musannef

Abdurrezzak

Cuma Namazı

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Cuma Gününün Değeri

 

5556- İbn Tavus'un babası (Tavus) der ki: "Allah katında Cuma gününden daha değerli bir gün yoktur. Allah gökyüzü ve yeryüzü yaratıklarını o gün yarattı. Kıyamet de o günde kopacaktır. Cuma günü güneş çıktığı zaman insanlar ve cinler dışındaki Allah'ın yaratmış olduğu her şey kara, deniz, taşlar ve ağaçlar mutlaka bir korkuya kapılırlar. Cuma gününde öyle bir vakit vardır ki Müslüman kişi o vakitte Allah'tan bir şey isterse Allah, mutlaka o isteğini verir." Ma'mer der ki: "Abdullah b. Muhammed b. Akil'in buna benzer bir hadisi bildiğim kadarıyla Allah Resülü' nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) naklen bildirdiğini işittim.''2

 

Tahric: Ebu Hureyre hadisinden şahidini Müslim (2/585:18) ve Ebü Davud (1/274) rivayet ettiler.

 

 

 

5557- İbn Tavus, babasının (Tavus'un) Kab'dan bir hadis veya hadisin bir kısmını şöyle naklettiğini bildirir: "Allah, Cuma gününden daha değerli bir gün yaratmamıştır. Allah gökyüzünü ve yeryüzünü yaratmayı o günde tamamladı. Kıyamet de o gün kopacaktır. Cuma günü güneş çıktığı zaman insanlar ve cinler dışındaki Allah'ın yaratmış olduğu her şey karalar, denizler ve taşlar mutlaka bir korkuya kapılırlar. Cuma gününde öyle bir vakit vardır ki Müslüman kişi o vakitte Allah'tan bir şey isterse Allah, mutlaka o isteğini verir."

 

 

 

5558- Mücahid, İbn Abbas'tan bildiriyor: Ebü Hureyre ile Ka'b bir araya geldi ve Ebü Hureyre: "Cuma gününde öyle bir vakit vardır ki, Müslüman kişi o vakitte Yüce Allah'tan bir hayır dilerse Allah, mutlaka o dilediğini verir" dedi. Ka'b ise şöyle dedi: "Cuma günü geldiği zaman Ademoğlu ve şeytanlar dışında gökyüzü, yeryüzü, karalar, denizler, ağaçlar, toprak, sular ve bütün yaratıklar korkuya kapılır. Bu gün melekler mescidin kapısına gelirler ve ilk olarak gelenleri sırayla yazarlar. imam geldiği zaman da defterlerini kapatırlar. Sonradan gelenler de Allah'a karşı olan borcunu ödemek ve kendisine farz kılınan şeyi yerine getirmek için gelmiş olur. Buluğ çağına gelmiş her müslümanın Cuma günü cünüplük guslü gibi gusletmesi üzerine bir haktır. Güneş Cuma gününden daha büyük bir gün üzerine doğmamış ve batmamıştır. Bu günde sadaka vermek diğer günlerde vermekten daha üstündür." İbn Abbas der ki: "Ebu Hureyre ile Ka'b'ın konuşmaları bu şekildedir. Bana göre ise kişi, ailesinde varsa bu günde koku sürünmelidir."

 

 

 

5559- Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Günler bana arzolunduğu zaman Cuma gününü gördüm ki güzelliği ve parlaklığına hayran kaldım. Onda siyah noktaya benzer bir şey görüp: ''Bu nedir?'' diye sorduğumda: ''Bu günde kıyamet kopacaktır'' denildi. ''

 

Tahric: Hadisi Taberanı rivayet etmiştir. Heysemı (2/164) der ki: "Taberani'nin hocası dışında ravileri, Sahih'in ravileridir. Taberani'nin hocası da güvenilir bir kişidir." Başka yollarla Enes'ten Taberani M. el-Evsat'ta (7303), Hilye'de (3/72-3) Ebu Nuaym ve Müsned'de (3/1046) Ebu Ya'la rivayet etti.

 

 

 

5560- Hasan(-ı Basri)'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Günler bana arzolundu. Cuma gününde bana bir ayna" -veya- "ayna gibi bir nesne gösterildi. Onda siyah noktaya benzer bir şey görüp: ''Bu nedir?'' diye sorduğumda: ''Bu günde kıyamet kopacaktır'' denildi.

 

 

 

5561- A'meş'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Selman'a: "Cuma gününün ne olduğunu biliyor musun? Baban Adem veya baban Adem'in çamuru bu günde toplandı" buyurmuştur.

 

Tahric: Mecmau'z-Zevaid'de (2/164) geçtiği üzere Ahmed yakın metinle rivayet etti. Ebü Hureyre'den şahidini Ahmed (2/311) rivayet etti.

 

 

 

5562- Ebu Hureyre der ki: Cuma günü olduğu zaman melekler mescidin kapılarında oturur ve cumaya gelenleri (sırasıyla) yazmaya başlarlar. imam geldiği zaman melekler defterleri kapatır ve hutbeyi dinlemeye geçerler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu konuda şöyle buyurmuştur: "Erken gelenler kurbanlık bir deve hediye etmiş gibi. sonraki bir sığır hediye etmiş gibi. sonraki bir koç, sonraki bir tavuk hediye etmiş gibi olur." Ravi der ki: Ebu Hureyre bunu rivayet ederken sanırım Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sonraki de bir yumurta hediye etmiş gibi olur" buyurduğunu da zikretti. 

 

Tahric: Hadis imamlarının çoğu ve Müslim (1/282), "Yunus-el-Eğar" kanalıyla rivayet etmiştir.

