musannef

Abdurrezzak

Namaz

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Yolculuk Sırasında Ezan; Namazı Çadırlarda Kılma

 

1893- Salim bildiriyor: "ibn Ömer yolculuk sırasında her namaz için kamet getirmekle yetinirdi. Sadece sabah namazı için hem ezan okur hem de kamet getirirdi."

 

 

 

1894- Abdürrezzak başka bir kanalla yukarıdakinin aynısını bildirir.

 

 

 

1895- Abdürrezzak başka bir kanalla aynısını bildirir.

 

 

 

1896- Abdürrezzak başka bir kanalla aynısını bildirir.

 

Tahric: 'İbn Ebi Şeybe (s, 146), "Ibn Uleyye-Ibn ümer" kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

1897- İbn Cüreyc bildiriyor: Nafi'ye: "ibn Ömer yolculuk sırasında kaç defa ezan okurdu?" diye sorduğumda şöyle dedi: "Sadece sabah namazı için iki ezan oku(tu)rdu ve bunlardan birini şafak sökünce oku(tu)rdu. Diğer vakitler için ise sadece kametle yetinirdi. Bu konuda İbn Ömer şöyle derdi:

"Ezan, ordu veya başlarında komutan bulunan kafile içindir. Bunlar olduğu zaman namaza toplanmak için ezan okunur. Ancak böylesi küçük bir kafile için kamet yeterli olur."

 

 

 

1898- ibrahim(-i Nehai) der ki: "Yolculuk sırasında kişiye kamet yeterli olur."

 

Tahric: Aynısını İbn Ebi Şeybe (1/146), Hakem kanalıyla İbrahim'den rivayet etti.

 

 

 

1899- ibnu't-Teymi'nin babasından bildirdiğine göre Ebu'I-Aliye: "Ezanı kamete çevirirsen geçerli olur" demiştir.

 

 

 

1900- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rabah)'a: "Halife, yanında hacca çıkmış gibi bir kalabalık ile yolculuğa çıksa günde kaç defa ezan okunur?" diye sorduğumda: "Her namaz vakti için bir ezan okunup bir kamet getirilir" dedi. "Mukim olanın ezanı duyduğunda namaza gitmesi gerektiği gibi yolculuk sırasında kamet getirildiğini duyan kişinin de bu namaza katılması gerekir mi?" diye sorduğumda: "Şayet yükü beklemiyorsa katılması gerekir" dedi. Ona: "Yorgun ve bitkin ise yine de katılması gerekir mi?" diye sorduğumda da güldü ve: "Evet! Ömrüme yemin olsun ki o namaza katılması gerekir" dedi .

 

 

 

1901- Nafi' bildiriyor: İbn Ömer soğuk ve rüzgarlı bir günde yatsı vakti Mekke ile Medine arasındaki Dacnan'da iken ezan okudu. Ezanı okuduktan sonra da yanındakilere: "Namazı çadırlarınızda kılın" diye seslendi. Daha sonra Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) soğuk ve yağmurlu gecelerde ezan bittikten sonra iki defa "namazlarınızı evlerinizde kılın!" diye seslenilmesini emrettiğini anlattı. 

 

Tahric: Farklı kanallardan Buhari (1/88,192) rivayet etti.

 

 

 

1902- Nafi' bildiriyor: İbn Ömer Mekke ile Medine arasındaki Dacnan'da iken ezanı okuduktan sonra: "Namazı çadırlarınızda kılın" diye seslendi. Sonra şöyle dedi: "Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de soğuk veya yağmurlu veya rüzgarlı gecelerde müezzinine ezan sonrası "namazlarınızı evlerinizde kılın!" diye seslenmesini emrederdi.

 

 

 

1903- İbn Cüreyc der ki: Ata'nın bana bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir yolculuk sırasında yağmura yakalanınca ashabına: "Namazı çadırlarınızda kılm" buyurmuştur. Ata'ya: "Namazı çadırlarında kılanlar yine Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) imamlığında mı kılarlar?" diye sorduğumda: "Sanırım öyle" dedi. 

 

Tahric: Farklı sahabilerden şahitleri vardır. Nesai (2/14-15), Buhari (2/93) ve Müslim (22, 697) rivayet etti.

 

 

 

1904- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rabah)'a: "Yolculuk sırasında namaz için kamet getirildiğini işiten ve gitmesi halinde namazın hepsine veya bir kısmına yetişebileceğini düşünen kişi bu namaza katılmalı mıdır? Yetişemeyeceğini düşünen kişi de katılmamalı mıdır?" diye sordum.2 Sonra: "Arafat akşamı kameti işiten kişinin cemaatle namaza katılması gerekir mi?" diye sorduğumda: "Şayet çadırında meşgul değilse katılmalıdır" dedi.

 

 

 

1905- Ma'mer (b. Raşid) der ki: "Eyyub (es-Sahtiyanl) yolculuklarında namaz için ezan okurdu."

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Kırsalda Ezan Okuma