musannef

Abdurrezzak

Cuma Namazı

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

İmam (idareci) Bulunduğu Yerde Cuma Namazı Kıldırır

 

5147- Said b. es-Saib b. Yesar der ki: Salih b. Said el-Mekkı, Ömer b.

Abdulazız Hicaz valisi iken onunla beraber idi. Ömer b. Abdulazız, çöl sakinlerini dolaşırken Suveyda' denilen yere uğradı. Cuma günü ona düzlük bir yerde bir meclis ayarladılar. Müezzin namaz için ezan okudu. Bunun üzerine yanlarına gidip o mecliste oturdu. Sonra bir daha ezan okununca onlara hutbe verdi. Hutbeden sonra kamet getirildi ve sesli bir şekilde okuyarak onlara iki rekat namaz kıldırdı. Namazı bitirdiği zaman da: "Siyasi lider nerede olursa olsun Cuma namazı kıldırır" dedi.

 

 

 

5148- Ata el-Horasanı der ki: "Ömer b. Abdilazız hac veya umre zamanı Mekke'ye geldi ve seferi iken kendilerine Cuma namazı kıldırdı."

 

 

 

5149- Ma'mer bildiriyor: Mesleme b. Abdilmelik, Zühri'ye: "Çok malı ve insanları bulunan bir köyde bulunmaktayım. Ben idareci değilim. Onlara Cuma namazı kıldırayım mı?" diye bir mektup yazdı. Zühri de cevap olarak:

"Mus'ab b. Umeyr, Medine ahalisine Cuma namazı kıldırmak için Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) izin istedi ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona izin verdi. O gün sayıları da az idi. Eğer istersen Hişam'a mektup yaz ve ondan izin iste" diye bir mektup yazdı.

 

 

5150- ibrahım( -i NehaI) der ki: "Cuma namazı için iki fersahlık mesafeden gelinir."

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 332), "Şerik-İbrahim" kanalıyla rivayet etti.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Cuma Namazı Kimlere Vaciptir?