musannef

Abdurrezzak

Namaz

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Ezan Okuma Esnasında

 

Ezanı Abdestsiz Okuma

 

1799- İbn Cüreyc bildiriyor: Ata (b. Ebi Rebah) bana şöyle dedi: "Ezanı abdestli okumak haktır ve sünnet kılınmıştır. Ezan namazdandır, namazın başlangıcıdır ve bu yüzden abdestsiz okunmamalıdır."

 

Tahric: Farklı kanal ve lafızla İbn Ebi Şeybe (1/142) ve bir kısmını Buhari muallak olarak rivayet ettiler.

 

 

 

1800- Eyyub'un bildirdiğine göre İbn Sirin veya başkası: "Kişi ancak abdestli bir şekilde ezanı okumalıdır" demiştir.

 

 

 

1801- ibrahim(-i Nehai) der ki: "Onlar (Sahabe ve Tabiun), kişinin abdestsiz bir şekilde ezanı okumasında bir sakınca görmezlerdi.''

2

Tahric: İbn Ebi Şeybe (1/142), "Veki' - Mansur" kanalıyla ve Fethu'l-Bari'de (2/78) geçtiği üzere Buhari muallak olarak rivayet ettiler.

 

 

 

 

 

Ezanı Okurken Kıbleye Dönme Ve Parmakları Kulağa Koyma

 

1802- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rabah)'a: "Müezzin ezanı okurken kıbleye mi dönmelidir?" diye sorduğumda şu karşılığı verdi: "Evet! Bir kasabada ise de insanları çağırmak ve duyurmak için sağına, soluna ve arkasında doğru da döner.l Yolculuk sırasında bir emirin emrinde ise, yanında fazla insan olsa da olmasa da ezanı okurken yine kıbleye doğru dönüp okur."

 

 

 

1803- İbn Cüreyc'in bildirdiğine göre Ata (b. Ebi Rebah) şöyle demiştir: "Kişi ezanı bir cemaatin içinde okumuyorsa sağına soluna dönmesine gerek yoktur. Ancak bir cemaatin içinde okuyorsa Kabe'ye (kıbleye) doğru dönüp ezana başlar. "Eşhedu en ne Muhammeden Resülullah" kısmına ulaştığı zaman sağına dönüp ezana devam eder. Dilerse soluna da döner." İbn Cüreyc der ki: "Abdulkerim de aynısını (ibrahim-i)Nehai'den bildirir.''

 

Tahric: Farklı bir lafız ve kanalla İbn Ebi Şeybe (1/141, 144) rivayet etti.

 

 

 

1804- İbn Sırın der ki: Müezzin ezan okuyacağı zaman kıbleye doğru döner. "Hayya ale's-salat!" kısmına ulaştığı zaman sağına soluna dönerek okur. "Allahu Ekber, Allahu Ekber! La ilahe illallah!" kısmında ise yine kıbleye doğru döner.

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (1/141), İbnu'l-Mübarek kanalıyla Ma'mer' den rivayet etti.

 

 

 

1805- ibrahım(-i NehaI) der ki: "Öncekiler (Sahabe ve tabiün) kişinin tekbirlerde ve şehadetlerde kıbleye doğru dönmesi gerektiğini söylerlerdi." ibrahim(-i NehaI) der ki: "Ancak sağına soluna dönse de ayakları sabit kalır.''

 

Tahric: Farklı lafız ve farklı kanallarla İbn Ebi Şeybe (1/141) rivayet etti.

 

 

 

1806- Avn b. Ebi Cuhayfe, babasından bildirir: Bilal'i ezan okurken gördüm. Parmakları kulaklarında sağa sola dönüp ezanı okuyordu. Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de kırmızı renkte olan çadırındaydı. Ezanı bitirdikten sonra Bilal sütre niyetine bir sopayı getirip Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) için kuma sapladı. Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öğle ile ikindi namazlarını kıldı. namazlarını kılarken de önünden köpek, merkep ve kadınlar da geçiyordu. Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) üzerinde kırmızı bir cübbe vardı ve baldırlarının beyazlığını şu an hala görür gibiyim," Süfyan der ki:

"Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çadırının deriden, cübbesinin de hibere türü (çizgili) bir cübbe olduğunu düşünüyoruz."

 

-- Ahmed (4/308) ile Tirmizi (1/176), Kays ve Veki' kanalıyla Sevri'den Ebu Davud (1/77) ve Fethu'l-Bari'de (2/78) geçtiği üzere Buhari ile Müslim rivayet ettiler.

 

 

 

1807- Hişam b. Hassan'ın bildirdiğine göre Hasan(-ı BasrI) ile İbn Sırin:

"Müezzin ezanı okurken işaret parmaklarını kulaklarına koyar" demişlerdir.

 

Tahric: Farklı bir lafız ve kanalla İbn Ebi Şeybe (1/141) rivayet etti. 3 Farklı kanallarla İbn Ebi Şeybe (1/141, 142, 143) rivayet etti.

 

 

 

1808- Süveyd b. Gafele der ki: "Bilal ile Ebu Mahzure ezan okurken parmaklarını kulaklarına koyarlardı."

