmeden ses çıkarırsa namazı kılınır" demiştir.

 

 

6597- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebahl'a: "Ses verip bir müddet yaşadıktan sonra ölen çocuğun namazını kılar mısın?" diye sorduğumda:

"Evet, kılarım" karşılığını verdi. Ona: "Anne karnında üç günlük ölü olarak doğan çocuğun namazını kılar mısın?" diye sorduğumda ise: "Böylesi bir durumda namaz kılındığını işitmedim" dedi.

 

 

6598- İbn Cüreyc der ki: "ibn Şihab (ez-Zühri) bana, düşük olarak canlı doğan çocuğun ölmeden bağırarak ses çıkarmaması halinde namazının kılınmayacağını söyledi."

 

 

6599- Ebu ishak der ki: İbn Ömer'e: "Düşük olarak ölü doğan çocuğun namazı kılınır mı?" diye sorulunca: "Hayır, bağırmazsa kılınmaz. Ancak bağırırsa namazı kılınır ve mirasçı olur" karşılığını verdi. 

 

Tahric: Beyhakı'nin (4/9), Um eri kanalıyla Nafi'den bildirdiğine göre İbn Ömer, düşük olarak doğan ve ses çıkarmadan ölen çocuğun namazını kılmazdı.

 

 

 

6600- Nafi' der ki: "ibn Ömer düşük olarak doğan ve ses çıkarıp çıkarmadığını bilmediğim çocuğun namazını evinde kıldı ve onu gönderdi ve defnedildi. Gören bir kişinin bana bildirdiğine göre İbn Mücahid'in düşük olarak doğan çocuğu öldü. İbn Mücahid onu bir bez parçasıyla sararak giysisinin koluna koyup tek başına götürdü ve defnedip namazını kıldı."

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe'nin (4/124), "İbn Uleyye-Nafi'" kanalıyla bildirdiğine göre İbn Ömer düşük olarak doğan çocuğun namazını kılmıştır. Nafi': "Çocuk canlı mı doğdu, yoksa cansız mı bilmiyorum" dedi.

 

 

 

6601- İbn Sirin der ki: "çocuğun yaradılışı tamamlanıp ona ruh üflendi mi ses çıkarmadan ölse bile namazı kılınır." Katade ise şöyle der: "Böylesi bir çocuğa isim de takılmalıdır. Çünkü kıyamet gününde adı ile haşronulur" veya: "adı ile çağrılır."

 

Tahric: Farklı kanallarla ve başka bir lafızla İbn Ebi Şeybe (4/124) rivayet etti.

 

 

 

6602- Muğire b. Şu'be der ki: "Düşük olarak doğan çocuğun namazı kılınıp anne babasına afiyet ve rahmetle dua edilir."

 

 

 

6603- İbn Sirin der ki: "Eğer çocuğun yaradılışı tamamlanmamış ise namazı kılınmadan defnedilir."

 

 

 

6604- Hz. Ebu Bekr der ki: "Çocuklarımızın cenaze namazını kılmamız onların da hakkıdır."

 

Tahric: Başka bir lafızla Beyhaki (4/9), "Hemmam-Ebu Bekr es-Sıddik" kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

6605- Şa'bi"nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Kıbti olan Mariye'nin on altı aylık iken vefat eden oğlunun namazını kılmıştır.

 

Tahric: Beyhaki (4/9), "İsrail-Bera b. Azib" kanalıyla ve İbn Ebi Şeybe (4/160), "Veki'Şa'bi" kanalıyla "kısa metinle" rivayet ettiler. Merasil'de (431) Ebü Davud Behiyy' den, Aişe'den Ebü Davud (3/207) ve Muğire'den İbn Mace (1/483) şahit olarak rivayet ettiler.

 

 

 

6606- Beşır b. Galib el-Esedı der ki: ibnu'z-Zübeyr, Hüseyin b. Ali'ye:

"Esirin esaretini çözmek kime düşer?" diye sorduğunda, Hüseyin: "Kendileri için savaştığımız toprakların sahiplerine düşer" karşılığını verdi. ibnu'zZübeyr: "Doğan çocuğa hangi durumda miras vacip olur?" diye sorduğunda ise: "Ölmeden önce ses çıkardığı zaman vacip olur" cevabını verdi.

 

 

 

6607- Said b. el-Müseyyeb eder ki: "Hz. Ömer, ölmeden ses çıkaran çocuğu mirasçı sayardı."

 

 

 

6608- Ebu'z-Zübeyr der ki cabir b. Abdillah'ın doğan çocuk hakkında:

"Eğer sesi işitilirse mirasçı olur" dediğini işittim.

 

 

 

6609- Ma'mer bildiriyor: Hişam b. Urve: "Benim küçük bir kızkardeşim vefat etti. Babam onu defnetmek için birini görevlendirdi ve arkasından gitmedi" dedi. Sanırım: "Namazını da kılmadı" dedi.

 

 

 

6610- Said b. el-Müseyyeb der ki: Ebu Hureyre'yi asla günah işlememiş bir çocuğun namazını kıldığını ve: "Allahım! Onu kabir azabından koru" diye dua ettiğini gördüm.

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (4/124)1 Abde b. SÜleyman kanalıyla Yahya b. Said'den; farklı kanallarla ve başka bir lafızla Beyhaki (4/10) rivayet ettiler.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Zina çocuğunun ve Recmedilenin Namazı