musannef

Abdurrezzak

Cenazeler

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Kefen

 

6163- Ali b. Hüseyn der ki: "Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) biri Hibere cinsi bir kumaş olmak üzere üç kefenle kefenlendi."

Abdürrezzak der ki: "Bu, herkesin ortak görüşüdür. Bizim de görüşümüz budur.''

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (4/89), Abdil'l-A'la kanalıyla Ma'mer'den ve farklı kanallarla İbn Sa'd (2/284) rivayet ettiler.  Aişe hadisiden şahidini Buhari (2/67), Müslim (2/650: 46) ve başka sahabiler vasıtasıyla başka müellifler de rivayet etti.

 

 

 

6164- Abdürrezzak başka bir kanalla yukarıdakinin aynısını bildirir.

 

 

 

6165- ibnu'I-Müseyyeb der ki: "Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki parça kumaş ve bir çizgili kırmızı kumaşla kefenlendi.''

 

Tahric: Farklı kanallarla ve başka bir lafızla İbn Sa'd (2/284) rivayet etti.

 

 

 

6166- İbn Abbas der ki: "Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki parça beyaz, bir de çizgili kırmızı kumaşla kefenlendi.''

 

Tahric: Farklı kanallarla (2/285) rivayet etti.

 

 

 

6167- Cafer b. Muhammed'in bildirdiğine göre babası (Muhammed):

"Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki Yemen kumaşı ve bir çizgili kumaş parçasıyla kefenlendi" dedi. 

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (4/88), Hafs b. Gıyas kanalıyla Cafer'den ve İbn Sa'd (2/285), Enes b.

İyad kanalıyla Cafer' den rivayet ettiler.

 

 

 

6168- ibrahım(-i NehaI) der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir Yemen giysisi ve bir gömlekle kefenlenmiştir.''

 

Tahric: İbn Sa'd (2/286), Muğire kanalıyla İbrahim'den bu isnadla; ayrıca İbn Abbas ve Enes'den İbn Sa'd farklı kanallarla (2/284,286) rivayet etti.

 

 

 

6169- İbn Cüreyc der ki: Muhammed b. Ali b. Hüseyn'in: "Bize bildirildiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) üç giysi ile kefenlendi" dediğini işittim. Ona: "Giysiler ne idi?" diye sorulunca: "Bize bunu rivayet edenler bu konuda ihtilafa düştüler. Ancak giysilerden biri gömlek idi" karşılığını verdi. Ona: "Sarık sarıldı mı?" diye sorduğumda: "Gömlek dışında iki parçalık giysi daha vardı" cevabını verdi." Abdürrezzak der ki: "Bu gömlek de Resulullah' ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) üzerinde iken yıkandığı gömlektir. ''

 

Tahric: Buhari (2/67), Aişe hadisinden şahit olarak rivayet etti.

 

 

 

6170- Hasan( -I BasrI) der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir giysi ve bir gömlekle kefenlenip kendisine lahit açıldı." Ma'mer de Hasan kanalıyla aynısını bildirir.

 

Tahric: Başka bir lafızla İbn Sa'd (2/286), ''Amr b. Asım - Hasan" kanalıyla rivayet etti. Sa'd hadisinden Müslim (2/665: 966), Nesai (4/80) ve İbn Mace (1556) rivayet etti.

 

 

 

6171- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sahilli denilen üç parça beyaz ince kumaş içinde kefenlenmiştir."

 

 

 

6172- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sahuli denen üç parça beyaz pamuklu ince kumaş içinde kefenlenmiştir. Kefeninde gömlek ve sarık yoktu."

 

Tahric: Hadis imamlarının çoğu; farklı kanallarla Buhari (3/90), Sevri kanalıyla; farklı kanallarla Malik ve diğer hadis imamları rivayet ettiler.

 

 

 

6173- Hişam b. Urve der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çizgili bir kumaşla sarıldı ve onunla kurulandı. Sonra üzerinden çıkarılıp yerine sahilli denilen ince kumaş konuldu. Çizgili kumaş Abdullah b. Ebi Bekr'in idi. Bunun üzerine Abdullah b. Ebi Bekr: "Allah'ın, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) üzerinden çıkarmış olduğu giysiyi bir daha asla giymem" dedi. 

