musannef

Abdurrezzak

Namaz

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Dua Adabı / Şekli

 

Duada Elleri Kaldırmak

 

3233- Tavus der ki: Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir topluluğa, ellerini semaya kaldırıp beddua etti. -ibn Cüreyc: "Amr bunu söylerken ellerini kaldırdı" dedi- devesi ürkünce ise onu bir eliyle tuttu, diğer eli semaya doğru kalkmış bir şekilde kaldı."

 

Tahric: Enes hadisinden yakın anlamda Bezzar (Keşf 4/42) ve Taberani M. el-Evsat'ta (2/13) rivayet etti. Mecma'ya (1/168) bakınız.

 

 

 

3234- Zühri bildiriyor: "Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dua ederken ellerini göğüs hizasına kadar kaldırır, sonra elleriyle yüzünü meshederdi.''

 

Tahric: İbn Abbas'tan şahidini Taberani, M. el-Evsat'ta (2913) ve Hakim (1/536) rivayet etti.

 

 

 

3235- Abdürrezzak der ki: "Bazen Ma'mer'in böyle yaptığını görüyorum. Ben de böyle yapıyorum."

 

 

 

3236- Enes der ki: "Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bineğinin yuları parmaklarının arasındayken dua ederken yular düşünce onu almak için davrandı ve işaret parmağını semaya kaldırdı. İbn Cüreyc, Enes'ten yakın metinle aynı rivayette bulundu. ''

 

Tahric: Başka kanalla Enes'ten Taberani, Kitabu'd-Dua'da (209) rivayet etti.

 

 

 

3237- İbn Ebza: "Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazında işarette bulunup dua ederdi)" deyip şahadet parmağını gösterdi.

 

Tahric: İbn Ömer hadisinden şahidini Müslim (580) rivayet etti.

 

 

 

3238- İbn Ömer bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazda oturduğu zaman ellerini dizlerine koyar, sağ elinin şehadet parmağını kaldırır ve dua ederdi. Sol eli ise dizinde açık bir şekilde dururdu.''

 

Tahric: Tirmizi (1/241) ve İbn Mace (66) her ikisi de Abdürrezzak kanalıyla rivayet ettiler.

 

 

 

3239- Müslim b. Ebi Meryem bir adamdan bildiriyor: Hz. Ömer, namazdayken çakıllarla oynadığımı gördü, namazı bitirince de böyle yapmamamı söyleyip şöyle dedi: "Resülullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yaptığı gibi yap. Namazda oturunca sağ elini sağ baldırına koyar, parmaklarını büküp şe had et parmağıyla işarette bulunurdu. Sol elini de sol baldırına koyardı."

 

Tahric: Beyhakı (2/132), "İsmail b. Cafer-İbn Ömer" kanalıyla ve MÜslim ile EbÜ Davud rivayet ettiler.

 

 

 

3240- Ata (b. Ebi Rebah) bildiriyor: "ibn Ömer, bir adamla beraber kadı'nın yanındayken, kadı dua edince adam ellerini kaldırıyordu. İbn Ömer adamı çimdikleyip parmağıyla ellerini indirmesini işaret etti. Kadı bir daha dua edince, adam unutup yine ellerini kaldırdı, İbn Ömer yine adamı çimdikyelip aynı işarette bulundu."

 

 

 

3241- Nafi bildiriyor: İbn Ömer (dua ederken) iki parmağıyla işarette bulunan bir adamı görünce: "Allah tek ilahtır. işaret edeceğin zaman tek parmağınla işaret et" dedi. 

 

 

 

3242- Amir b. Abdillah b. ez-Zübeyr der ki: "Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ikinci rekatta (Tahiyyaİ'ta) dua ederken parmağıyla işarette bulunur ve onu kımıldatmazdı. Sol elini ise sol ayağına (baldırına) koyar soldaki (parmağıyla işarette bulunmaz)dı."

 

 

 

3243- Katade bir adamdan bildiriyor: Hz. Aişe sağ ve sol elinin işaret parmaklarını kaldırıp dua eden bir kadını görünce: "Allah tek ilahtır" deyip böyle yapmamasını söyledi.

 

 

 

3244- Temimi bildiriyor: İbn Abbas'a, kişinin namazda parmağını oynatması sorulunca: "Bu, ihlastır (şehadetle samimiyet göstergesidir)" cevabını verdi. 

 

Tahric: Beyhaki (2/133), Abdullah b. el-Velid kanalıyla Seyri'den rivayet etti.

 

 

 

3245- Mücahid der ki: "Kişinin namazda parmağını oynatması, şeytan için (başına inen bir) demir sopa gibidir.''

 

Tahric: Beyhaki (2/133), Abdullah b. el-Velid kanalıy la Süfyan' dan rivayet etti.

 

 

 

3246- Ebu Hureyre' nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Peygamberliğin yetmiş cüzünden biri, sahuru geciktirmek, if tan erken yapmak ve kişinin namazda parmağıyla işarette bulunmasıdır. "

 

 

 

3247- İkrime bildiriyor: İbn Abbas; "Lanetleşme şu şekilde yapılır" deyip ellerinin arkasını yüzüne doğru çevirip kaldırdı. Sonra: "Dua da şu şekilde yapılır" deyip ellerini sakalının hizasına kaldırdı. Parmağıyla da işaret edip "İhlas şu şekildedir" dedi. İbn Cüreyc bu hadisi İbn Abbas'tan zikretmiştir. 

 

Tahric: Beyhaki (2/133), Farklı kanallarla ve başka bir lafızla Ebu Davud yakın metinle rivayet ettiler.

