musannef

Abdurrezzak

Cuma Namazı

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Cuma Günündeki Vakit

 

5571- Ebü Hureyre' nin bildirdiğine göre Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Cuma gününde öyle bir vakit vardır ki Müslüman kişi namaz kılarken o vakte rastlar da Allah'tan bir şey isterse Allah, mutlaka o isteğini verir" buyurmuştur. 

 

Tahric: Müslim (1/281), İbn Rafi' kanalıyla Abdürrezzak'tan rivayet etti.

 

 

 

5572- Muhammed b. Ziyad bildiriyor: Ebu Hureyre, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) minberde eliyle sanki bildirdiği vaktin kısa olduğunu işaret ederek:

"Cuma gününde öyle bir vakit vardır ki Müslüman kişi o vakit de Allah'tan bir şey isterse Allah, mutlaka o isteğini verir" buyurduğunu söyledi. Sonra da iki parmağını birbirine yaklaştırarak bize, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) nasıl işaret ettiğini gösterdi ve elini kapatıp açmadı. 

 

Tahric: Müslim (1/281), Rabi' b. Müslim kanalıyla Muhammed b. Ziyad'dan "kısa metinle" rivayet etti.

 

 

 

5573- Ata (b. Ebi Rebah) bildiriyor: Ebu Hureyre: "Cuma gününde öyle bir vakit vardır ki, Müslüman kişi namaz kılarken o vakte rastlar da Allah'tan bir şey isterse Allah, mutlaka o isteğini verir" dedi. Ebu Hureyre bunu söylerken eliyle bu vaktin kısa olduğuna işaret etti. Bazı ilim ahalisinin bildirdiğine göre bu vakit, ikindi namazından sonradır."

ibn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Ama ikindi namazından sonra (nafile) namaz yoktur" denilince: "Hayır, öyle değildir. Burada kişinin namazdan sonra namaz kıldığı yerde kalması kastedilmektedir. Kişi namaz kıldığı yerden kalkmadıkça namazda sayılır" karşılığını verdi.

 

 

 

5574- İbn Tavus der ki: "Babam (nafile namaz için) Cuma günü ikindi vaktinden sonra duaların kabul edildiği zamanı seçerdi. Yine babam sevdiği saatte Cuma günü ikindi vaktinden sonra vefat etti."

 

 

 

5575- Ma'mer der ki: Zühri'ye Cuma günü duaların kabul edileceği saati sorduğumda: "Bu konuda Ka'b'ın: ''insan her Cuma dua için ayrı bir zaman ayırsa mutlaka bir Cuma o vakti bulur'' dediğinden başka bir şey işitmedim" dedi.

 

Tahric: İbn Hacer, Fethu'l-Bari'de (2/283) geçtiği Üzere rivayet etmiştir.

 

 

 

5576- Hasan(-ı Basri) der ki: Bir kişi Cuma gününde duaların kabul edildiği saati ararken uykusu geldi ve uyudu. Ona rüyasında: "Dikkat et, bu vakit aramakta olduğun vakittir" denildi. Bu vakit te zeval vaktidir. Hasan(-ı Basri) de bundan sonra zeval vaktinde dua etmeye başladı.

 

Tahric: Fethu'l-Bari'de (2/284) geçtiği Üzere Humeyd b. Zencuye, et-Terğfb'de rivayet etmiştir.

 

 

 

5577- Ebu Hureyre: "Cuma günü duaların kabul edildiği vakit ikindi namazı ile güneş batımı arasındadır" dedi.

 

 

 

5578- Abdullah b. Ebi Talha bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir Cuma günü cemaatle birlikte ikindi namazında iken sol taraftan önlerine bir köpek geldi. Daha önlerinden geçmeden köpek düşüp öldü. Namazdan sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cemaate doğru döndü ve: "Kim bu köpeğe beddua etti?" diye sordu. Bir kişi: "Ben beddua ettim" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ona duaların kabul edildiği bir saatte beddua etmişsin" buyurdu.

 

İsnadı sahihtir.

 

 

 

5579- Ebu Seleme b. Abdirrahman b. Avf bildiriyor: Abdullah b. Selam:

"Gündüz on iki saatten ibarettir. Cuma günündeki zikredilen bu vakit de günün son saatlerindedir" dedi. İbn Cüreyc der ki: "Musa'nın bana bildirdiğine göre bir kişi bir başkasına: "O vakitte insan namaz kılmadığı halde nasıl oluyor da bu vaktin günün sonunda olduğunu söylüyorlar?" diye sorunca, diğeri: "Ebü Hureyre: ''Kişi namaz kıldığı yerden kalkmadıkça veya konuşmadıkça namazda sayılır'' dedi" karşılığını verdi.

 

 

 

5580- Said b. Cübeyr bildiriyor: İbn Abbas'a Cuma günündeki bu vakit sorulunca şöyle dedi: "Allah, Hz. Adem'i Cuma günü ikindiden sonra yeryüzünün kırmızısından, siyahından, temizinden ve kötüsünden olmak üzere çeşitli yerlerinden toprak alarak yarattı. Bu sebeple Ademoğullarının, kimisi siyah, kimisi kırmızı, kimisi iyi, kimisi de kötüdür. Melekleri ona secde ettirdi ve Allah onu Cennetine yerleştirdi. Vallahi Adem (aIByhlssBlam) o gün daha akşam olmadan Allah'a karşı asi oldu ve Allah onu Cennetinden çıkardı."