 

Tahric: Farklı kanallarla ve başka bir lafızla İbn Sa'd (2/282, 3/201) mana olarak aynısını ve Müslim (1/306), Ebu Muaviye kanalıyla rivayet ettiler.

 

 

 

6174- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat ettiği zaman, (Yemen yapımı) hibere cinsi bir örtü ile örtüldü.''

 

Tahric: Farklı kanallarla ve başka bir lafızla İbn Sa'd (2/264) ve farklı kanallarla Müslim (1/306) rivayet ettiler.

 

 

 

6175- Hişam b. Urve'nin babasından bildirdiğine göre Hz. Ebu Bekr üç parça giysi ile kefenlendi ve namazı Mescid'de kılındı. Gece vakti de defnedildi. 

 

Tahric: Farklı kanallarla İbn Ebi Şeybe (3/201) daha uzun bir metinle rivayet etti.

 

 

 

6176- Hişam b. Urve babasından bildirir: Ebu Bekr, Hz. Aişe'ye: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kaç giysi ile kefenlendi?" diye sorunca, Hz. Aişe:

''Üç giysi ile kefenlendi" karşılığını verdi. Bunun üzerine Ebu Bekr: "Biri kırmızı çamur ile boyanan üzerimdeki bu giysi ve başka iki giysi ile olmak üzere beni de üç giysi ile kefenleyin. Bana giymiş olduğum giysilerimden birini yıkayın" dedi. Hz. Aişe: "Sana yeni giysi almayalım mı?" diye sorunca, Ebu Bekr: "Hayır, almayın. çünkü dirilerin yeni giysilere ölülerden daha fazla ihtiyacı vardır. Eski giysiler de ölüler içindir. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hangi günde vefat etti?" dedi. Hz. Aişe: "Pazartesi günü vefat etti" karşılığını verince, Ebu Bekr: "Peki, bu gün hangi gündür?" diye sordu. Hz. Aişe: "Bu gün pazartesidir" cevabını verince, Ebu Bekr: "Akşama kadar ölmeyi temenni ederim" dedi. O günün akşamında da vefat etti ve sabahtan önce gece vakti defnedildi. 

 

Tahric: Buhari (3/163), Vehb kanalıyla Hişam'dan ve İbn Sa'd (3/201), Hammad b. Seleme kanalıyla Hişam' dan rivayet ettiler.

 

 

 

6177- ibrahım(-i Nehai): "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Yemen yapımı bir giysi ve bir gömlekle kefenlendi" dedi. 

 

Tahric: Farklı isnadlarla İbn Sa'd (2/286) rivayet etti.

 

 

 

6178- Urve'nin Hz. Aişe'den bildirdiğine göre Ebu Bekr hasta iken giydiği iki giysi için: "Onları yıkayın ve beni bu giysilerle kefenleyin" dedi. Hz. Aişe: "Sana yeni giysi almayalım mı?" diye sorunca, Ebu Bekr: "Hayır, almayın. Çünkü dirilerin yeni giysilere ölülerden daha fazla ihtiyacı vardır" karşılığını verdi.

 

Tahric: İbn Sa'd (3/206), Vakıdı kanalıyla Ma'mer' den "kısa metinle" rivayet etti.

 

 

 

6179- Abdurrahman b. el-Kasım'ın babasından bildirdiğine göre Hz. Ebu Bekr kırmızı çamurla boyanmış iki çarşaf ve giymiş olduğu giysi ile olmak üzere üç giysi ile kefenlendi. Vefatından önce de: "Dirilerin yeni giysilere ölülerden daha fazla ihtiyacı vardır. Eski giysiler de vücudunun irin ve cerahatleri içindir" demişti.

 

Tahric: Farklı kanallarla ve değişik lafızlarla İbn Sa'd (3/204, 205, 206) rivayet etti.

 

 

 

6180- Salim'in bildirdiğine göre (babası) İbn Ömer eşlerini beş giysi ile kefenlerdi. Bunlardan biri başörtüsü, biri gömlek ve üçü kefen bezi.

 

Tahric: Başka bir lafızla İbn Ebi Şeybe (4/89), "İbn Uleyye-Nafi'" kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

6181- Abdürrezzak başka bir kanalla yukarıdakinin aynısını bildirir.

 

 

 

6182- Abdürrezzak başka bir kanalla aynısını bildirir.

