musannef

Abdurrezzak

Namaz

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Orta Namaz (Salatu'l-Vusta)

 

2191- Salim'in İbn Ömer' den bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "ikindi namazını kaçıran kişi. ailesini ve malmı kaybetmiş gibidir" buyurmuştur. Salim der ki: "Abdullah b. Ömer orta namazın ikindi namazı olduğunu düşünürdü." 

 

Tahric: Ahmed (2/142), Abdürrezzak kanalıyla; Suyun, ed-Dürru'l-Mensur (1/304), Abdürrezzak kanalıyla; Buhari, Müs[im ve Tirmizi rivayet etmişlerdir. Konu için Tirmizi'ye (1/156) bakınız. "İkindi Namazının Vakti" başlığı altında da daha önce zikredildi.

 

 

 

2192- Zir b. Hubeyş bildiriyor: Abide'ye: "Ali'ye orta namazı sor" dediğimde Abide bunu ona sordu. Ali şu karşılığı verdi: "Biz bu namazın ikindi namazı olduğunu düşünürdük. Ancak Hendek savaşı sırasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bizi orta namaz olan ikindi namazından alıkoydular! Allah onların mezarlarını da. içlerini de ateşle doldursun!'' buyurunca bundan emin olduk."

 

 

 

2193- Hz. Ali bildiriyor: Ahzab (Hendek) savaşı sırasında Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Onlar nasıl güneş batana kadar bizi orta namazdan alıkoydularsa. Yüce Allah da onların mezarlarını ve evlerini ateşle doldursun" buyurdu. O günü de güneş batana kadar ne öğle ne de ikindiyi kılabilmiştik.

 

 

 

2194- Şüteyr b. Şekel el-Absi'nin bildirdiğine göre Hz. Ali şöyle demiştir:

"Ahzab (Hendek) savaşı sırasında ikindi namazını akşam namazı vakti ile yatsı arasında kıldık. Allah onların (müşriklerin) mezarlarını ve içlerini içlerini ateşle doldursun! Bizleri orta namaz olan ikindi namazından alıkoydular. Allah onların mezarlarını da içlerini de ateşle doldursun!"

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 545), Ebu Muaviye kanalıyla A'meş'ten rivayet etti.

 

 

 

2195- Abdulkays'tan birisinin bildirdiğine göre Hz. Ali: "Orta namaz, ikindi namazıdır" demiştir.

 

Tahric: Suyuti, ed-Durru'I-Mensur (1/305), AbdÜrrezzak kanalıyla irad etti.

 

 

 

2196- İbn Sırın bildiriyor: Abıde'ye orta namazı sorduğumda: "Bu namaz ikindi namazıdır" dedi. 

 

Tahric: Suyuti, ed-Durru'l-Mensur (1/305), Abdürrezzak kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

2197- İbn Lebibe'nin bildirdiğine göre Ebü Hureyre: "Orta namaz ikindi namazıdır" demiştir.

 

 

 

2198- ibnu'I-Müseyyeb'in bildirdiğine göre Zeyd b. Sabit: "Orta namaz öğle namazıdır" demiştir.

 

Tahric: Beyhakı (1/459), "Hemmam-Zeyd" kanalıyla ve İbn Ebi Şeybe (s. 545), Şu'be kanalıyla Katade' den rivayet ettiler.

 

 

 

2199- İbn Yerbu' bildiriyor: Zeyd b. Sabit'in: "Orta namaz öğle namazıdır" dediğini işittim.

 

Tahric: Malik, Muvatta (1/121), "Orta Namaz" başlığı altında yer almıştır. 3 Bakara Sur. 238

 

 

 

2200- Ebu Bekr b. Muhammed b. Amr b. Hazm bildiriyor: Zeyd b. Sabit, azatlısı olan Harmele'yi Hz. Aişe'ye gönderdi ve orta namazın hangi namaz olduğunu sormasını istedi. Hz. Aişe: "Orta namaz öğle namazıdır" dedi. Bu konuda Zeyd: "Bu namaz öğle namazıdır, ancak bu Hz. Aişe'nin kendi görüşü mü yoksa başkasının mı bilmiyorum" derdi.