 

 

 

5581- Said b. Cübeyr der ki: İbn Abbas'a: "Ey Ebü Abbas! Cuma gününde zikredilen bu vakit hangi saattir?" diye sorduğumda, İbn Abbas defalarca: "Allah bilir" dedikten sonra şöyle devam etti: "Allah, Adem'i (aleyhimlam) Cuma gününün son saatlerinde yeryüzünün kırmızısından, siyahından, temizinden, kötüsünden, engebesinden ve ovasından olmak üzere çeşitli yerlerinden toprak alarak yarattı. Bu sebeple Ademoğullarının, kimisi iyi, kimisi kötü, kimisi kırmızı, kimisi siyah, kimisi sert, kimisi de yumuşak huyludur. Sonra Allah ona ruhundan üfledi ve Cennetine koydu. Meleklere, ona secde etmesini emretti ve secde ettiler. Allah, Adem'den (aleyhisselam) bir ahid aldı. Bu ahdini unutunca da insan diye adlandırıldı. Vallahi daha akşam olmadan Allah onu Cennetinden çıkardı."

 

 

 

5582- Tavus: "Kıyametin kopacağı, Allah'ın Adem'i (aleyhisselam) yarattığı ve kişinin kendisinde hayırlı bir dua ettiği zaman kabul edildiği an Cuma günü güneşin sararması ile batması arasındaki vakittir" dedi.

 

 

 

5583- ibrahım b. Abdirrahman bildiriyor: Ebu Hureyre, Şam'a gitti ve Ka'b ile karşılaştı, Ebü Hureyre, Resülullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ka'b ise Tavranan anlatıyordu. Cuma günü kıyametin kopacağı saat konusuna geldiklerinde Ebü Hureyre: "Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cuma gününde öyle bir vakit vardır ki. Müslüman kişi o vakitte Allah'tan bir şey isterse Allah, mutlaka o isteğini verir'' buyurmuştur" dedi. Bunun üzerine Ka'b: "Bu dediğin, yılda sadece bir Cuma gününde olmaktadır" dedi. Ebu Hureyre:

 

"Hayır" karşılığını verince, Ka'b: "Tamam, Allah ve Resulü doğru söyledi. Bu her Cumada dediğin gibidir" dedi. Ebu Hureyre, Medine'ye geldiği zaman Abdullah b. Selam ile karşılaşıp Ka'b'ın dediklerini anlatınca, Abdullah b. Selam: "Ka'b yanılmış" dedi. Bunun üzerine Ebu Hureyre: "Ancak Ka'b sonradan dediğinden geri döndü" karşılığını verdi. 

 

Tahric: Farklı bir kanal ve lafızla Minik (1/131) mana olarak benzerini rivayet etmiştir.

 

 

 

5584- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Cuma gününde öyle bir vakit vardır ki. Müslüman kişi o vakitte Allah'tan bir hayır dilerse Allah, mutlaka o isteğini verir. Bu vakit de ikindiden sonradır" buyurmuştur.

 

Tahric: Farklı kanallarla Fethu'l-Bari'de (2/286) geçtiği üzere İbn Asakir; görüldüğü gibi Abdürrezzak ve Mecmau'z-Zevaid'de (2/165) geçtiği üzere Ahmed rivayet ettiler.

 

 

 

5585- Ebu Hureyre bildiriyor: (Abdullah) İbn Selam: "Şüphesiz ki ben (Cuma günündeki) o vakti biliyorum" dedi. Bunun üzerine ona: "Ey kardeşim! Ben kendisinden bir şey saklanılacak biri değilim. Bana bunu anlat" dediğimde: "Bu vakit Cuma gününün son saatlerinde güneş batmadan öncedir" karşılığını verdi. Ona: "Sen, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Müslüman kişi namaz kılarken o vakte rastlar da Allah'tan bir şey isterse ... " buyurduğunu işittim, demedin mi? O saatte namaz kılınmaz" dediğimde şu karşılığı verdi: "Peki, sen Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kim namaz kılar da yerinde kalıp diğer namaz vaktini beklerse diğer namaz vakti gelene kadar sürekli olarak namazda gibidir" buyurduğunu işitmedin mi? O vakitte Adem (aleyhisselam) yaratıldı ve o vakitte Cennetten çıkarıldı. O vakitte tövbesi kabul edildi, o vakitte ruhu alındı ve o vakitte kıyamet kopacaktır."

 

Tahric: Değişik lafızlarla Tirmizi (1/355), Muhammed b. İbrahım kanalıyla Ebu Seleme'den rivayet etmiştir.

 

 

 

5586- Muaviye'nin azatlısı Salih der ki: Ebu Hureyre'ye: "Kadir gecesinin kaldırıldığı söylenmektedir" dediğimde: "Bunu söyleyen yalan söylemiştir" karşılığını verdi. "Kadir gecesi gelecek olan her Ramazan ayında mevcut mudur?" diye sorduğumda: "Evet" cevabını verdi. Ona: "Cuma gününde duasını denk getiren kişinin bu duasının kabul göreceği o vaktin de kaldırıldığını söyleyenler var" dediğimde: "Bunu da söyleyen yalan söylemiştir" karşılığını verdi. "O, gelecek olan her Cumada var mıdır?" diye sorduğumda ise: "Evet, vardır" karşılığını verdi.

 

 

 

5587- Ebu Hureyre der ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Cuma gününde öyle bir vakit vardır ki Müslüman kişi namaz kılarken veya diğer namaz vaktini beklerken o vakte rastlar da o vakitte Allah'a dua edip bir şey isterse Allah, mutlaka o isteğini verir" buyurduğunu işittim.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Cuma Gününün Günahlara Kefaret Olması