 

 

 

6183- Nafi' der ki: "ibn Ömer sarığın bir ucunu ölünün yüzüne sarkıtır ve çenesinin altından başına doğru sarıp başında bırakırdI. Diğer ucunu da yüzüne sarardı."

 

Abdürrezzak'a: "Nasıl sarılır?" diye sorduğumuzda şu karşılığı verdi:

"Ma'mer bize şu şekilde gösterdi. Sarığın bir ucunu ölünün yüzüne sarkıtılır ve boğaza doğru çekilip çene altından başa getirilir. Sonra sarığın diğer ucunu ön tarafa getirip kalan kısmı bir daha yüze doğru sarkıtılır."

 

 

 

6184- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Hz. Ömer, ikisi saMıli denilen (Yemen yapımı) ince kumaş ve biri giydiği giysi olmak üzere üç giysi ile kefenlenmiştir.

 

 

 

6185- Hasan(-ı Basri) der ki: "Ölü bir gömlek ve iki sargı olmak üzere sayı olarak tek kefenlenirdi. Ona gömlek giydirilir ve diğer ikisiyle sarılırdI. ölünün burnuna, kulaklarına (ve bir şey çıkar korkusuyla bazı yerlerine) pamuk tıkanıp üzerine güzel koku serpilirdi."

Ma'mer der ki: "Gördüğüm kadarıyla Eyyub ölünün burnuna kulaklarına (ve bir şey çıkar korkusuyla bazı yerlerine) pamuk tıkardı."

 

 

 

6186- Eyyub'un bildirdiğine göre İbn Sırın: "Ölünün kefen bağları çözülür" demiştir. 

 

Tahric: Farklı kanallarla İbn Ebi Şeybe (4/13) rivayet etti.

 

 

      

6187- Süleyman b. Musa der ki: "ölü bir gömlek ve iki sargı olmak üzere sayı olarak tek kefenlenir. Gömlek giydirilir ve sargılar üst üste açılır. Sonra onlarla sarılır. Ancak gömlek üzerinde kalır."

 

 

 

6188- Abdullah b. Amr el-As der ki: "Ölü, gömlek, izar ve lifafe olmak üzere üç kat kefenlenir. Eğer sadece bir kefen varsa onunla sarılır."

 

 

 

6189- Muhammed b. Ebi Bekr bildiriyor: Ebü Hureyre'nin azatlısı vefat edeceği zaman ailesine: "Bana sarık sarıp gömlek giydirmeyin. Zira Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ne sarık sarıldı, ne de gömlek giydirildi" dedi.

 

Tahric: Taberani M. el-Evsat'ta rivayet etti. Heysemi (3/24) der ki: "Senedinde zayıf olan Halid b. Yezid el-Ummi bulunmaktadır.'' Aişe'den şahit olarak Buhari (2/67) ve Müslim (2/649: 45) rivayet etti.

 

 

 

6190- Ata (b. Ebi Rebah): "Ölüye ne izar, ne de giysi giydirilir. Ancak kefenle sarılır" dedi.

 

 

 

6191- İbn Tavus'un babasından (Tavus'tan) bildirdiğine göre ölü ailesi tarafından içlerinde sarık olmaksızın üç giysi ile kefenlenirdi.

 

 

 

6192- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Ölüye sarık sarılır mı?" diye sorduğumda: "Hayır" karşılığını verdi. "(Bazı yerlerine) pamuk konulur mu?" diye sorduğumda ise: "Evet, ondan kötü bir şey çıkmaması için yerleştirilir" cevabını verdi. 

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (4/86), "İbnu'l-Mübarek-Ata" kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

6193- Ma'mer bildiriyor: Hişam b. Urve: "Hamza bir parça giysi ile kefenlendi" demiştir. Bana bildirildiğine göre Hz. Hamza kefenlendiği zaman başı örtüldüğünde ayakları, ayakları örtüldüğünde ise başı açıkta kalıyordu.

 

 

 

6194- İbn Abbas der ki: "Hamza ve Ensar'dan bir kişi Uhud savaşında öldürülmüştü. Hamza'nın eşi olan Abdulmuttalib'in kızı Safiyye onu kefenlemek için iki parça giysi ile gelmişti. Ancak Ensarlının kefeni yoktu. Bunun üzerine Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki parça giysiyi aralarında böldü ve her biri bir giysiyle kefenlendi. ''

 

Tahric: Taberanı M. el-Evsat'ta rivayet etti. Aynı kıssayı da Beyhaki (3/401), "Hişam b.

