musannef

Abdurrezzak

Namaz

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Yemek Konulunca Ezanın Okunması

 

2183- Enes'in bildirdiğine göre Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Yemek konulup da ezan okunduğu zaman önce yemeği yiyin, sonrasında namazı kılm" buyurmuştur.

 

Tahric: Ahmed (3/161), Abdürrezzak kanalıyla; Tirmizi (1/283), İbn Uyeyne kanalıyla Zühri' den ve Buhari ile Müslim rivayet ettiler.

 

 

 

2184- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Namaz için çağrl yapılırken yemek konulursa önce yemeğinizi yiyin" buyurmuştur.

 

 

 

2185- Cafer b. Burkan bildiriyor: Meymün b. Mihran bizi yemeğe davet etti. Yemek konulunca o esnada ezan da okundu. Biz yemeği bırakıp namaz için kalkınca bu hareketimiz onu rahatsız etti ve: "Vallahi Ömer zamanında buna benzer bir durum olmuştu da ilk önce yemek yenilmişti" dedi.

 

 

 

2186- Ebü Asım el-Absı bildiriyor: Ömer b. el-Hattab'ın haznedarı olan Yesar b. Numeyr bizi yemeğe davet etti. Namaz vakti gelince yemeği bırakıp kalkmak istediğimizde Yesar: "Ömer, namaz vakti gelip de yemek de konulduğunda önce yemeğimizi yememizi söylerdi" dedi.

 

Tahric: Dulabi, el-Kuna'da rivayet etti.

 

 

 

2187- Enes bildiriyor: Ubey b. Ka'bı İbn Talha ve Ensar'dan birkaç adamla birlikte yemek yerken namaz için ezan okundu. Ben kalkmak isteyince: "Bu yöndeki fetvayı Irak'tan mı getirdin?" diyerek çıkıştılar ve bu şekilde yemeği bırakıp kalkmamı hoş görmediler. Bunun üzerine geri oturdum.

 

 

 

2188- Cabir b. Abdillah der ki: "Biriniz akşam vakti veya başka bir vakitte yemeğini yerken ezan okunduğu zaman aceleyle kalkmasını yemeğini bitirsin. "

 

 

 

2189- Nafi’ bildiriyor: Bazen İbn Ömer oruçlu iken önüne iftar yemeği konulurdu. O esnada akşam ezanı okunur, sonra namaz için kamet getirilirdi. İbn Ömer duymasına rağmen acele etmeden yemeğini yer sonra da çıkıp namazını kılardı. Bu konuda da şöyle derdi: "Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Önünüze yemek konulduğu zaman (namaza kalkmak için) acele etmeyin" buyururdu. 

 

Tahric: Ahmed (2/148), Abdürrezzak kanalıyla; mana olarak aynısını Beyhakı (3/73) Ubeydullah kanalıyla Nafi'den

 

 

 

2190 Nafi' bildiriyor: "Bazen İbn Ömer yemeğini yerken namaz kıldıran imamın kıraatini işitir, ancak yemeğini bitirmeden kalkmazdı."

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Orta Namaz (Salatu'l-Vusta)