 

 

 

5563- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Güneş Cuma gününden daha büyük bir gün üzerine doğmamış ve batmamıştır. insanlar ve cinlerler dışında bütün yaratıklar Cuma günü geldiğinde mutlaka korkuya kapılırlar. O gün mescidin her kapısında gelenleri sırasına göre yazan iki melek bulunur. Bunlar sırasına göre gelenleri sığır hediye eden, koç hediye eden, kuş hediye eden ve yumurta hediye eden gibi yazarlar. imam gelip oturduğu zaman da defterler kapatılır. "

 

 

 

5564- İbn Tavus'un, babasından (Tavus'tan) bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Cuma günü geldiği zaman melekler mescidin kapısında oturur ve gelenleri sırasına göre yazarlar. imam gelip oturduğu zaman da defterler kapatılıp sevaplar kesilir. Daha sonra gelenler de sadece namazı ifa etmek üzere gelmiş olur. ilk gelenlerin diğerlerine olan üstünlüğü deve kurban eden kişinin sığır ve koç kurban eden kişiye olan üstünlüğü gibidir."

 

ibn Cüreyc'in bildirdiğine göre Velid şöyle demiştir: "Cuma gunu melekler mescid kapılarında oturur ve cemaati geliş sırasına göre yazarlar. imam gelip oturmadan önce gelen kişi: ''Filan kişi ilk gelenlerdendir ve fılan kişi ilk gelenlerdendir'' diye yazılır. imam minbere oturduğu zaman da melekler defterlerini kapatır ve cemaatle birlikte oturur. imam minbere oturduktan sonra gelen kişi: ''Filan kişi hutbede bulundu'' diye yazılır. Kamet getirildikten sonra gelen kişi: ''Filan kişi namazda bulundu'' diye yazılır. Devenin sivrisineğe olan üstünlüğü gibi ilk gelenlerin sonrakilere göre bir üstünlüğü vardır. Bazen cumaya ilk olarak gelenler, gelmediği zaman melekler: ''Filan kişi niye gelmedi?'' der. Bu durum onlara ağır gelince: ''Gelin ona dua edelim'' diyerek: ''Allahım! Eğer bu kişi bir sapıklıktan dolayı gelmediyse ona hidayet ver. Fakirlikten dolayı gelmediyse ona zenginlik ver. Hastalıktan dolayı gelmediyse ona şifa ver'' derler.''

 

Tahric: Aslen Buhari ile Müslim'de yer almıştır.

 

 

 

5565- Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Sizden biri Cuma günü cünüptükten gusleder gibi gusleder ve cumanın ilk vaktinde mescide giderse deve kurban etmiş gibi sevap alır. Bu vaktin başı da. sonu da aynıdır (bu vakitte ilk gelen de. son gelen de sevapta eşittir). ikinci saatinde giden kişi sığır kurban etmiş gibi sevap alir. Bu vaktin de başı ve sonu aynıdır. Üçüncü vaktinde giden kişi boynuzlu koç kurban etmiş gibi sevap alır. Bu vaktin de başı ve sonu aynıdır. Dördüncü vaktinde giden kişi tavuk kesmiş gibi sevap alır. Bu vaktinde başı ve sonu aynıdır. Sonra giden kişi yumurta vermiş gibi sevap alır. imam gelip oturduğu zaman defterler kapatilır ve melekler hutbeyi dinlemeye gelir. Sonra susup da hutbeyi dinleyen kişinin iki Cuma arasındaki günahları ve üç gün daha fazlası bağışlanır. ''

 

Tahric: Müslim (1/270, 283) farklı kanallarla "kısa metinle" rivayet etmiştir.

 

 

 

5566- Evs b. Evs'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Sizden biri Cuma günü önce başmı yıkayıp sonra guslederse. erken vakitte mescide giderek imama yakın bir yerde oturup susar ve hutbeyi dinlerse, mescide giderken attığı her adımda bir yıloruç tutmuş gibi ve bir yıl boyunca gece namazına kalkmış gibi sevap alır. "

 

 

 

5567- Osman'ın azatlısı İbn Dare bildiriyor: Ebu Hureyre: "Kıyamet günü ne cumartesi, ne Pazar, ne pazartesi, ne Salı, ne Çarşamba, ne de perşembe günü kopmayacaktır" dedi ve sustu (Cumayı saymadı).

 

 

 

5568- Amr b. Dinar der ki: Ubeyd b. Umeyr'in: "Kıyamet, Cuma günü kopacaktır" dediğini işittim.

 

 

 

5569- Ubeyd b. Umeyr der ki: Güneş, Cuma gününden daha hayırlı bir gün üzerine doğmamıştır. Adem (alayhissalam) bu günde doğdu ve kıyamet bu günde kopacaktır. Allah, Adem'i (alayhissalam) yarattığı zaman ona ruhu üfledi, bu ruh içine dolmaya başladı. Sonra ona bir daha üflediğinde Adem (aleyhissalam) doğrulup oturdu. Aksırınca da Allah, ona: "Elhamdulillah" demesini ilham etti. Bunun üzerine de melekler. "Allah sana rahmet etsin" dedi.

 

 

 

5570- Evs b. Evs'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Kim Cuma günü yıkanıp guslederse, erken vakit te mescide giderek imama yakın bir yerde oturup susar ve hutbeyi dinlerse, mescide giderken attığı her adımda bir yıloruç tutmuş gibi ve bir yıl boyunca gece namazına kalkmış gibi sevap alır. Bu, Allah için kolay bir şeydir. "

 

Tahric: Tirmizi, Yahya b. el-Haris kanalıyla Eş'as'tan ve İbn Mace, Hassan b. Atiyye kanalıyla EŞ'as'tan rivayet ettiler.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Cuma Günündeki Vakit