 

 

 

 

 

 

Müezzinin Ezan Esnasında Konuşması

 

1809- ibrahım(-i NehaI) der ki: "Öncekiler (Sahabe ve tabiun) müezzinin ezan okurken bitirene kadar konuşmasını kerih görürlerdi. 3 Aynı şeyi kamet ıçın de görürlerdi. Ayrıca müezzinin tekbirlerde ve şehadetlerde kıbleye doğru dönmesi gerektiğini söylerlerdi." ibrahim(-i NehaI) der ki: "Ancak sağına soluna dönse de ayakları sabit kalır."

 

 

 

1810- İbn Sirin der ki: "Müezzin ezanı okurken ve kamet getirirken kıbleye doğru döner. Her ikisinde de konuşmaz."

 

 

 

1811- Ma'mer (b. Raşid)'in işiten birinden bildirdiğine göre Hasan(-ı BasrI): "Müezzin zorunlu bir ihtiyaçtan dolayı ezanı okurken konuşabilir" demiştir. 

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (1/143), Ebu Amir el-Müzeni kanalıyla İbn Sirin'den rivayet etti.

 

 

 

1812- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rabah)'a: "Müezzin ezanı okurken konuşabilir mi?" diye sorduğumda: "Konuşmaması kendisi için daha hayırlıdır, ancak konuşmasında da bir sakınca yoktur" dedi.

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (1/142), Haccac kanalıyla Ata'dan rivayet etti.

 

 

 

Oturarak Ezan Okumak; çocuğun Ezan Okuması

 

1813- Ebü ishak der ki: "Müezzinin oturarak ezan okuması mekruh görülür. Aynı şekilde ihtilam görecek çağa gelinceye kadar çocuğun da ezan okuması kerih görülür."

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (1/143), "Hafs-EbÜ İshak" kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

1814- Abdürrezzak der ki: Sevri'ye henüz ihtilam görmeyen çocuğun ezan okuyup kamet getirmesi konusu sorulunca: "Evet, yapabilir" dedi. 

 

Tahric: İbn Eb'i Şeybe (1/152), İbrahim, Şa'b'i ve Ata kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

1815- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rabah)'a: "Müezzin ayağa kalkmadan ezan okuyabilir mi?" diye sorduğumda: "Bir rahatsızlığı yoksa ayağa kalkmadan okuyamaz" dedi. Ona: "Uyku veya tembellikten dolayı oturarak okuyamaz mı?" diye sorduğumda: "Hayır!" dedi. Ona: "Henüz ihtilam görmeyen çocuk ezan okuyabilir mi?" diye sorduğumda: "Hayır!" dedi. 

 

Tahric: İbn Eb'i Şeybe (1/52), "Vekİ-İbn Cüreyc" kanalıyla rivayet ettiğine göre Ata: "Henüz ihtilam görmeyen çocuğun ezan okumasında bir sakınca yoktur" demiştir.

 

 

 

Binek Üzerine Ezan Okuma

 

1816- Nuseyr b. Zu'luk der ki: "ibn Ömer'i binek üzerinde ezan okurken gördüm." Sevri der ki: Nuseyr'e: "ibn Ömer parmaklarını kulaklarını koymuş muydu?" diye sorduğumda: "Hayır!" dedi.

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (1/141, 143), farklı kanal ve farklı lafızlarla rivayet etti,

 

 

 

1817- Ziyad b. el-Haris es-Sudai der ki: Bir yolculuğunda Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikteydim. Sabah namazı vakti gelince bana: "Ey Suda'nın kardeşi! Ezanı oku!" buyurdu. Ben de bineğimin üzerindeyken ezanı okudum.

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (1/145), Ya'la kanalıyla Abdurrahman b. Ziyad'dan farklı bir lafızla, Tirmizi (1/178), Abde ve Ya'la kanalıyla Abdurrahman b. Ziyad'dan, farklı lafızlarla da Ebu Davud ile İbn Mace rivayet ettiler.

 

 

 

Körün Ezan Okuması

 

1818- Kabısa b. Burme el-Esedı bildiriyor: İbn Mes'ud: "Müezzinlerinizin

körlerinizden olmasını istemem" dedi. Sanırım: "Kuralarınızdan

(hafızlarınızdan) da olmasını istemem" dedi. 

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe, farklı bir lafızla Veki' kanalıyla Sevri'den rivayet etti.

 

 

 

1819- ibnu'I-Müseyyeb bildiriyor: İbn Ümmü MektOm de kör olmasına rağmen Peygamberimizin (Sallallahu aleyhi ve Sellem) müezzinliğini yapardı. Ancak kendisine: "Sabah oldu!" denmeden ezan okumazdı." Abdürrezzak der ki:

"Malik, İbn Şihab'dan, o da Salim'den, o da İbn Ömer'den aynısını bildirir."

 

Tahric: Malik, Muvatta'da (1/74) rivayet etti.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Ezanda "es-Salatu Hayrun Mine'n-Nevm" Demek