musannef

Abdurrezzak

Namaz

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Ezanın Fazileti

 

1858- Zühri'nin bildirdiğine göre Ebu Bekr es-Sıddık: "Ezan imanın sembolüdür" demiştir.

 

 

 

1859- İbn Cüreyc'in bildirdiğine göre Ata (b. Ebi Rebah): "Kıyamet gününde boynu en uzun olanlar müezzinler olacaktır" demiştir.

 

 

 

1860- İbn Mücahid'in bildirdiğine göre babası (Mücahid): "Kıyamet gününde boynu en uzun olanlar müezzinler olacaktır. Müezzinlerin kabirde bedenleri kurtlanmaz" demiştir.

 

 

 

1861- Ebu Hureyre' nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem); "Kıyamet gününde boynu en uzun olanlar müezzinler olacaktır" buyurmuştur.

 

Tahric: Muaviye hadisinden şahidi Müslim' de (387) yer almıştır.

 

 

 

1862- Isa b. Talha'nın bir adamdan bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kıyamet gününde boynu en uzun olanlar müezzinler olacaktır" buyurmuştur.

 

Tahric: Muaviye' den İbn Ebi Şeybe (1/15) ile Müslim, Sahıh' de rivayet ettiler.

 

 

 

1863- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Müezzin. sesinin ulaştığı oranda bağışlanır ve sesini işiten yaş veya kuru her şeyonu tasdik eder. Onu işitip aynı şekilde şahadette bulunan kişilere de yirmi beş iyilik sevabı vardır. "

 

Tahric: Ebu Davud (1/76) farklı bir lafızla Ebu Yahya kanalıyla Ebu Hureyre'den rivayet etti.

 

 

 

1864- Ata b. Yesar'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Müezzin, sesinin ulaştığı oranda bağışlanır ve sesini işiten yaş veya kuru her şeyonu tasdik eder" buyurmuştur.

 

Tahric: Ebu Davud (1/142) ve Nesai (2/12) rivayet ettiler.

 

 

 

1865- Abdullah b. Abdirrahman el-Ensarı, babasından bildirir: Ebu Said el-Hudri'nin himayesinde olan biriydim. Bir ara bana şöyle dedi: "Evladım! Şayet şehir dışında olursan ezanı yüksek bir sesle oku. Zira Peygamberimizin (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ne kadar cin, insan, taş ve ağaç varsa onun (müezzinin) lehine şahitlikte bulunurlar" buyurduğunu işittim."

 

Tahric: Malik kanalıyla Buhari rivayet etti.

 

 

 

1866- Hasan(-ı BasrI) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir yolculuğunda iken bir adamın ezan sesini işitti. Adam: "Allahu Ekber, Allahu Ekber!" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Fıtrat üzeredir! Bu adam fıtrat üzeredir" buyurdu. Adam: "Eşhedu en la ilahe illallah!" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Şirkten beri oldu" buyurdu. Adam: "Eşhedu enne Muhammeden Resulullah!" deyince, Allah Resülü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bu adam Cennete girdi" buyurdu. Adam: "Hayya ale's-salat! Hayya ale'l-felah!" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "islam galip geldi" veya: "iman galip geldi! Kabe'nin Rabbine andolsun ki bu ezan okuyan adamı ya çoban, ya ava çıkmış ya da ailesinden ayrılıp çöle yerleşmiş biri olarak göreceksiniz" buyurdu. Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanındakiler duydukları şeyi ona da anlatmak için adamı arayıp bulduklarında Eslem kabilesinden ailesini bırakıp çöle yerleşmiş biri olduğunu gördüler.

 

Tahric: Ahmed, Ebu Ya'la ile Taberanı rivayet ettiler. İbn Mes'üd hadisinden Ahmed (5/248), Enes'den Taberani, M. el-Evsat'ta (2/34) rivayet ettiler. Sahih aslı Müslim' de (382) yer almıştır.

 

 

 

1867- Muhammed b. el-Hanefıyye der ki: "Karşılığını Allah'tan bekleyerek ezan okuyan kişi, Allah yolunda kılıcını kuşanmış kişi gibidir."

 

 

 

1868- Sevri'nin bir ihtiyardan bildirdiğine göre İbn Ömer: "Bazı etler Cehennem ateşine haram kılınmıştır" demiş ve müezzinleri zikretmiştir. Sevri der ki: "Bazılarından işittiğime göre gök ahalisi yer ahalinin sadece ezanlarını işitirmiş.''

 

 

 

1869- Kays b. Ebi Hazım'ın bildirdiğine göre Hz. Ömer: "Şayet hilafet görevinin yanında ezan okumaya da gücüm yetseydi müezzinlik de yapardım" demiştir.

 

Tahric: Farklı kanal ve lafızlada İbn Ebi Şeybe (1/151, 152) ve Beyhakı (1/426, 433) rivayet etti.

 

 

 

1870- Ömer b. el-Hattab der ki: "Şayet benden sonra gelecek olanlar da aynısını yapmayacak olsaydı, ezan okumayı kimseye bırakmazdım."

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe'yi kaynak göstermiştir) irad ve farklı bir isnadla İbn Ebi Şeybe (s. 272) rivayet etti.

 

 

 

1871- Şübeyl b. Avf bildiriyor: Hz. Ömer: "Bugünlerde müezzinleriniz kimler?" diye sorunca: "Azatlılarımız ile kölelerimiz" karşılığını verdiler. Bunun üzerine Ömer: "Bu, sizin için büyük bir eksikliktir" dedi. 

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 151), "Yezid ve Veki' - Şibl b. Avf" kanalıyla ve Beyhaki (1/426), Kays b. Ebi Hazım kanalıyla Hz. Ömer' den rivayet etti.

 

 

 

1872- İbn Abbas der ki: "ihtilam görecek çağa gelinceye kadar çocuklar size imam olmasın. Müezzinliğinizi de en hayırlı olanlarınız yapsın.''

 

Tahric: Farklı bir kanal ve lafızla Beyhaki (1/426) rivayet etti.

 

 

 

1873- Abdullah b. Selam der ki: "Bir toplulukta gece vakti ezan okunduğu zaman sabaha kadar azaptan yana güven içinde olurlar. Gündüz vakti ezan okunduğu zaman da geceye kadar azaptan yana güven içinde olurlar."

 

Tahric: Taberanl, Ma'kil b. Yesar kanalıyla merfu olarak rivayet etti.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

İmamlık ve Bununla ilgili Hususlar