musannef

Abdurrezzak

Cenazeler

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Hanut (Ölünün Kokulanması)

 

6138- Eyyüb der ki: "ibn Sirin ölen kişiyi güzel kokulu miskle kokulandırırdı. "

 

 

6139- İbn Sirin der ki: İbn Ömer'e ölüye misk serpilmesi konusu sorulunca: "Misk sizin en güzel kokularınızdan değil midir?" karşılığını verdi.

 

 

6140- Nafi’nin bildirdiğine göre İbn Ömer ölüye misk serperek onu kokulandırırdı.

 

 

6141- Nafi' der ki: "ibn Ömer ölünün koltuk atları ve kollarına misk sürerdi."

 

Tahric: Başka bir lafızla Beyhakı (3/406), "Said b. Mesleme-Nafi'" kanalıyla ve Abdürrezzak'in lafzı ile İbn Ebi Şeybe (4/87), "Abdurrahım b. Süleyman-İbn Ömer" kanalıyla rivayet ettiler.

 

 

 

6142- Şa’bi der ki: Selman, Belencer denilen yerden koku almış ve saklaması için eşine vermişti. Vefat edeceği anda eşine: "Sana verdiğim koku nerede?" diye sordu. Eşi: "işte burada" diyerek kokuyu kendisine verdi. Bunun üzerine ona: "Bunu etrafıma serp. Çünkü yanıma Allah'ın mahlukatından yemek yemeyen ve bir şey içmeyen, sadece kokuyu hisseden olan varlıklar gelecektir" dedi.

 

Tahric: Başka bir lafızla Beyhaki (3/406), "İsmail b. Umeyye- İbn Ömer" kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

6143- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Miskin ölü bedene sürülmesi mekruh mudur?" diye sorduğumda: "Evet" karşılığını verdi. "Amber sürülebilir mi?" diye sorduğumda ise: "Hayır, sürülmez, zira amber de misk de hayvandan elde edilen bir sıvıdır" karşılığını verdi.

 

Tahric: Farklı kanallarla ve başka bir lafızla İbn Ebi Şeybe (4/87) rivayet etti.

 

 

 

6144- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Ölüye haluk konulur mu?" diye sorduğumda: "O sarıdır ve ölüye sarı rengin sürülmesi mekruh görülürdü" karşılığını verdi.

 

 

 

6145- Ammar der ki: Haluk sürünerek Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına gitmiştim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni azarladı ve: "Ey İbn Ümmü Ammar' Git ve üzerindeki bu kokuyu yıka" buyurdu. Geri dönüp yıkadıktan sonra tekrar yanına vardım. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni bir daha azarladı ve geri dönüp bir daha yıkamamı emretti. Ben de öyle yaptım. Yanına geldiğimde beni bir daha azarladı ve geri dönüp üçüncü defa yıkamamı emretti.

 

Tahric: Farklı kanallarla ve başka bir lafızla Ebu Davud (2/575) rivayet etti.

 

 

 

6146- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebahi'a: "Ölüye hangi hanutun konulmasını seversin?" diye sorduğumda: "KafUru severim" karşılığını verdi. "Ölünün neresine konulur?" diye sorduğumda: "Karnına konulur" karşılığını verdi. "Koltuk altlarına konulur mu?" diye sorduğumda: "Evet, ayaklarının gerisine, bedende kir toplanan yerlere, karnına, karnının etrafına, ağzına, burnuna, gözlerine ve kulaklarına konulur" cevabını verdi. Ona: "KafUr kuru olarak mı yoksa ıslatılarak mı konulur?" diye sorduğumda: "Evet, kuru olarak konulur" dedi.

 

 

 

6147- göre ibrahım(-i NehaI): "Ölünün secdede iken yere değen yerlerine güzel kokular sürülür" demiştir.

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (4/87), "Vekı'-İbrahım" kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

6148- Sevri der ki: Bana bildirildiğine göre ibrahım(-i NehaI), ölü için hazırlanan koku içine za'fıran konulmasından hoşlanmazdı.

 

 

 

6149- Hakım b. Cabir der ki: Eş'as b. Kays vefat ettiği zaman Hasan b. Ali: "Onu yıkadığınız zaman bana getirmeden bir yere götürmeyin" dedi. Bunun üzerine yıkama işi bitince onu yanına götürdüler. Hasan ona kafarla abdest aldırıp yüzüne, ellerine, başına ve ayaklarına sürdü. Sonra da: "Artık onu sarın" dedi. 

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (4/86), Veki' kanalıyla İsmail b. Ebi Halid'den "kısa metinle" rivayet etti.

 

 

 

6150- Ma'mer der ki: "Eyyub'un, ölünün sakalına ve göğsüne koku serptiğini gördüm."

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Ölünün Arkasında Buhurdanhkla Gidilmez