 

 

 

3248- Hz. Aişe bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ellerini kaldırıp o kadar uzun süre: "Allahım' Muhakkak ki ben beşerim. Bir adama sövmem veya eziyet etmem sebebiyle bana azab etme" diye dua ederdi ki, ben ellerinin uzun süre semaya kalkmış olmasından usanırdım.

 

Tahric: Ahmed, MÜsned'inde (6/225) rivayet etti. Heysemi' Mecmau'z-Zevaid'de (1(168): "Ravileri güvenilir kişilerdir" dedi.

 

 

 

3249- Hişam b. Urve, babasından bildiriyor: Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Müslüman olan ve Hendek savaşından dolayı yurtları harab olan bedevilerden bir topluluğa uğradı ve ellerini yüzüne doğru kaldırıp onlara dua etmeye başladı. Bir bedevi: "Uzat ey Allah'ın Resulü! Annem babam sana feda olsun" deyince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ellerini semaya doğru değil, yüzüne doğru uzattı. 

 

 

 

3250- Enes'in bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Rabbiniz çok haya sahibi ve ikram edicidir. Kişi O'na ellerini kaldırıp dua ettiği zaman onları boş çevirmekten ve bir hayır vermemekten haya eder" buyurmuştur.

 

Tahric: Ebu Davudı Selman el-Farisi ve Taberani, İbn Ömer hadisinden rivayet ettiler. Bak: Mecma' (1/169).

 

 

 

3251- ibnu'l-Müseyyeb der ki: "Üç şeyi insanlar (sonradan) çıkarmıştır:

Secdeleri kısa tutmak, (duada) elleri kaldırmak ve dua ederken sesi yükseltmek. "

 

 

 

3252- Cabir b. Semure bildiriyor: Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mescid'e girip (sahabenin) namazda ellerini kaldırdıklarını görünce: "Bunlara ne oluyor da azgın atın kuyruğu gibi ellerini kaldırmışlar. Namazda sükunet içinde olunuz" buyurdu.

 

 

 

3253- Ma'mer, A'meş'ten "Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazda ellerini başlarının üzerine kaldırmış bir topluluk görünce" deyip yukarıdaki hadisin aynısını nakletti.

 

 

 

3254- Bu hadis başka bir kanalla Hz. Aişe'den nakledilmiştir.

 

 

 

3255- Muhammed b. Aclan bildiriyor: Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki parmağıyla (işarette bulunarak) dua eden birinin yanından geçerken bir parmağını tuttu ve: "Allah'ı birle (yani Allah'ın birliğini ifade et). Sen de tek parmağınla dua et" buyurdu.

 

Tahric: Nesai (1/142), "Safvan b. İsa-Ebu Hureyre" kanalıyla "kısa bir metinle"; Ebu Davud başka bir lafızla Sa'd b. Ebi Vakkas hadisinden; Taberani, M. el-Evsat'ta Ebu Hureyre hadisinden ve Ebu Ya'la başka bir lafızla (Mecma'da (10/168) bakınız) ve Kenzu'l-ummal'da (1/3272) geçtiği üzere Darakutni, el-Efrad'da Hz. Ali hadisinden rivayet ettiler.

 

 

 

Dua Edince Eli Yüze Sürmek

 

3256- Yahya b. Said bildiriyor: "ibn Ömer zorluk zamanlarında dua ederken ellerini açardı. Söylendiğine göre öncekiler (Sahabe ve Tabiin) dua ederler, sonra da dua ve onun bereketinden nasiplenmek için ellerini yüzlerine götürürlerdi." Abdürrezzak der ki: "Ma'mer'in ellerini göğsüne kadar kaldırıp dua ettiğini sonra elleriyl(Abdürrezzak)e yüzünü meshettiğini gördüm."

 

 

 

Kişinin Dua Ederken Göğe Bakması

 

3257- Ubeydullah b. Abdillah b. Utbe'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Biriniz gözlerinden olmak istemiyorsa. namazdayken gözlerini göğe dikmesin. "

 

 

 

3258- Yukarıdaki hadis başka bir kanalla Allah'ın Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) nakledilmiştir.

 

 

 

3259- Katade'nin bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Bazılarına ne oluyor da namazdayken gözlerini semaya dikiyorlar. -Bu konuda o kadar sert davrandı ki sonra- ya bu işi yapmaya son verirler ya da Allah gözlerini kör eder" buyurdu.

 

Tahric: Buhari ve başkaları "Sa'd b. Ebi Arube-Enes" kanalıyla rivayet ettiler.

 

 

 

3260- Ebu Kılabe bildiriyor: Müslim b. Yesar'a: "Namazda gözler nereye bakmalı?" diye sorunca: "Secde edeceği yere bakmak iyidir" cevabını verdi.

 

 

 

3261- İbn Sırin der ki: "Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz kılarken gözlerini semaya dikerdi. Kendisine huşu emredilince gözlerini secde edeceği yere çevirdi.''

 

Tahric: Beyhaki (2/383) ve Taberi Tefsir'de (18/3) rivayet etti.

 

 

 

3262- İbn Sırin der ki: "Onlar namazda huşu içindedirler"[Müminun, 2] ayeti veya başka bir ayet nazil oluncaya kadar, Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz kılarken gözlerini semaya dikerdi. Eğer bu ayet değilse hangisi olduğunu bilmiyorum. Ayet inince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) başını önüne eğdi.

Ma'mer der ki: Züheyr'in, "huşu içindedirler"[Müminun, 2] ayetinden namazdaki sükünet kastedilmiştir" dediğini duydum.  Başka bir kanalla bildirildiğine göre Mücahid de bu ayet hakkında aynı şeyi söylemiştir.

 

Tahric: Beyhakı (3/18), İbn Mehdi kanalıyla Sevri'den ve İbn Cerir (18/3) rivayet ettiler.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Namazda Etrafına Bakınmak