 

 

 

2201- Hişam b. Urve der ki: Hz. Aişe'nin mushafında "namazlara ve orta namaza devam edin; gönülden boyun eğerek Allah için namaza durun''3 ayetini: "namazlara, orta namaza ve ikindi namazına devam edin; gönülden boyun eğerek Allah için namaza durun" şeklinde okudum.

 

 

 

2202- Nafi' bildiriyor: Peygamberimizin (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hanımı Hafsa, bir azatlısına yazması için musha verdi ve: "namazlara ve orta namaza devam edin; gönülden boyun eğerek Allah için namaza durun"[Bakara, 238] ayetine ulaştığın zaman bana haber ver" dedi. Azatlısı bu ayete ulaşınca gelip haber verdi. Hafsa bu ayeti azatlısına "namazlara, orta namaza ve ikindi namazına devam edin; gönülden boyun eğerek Allah için namaza durun" şeklinde yazdırdı. Abdurrahman'ın kızı Ümmü Humeyd de orta namazı Hz. Aişe'ye sorunca şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanın ilk dönemlerde bu konuda ayeti: "namazlara, orta namaza ve ikindi namazına devam edin; gönülden boyun eğerek Allah için namaza durun" şeklinde okurduk.''

 

Tahric: Suyutl, ed-Durru'l-Mensur (1/302), Abdürrezzak kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

2203- Abdürrezzak başka bir kanalla Ümmü Humeyd'in Hz. Aişe'ye orta namazını sorduğunu bildirir.

 

12

 

 

2204- Davud b. Kays, Abdullah b. Rafi'den bildirir: Ümmü Seleme kendisi için bir mushaf yazmamı (kopya etmemi) istedi ve: "namazlara ve orta namaza devam edin; gönülden boyun eğerek Allah için namaza durun"[Bakara, 238] ayetine ulaştığın zaman bana haber ver" dedi. Bu ayete ulaşınca gelip haber verdim. Bunun üzerine Ümmü Seleme bana: "Bu ayeti: ''namazlara, orta namaza ve ikindi namazına devam edin; gönülden boyun eğerek Allah için namaza durun'' şeklinde yaz" dedi. 

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 545), Veki' kanalıyla Davud b. Kays'tan rivayet etti.

 

 

 

2205- İbn Cüreyc bildiriyor: Ata'ya orta namazın hangi namaz olduğunu sorduğumda: "Bir de sabah namazını kıL. Çünkü sabah namazı şahitlidir''[İsra, 78] buyruğunu işitmedin mi?" dedi.

 

 

 

2206- Ma'mer (b. Raşid) bildiriyor: İbn Tavus bu konuyu rivayet ederken: "Gece ile gündüzün tam ortasında kılınan namazdır" ifadesini kullanmıştır.

 

 

 

2207- Ebu Reca bildiriyor: Bu namaz hakkında İbn Abbas'ın: "Sabah namazıdır" dediğini işittim.

 

Tahric: Farklı kanallardan Beyhaki (1/461) rivayet etti.

 

 

 

2208- Ebu'I-Aliye bildiriyor: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından biriyle birlikte sabah namazını kıldık. Namazı bitirince: "Orta namaz hangi namazdır?" diye sorduğumda: "Şimdi kıldığın namaz" dedi.

 

 

 

2209- Ebu Nusra el-Gifarı bildiriyor: Bir defasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizlere ikindi namazını kıldırdı. Namazı bitirince bize doğru döndü ve: "Bu namaz sizden öncekilere de farz kılındı: ancak onlar kabul etmediler ki bu namaz diğer namazlardan yirmi alU derece daha üstün kılındı" buyurdu."ı (Musannef'in üst ravilerinden) Ebu Said der ki: "Deberı bunu rivayet ederken Ebu Nusra demiştir, ancak doğrusu Ebu Basra olmalıdır.''

 

Tahric: Ebu Basra el-Gifari hadisinden Müslim (292) ve Nesai (1/259) rivayet ettiler.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Namazı Beklemek