musannef

Abdurrezzak

Cenazeler

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Ölünün Arkasında Buhurdanhkla Gidilmez

 

6151- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Ölünün arkasından meşalelerle gidilir mi?" diye sorduğumda: "Bunda bir hayır yoktur" karşılığını verdi. "Kefeni tütsülemek hakkında ne dersin?" diye sorduğumda: "Güzeldir, bunda bir sakınca yoktur" cevabını verdi.

 

 

 

6152- Hişam'ın, babasından bildirdiğine göre Esma binti Ebi Bekr ailesine: "Öldüğüm zaman giysilerimi tütsüleyip beni öyle kefenleyin. Bana hanüt koyun; ama kefenim üzerine serpmeyin" demiştir.

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (4/95), "Abde b. Süleyman-Esma" kanalıyla; Malik, Hişam kanalıyla Esına' dan bu metinle ve: "Arkamdan ateşle gelmeyin" ziyadesiyle rivayet etti.

 

 

 

6153- İbn Harmele der ki: "ibnu'I-Müseyyeb ailesine (öldükten sonra) buhurdanlıkla arkasından gelinmemesini vasiyet etti."

 

 

 

6154- Said el-Makburi der ki: "Ebü Hureyre ailesine şöyle vasiyette bulundu: " Mezarına çadır kurulmamasını cenazesi arkasında buhurdanlıkla gidilmemesini ve mezarlığa hızlıca götürülmesini. ''

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (4/135), (4/69),  (4/102),

 

 

 

6155- Said b. Ebi Said'in bildirdiğine göre Ebü Hureyre vefatından sonra arkasında ateşle gidilmemesini istemiştir.

 

Tahric: Malik, Muvafta'da (1/226) rivayet etti.

 

 

 

6156- Ma'mer der ki: "Bildiğim kadarıyla Eyyüb ölünün başını kor ateşiyle kurulardı."

 

 

 

6157- ibrahım(-i NehaI) der ki: Ölü (üç defa beş defa veya daha fazla ama) tek olarak yıkanır, tek olarak tütsülenir ve tek olarak kefenlenir. Önceleri: "Kişinin son azığı arkasından mezarına giden ateş olmasın" denilirdi. Defin anında mezara kaç kişi isterse iner. Cenazenin önüne geçilmesi de kerih görülürdü. Aynı zamanda binitlinin de buhurdanlık ateşiyle önden gitmesi mekruh görülürdü.

 

 

 

6158- Muğıre der ki: ibrahım(-i NehaI): "Kefen ölüye giydirilmeden önce tütsülenir'' derdi. Yine: "Cesedi ve naaşı tütsülemeyin. Buhurdanlığı bile ona yaklaştırmayın. Ancak kefen, ölüye giydirilmeden önce tütsülenir" dedi.

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (4/93), "Veki' -İbrahım b. el-Muhacir" kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

6159- Abdu'I-A'la der ki: Said b. Cübeyr ile birlikte bir cenazede idim.

Cenazenin arkasında buhurdanlıkla giden bir kişi vardı. Said b. Cübeyr buhurdanlığı adamdan alıp yere atarak kırdı ve: "ibn Abbas'ın: ''Ehl-i kitaba benzemeyin'' dediğini işittim" dedi.

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (4/96)1 Vekı' kanalıyla Sevri' den bu isnadla "kısa metinle" rivayet etti.

 

 

 

6160- Süleyman b. Musa der ki: "Vefat eden kişi tütsüleneceği zaman başından başlanıp ayaklarına kadar bir defada tütsülenmelidir. Bana bildirildiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu şekilde emretmiştir."

 

 

 

6161- Ebu Hayye es-Sakafl der ki: "Ma'kil b. Yesar vefat edeceği zaman kendisine buhurdanlığın yaklaştırılmamasını, sıcak su ile yıkanmamasını ve namazının mezarı yanında kılınmasını vasiyet etti."

 

 

 

6162- Haneş b. el-Mu'temir der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir cenazede iken kadının birinde bir buhurdanlık gördü. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cenaze namazını kılmak istediği zaman ona öyle bir bağırdı ki kadın Medine ağaçlıkları arasında gözden kaybolup gitti. ''

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (4/97), Muaviye kanalıyla İsmail b. Ebi Halid'den rivayet etti.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Kefen