musannef

Abdurrezzak

Namaz

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Ezanın Şafak Sökünce Okunması

 

1884- ibnu'I-Müseyyeb der ki: Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bilal henüz gece iken ezanı okuyar. Onun için oruç tutacak olanlar İbn Ümmü Mektum'un ezanmı da duymadan Bilal'in okuduğu bu ezanla oruca başlamasınlar" buyurdu. Abdürrezzak başka bir kanalla da aynısını bildirir.

 

Tahric: İbn Mes'üd'dan Buharl'de (1/106) ve İbn Ömer'den Müslim'de (36) şahitleri vardır.

 

 

 

1885- Abdürrezzak İbn Ömer vasıtasıyla yukarıdakinin aynısını bildirir.

 

Tahric: Farklı kanallardan Malik, Muvatta (1/74), Buhari ve Müslim rivayet ettiler.

 

 

 

1886- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bildi henüz gece iken ezanı okuyar. Onun için İbn Ümmü Mektum'un ezanmı da duyana kadar yiyip içebilirsiniz" buyurmuştur.

 

 

 

1887- sevban bildiriyor: Bir defasında (sabah namazı için) ezanı okudum ve Peygamberimizin (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına girip: "Ya Resulallah! Ezanı okudum" dedim. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sabah oluncaya kadar ezan okuma" buyurdu. Başka bir zaman yine ezanı okuyup yanına geldim ve: "Ezanı okudum" dedim. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Onu (şafağı) şu şekilde görene kadar ezanı okuma" buyurdu ve ellerini bir araya getirip tekrar ayırdı. 

 

Tahric: Bilal den Davud (1/147) ve Beyhaki (1/384) rivayet ettiler. İbn Mes'üd ve Semure'den Müslim'de (39, 41) yer almıştır.

 

 

 

1888- Eyyub bildiriyor: Bir defasında Bilal (sabah ezanını) gece vakti okudu. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: "Çık ve ''Bu kul uykusu na yenik düştü'' diye seslen" buyurdu. Bunun üzerine Bilal: "Keşke Bilal annesiz kalaydi! Alnından akan kanlara bulanaydı!" şeklinde söylenerek dışarıya çıktı ve (uykusuna yenik düşüp ezanı yanlışlıkla erkenden okudu manasında): "Bu kul uykusu na yenik düştü!" diye seslendi.

 

Tahric: Darakutni (s. 91), "Abdürrezzak-Eyyub" kanalıyla mürsel olarak "kısa metinle", farklı kanallardan Beyhaki (1/383, 385) ve İbn Ebi Şeybe (s. 1491), Hasan' dan mürsel olarak rivayet ettiler.

 

 

 

1889- ibrahım en-Nehai der ki: Önceleri müezzin sabah ezanını henüz gece vakti okuduğu zaman yanına gelip: "Allah'tan kork ve ezanı yeniden oku" derlerdi.

 

Tahric: Cevheru'n-Naki'de geçtiği üzere Ebu Ömer b. Abdilberr, Temhid'de zikretmiştir.

 

 

 

1890- A'meş'in bildirdiğine göre (sanırım) ibrahım: "Onlar (Sahabe ve Tabiun), sabah ezanının şafak sökmeden önce okunmasını mekruh görürlerdi" demiştir.

 

Tahric: Farklı bir kanal ve lafızla İbn Ebi Şeybe (1/144) rivayet etti.

 

 

 

1891- İbn Cüreyc bildiriyor: Sa'd b. ibrahım ve başkasının bana bildirdiğine göre İbn Ümmü MektUm ile Bilal, Peygamberimize (Sallallahu aleyhi ve Sellem) müezzinlik yaparlardı. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de: "ibn Ümmü Mektum kör biridir, ezan okuduğu zaman (oruç tutacaksanız) yemek yiyebilirsiniz. Ancak Bildi ezanı okuduğu zaman yemeği kesin" buyurdu. İbn Cüreyc der ki: Sa'd bana: "Bilal'in Hz. Ömer'in hilafeti döneminde Şam'a gittiğini zannetmiyorum" dedi. 

 

Tahric: İbn Ömer hadisinden Buhari (1/254) rivayet etti.

 

 

 

1892- Muhammed der ki: "Bilal ile İbn Ümmü Mektüm'un ezanları arasında ancak birinin inip diğerinin çıkması kadar bir vakit farkı vardı."

 

Tahric: Buhari, ezan ve oruç anabaşlıkları altında "Ebu Usame-Kasım b. Muhammed" kanalıyla rivayet etti.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Yolculuk Sırasında Ezan; Namazı Çadırlarda Kılma