Urve-Zübeyr" kanalıyla rivayet etti. Uzun bir metinle Zübeyr'den Beyhaki (3/401-2) rivayet etti .

 

 

 

6195- Habbab b. el-Eret anlatıyor: "Allah rızası için Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte hicret etmiştik. Bunun ecrini vermek te Allah'a vacip olmuştu. Ancak bazıları hayatta iken bu sevaptan bir şey alamadan ölüp gitti. Bunlardan biri de uhud savaşında öldürülen Mus'ab b. Umeyr idi. Ondan geriye sadece bir hırka kalmıştı. Onu başına çektiğimizde ayakları, ayaklarına çektiğimizde ise başı açıkta kalıyordu. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hırkayı başına çekmemizi ve açıkta kalan yerlerine ot koymamızı emretti. içimizden kimisi de yaşayıp amelinin meyvelerinden yedi (ma! mülk sahibi oldu)."

 

 

 

6196- Ubeyd b. Umeyr der ki: Önceleri kişi bir giysi ile kefenlenir ve giysi başına çekildiği zaman ayakları, ayaklarına çekildiği zaman da başı açıkta kalırdı. Ebu Bekr, Hz. Aişe'ye veya Esma binti Umeys'e hasta iken giydiği iki giysiyi yıkamasını emretti. Hz. Aişe: "Sana iki yeni giysi veya daha güzel bir şey hazırlamayalım mı?" diye sorunca, Ebu Bekr: "Hayır, dirilerin onları giymesi daha uygundur" karşılığını verdi.

 

Tahric: Farklı kanallarla Buhari rivayet etti.

 

 

 

6197- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Ölü için müstehap görülen kefen konusunda sana ulaşan bilgi nedirr diye sorduğumda: "En azından kefenin beyaz olmasıdır" karşılığını verdi. Ona: "insanların ölüyü ketenle kefenlediklerini görmekteyim" dediğimde ise: "Bu sonradan çıkarılan bir şeydir. O zamanlarda keten neredeydi? Kişi hayatta iken mütevazı, öldükten sonra kibirli mi olacak?" cevabını verdi.

 

 

 

6198- Semure b. Cündüb'ün bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Beyaz giysilerden vazgeçmeyın. Onu dirileriniz giysin ve ölülerinizi onunla kefenleyin. Çünkü o. giysilerinizin en hayırlısıdır" buyurmuştur. 

 

Tahric: Farklı kanallarla Ahmed ve Nesai (2/254) rivayet ettiler.

 

 

 

6199- Semure'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Beyaz giysi giyinin, çünkü o daha temiz ve daha güzeldir. Ölülerinizi de onunla kefenleyin" buyurmuştur.

 

 

 

6200- İbn Abbas der ki: "Giysilerinizden beyaz olanı giyin. Çünkü o, giysilerinizin en hayırlısıdır. Ölülerinizi de onunla kefenleyin. Sürmelerinizin en hayırlısı da ismid sürmesidir. Zira o, kirpikleri kuvvetlendirir ve gözlere fer katar,"

 

Tahric: Fethu'l-Bari'de geçtiği üzere Nesai dışında Sünen sahipleri merfu olarak rivayet ettiler. Bak: Tirmizi (2/132),

 

 

 

6201- Abdürrezzak başka bir kanalla yukarıdakinin aynısını bildirir.

 

 

 

6202- Yahya b. Vehb der ki: Hemmam b. Münebbih'in cenazesinde bulunmuştum. Yine bu cenazede Abbasilerin ilk valisi olan Ömer b. elHattab'ın torunlarından Ömer b. Abdilhamıd bulunmaktaydı. Onun gibisi asla görülmemişti. O cenaze namazını kıldı. Ölünün üzerinde bir parça giysi bulunmaktaydı. Oradakiler o giysiyle de onu kefenlemek isteyince, giysiyi çekerek: "Onun kefeni, evinden çıktığında üzerinde bulunan kefenidir" dedi. Böylece o giysiyle onu kefenlemelerine izin vermedi.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Kefen ve Çadırlar