musannef

Abdurrezzak

Namaz

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Namazda Etrafına Bakınmak

 

3263- Ebu Sinan eş-şeybanı bir adamdan bildiriyor: (Amir b. Abdillah b. ez-Zübeyr'e), "Onlar namazda buşu içindedirler''[Müminun, 2] ayeti sorulunca: "Namaz kılarken etrafına bakmaman ve omzunu (yanındaki) Müslüman kişiye yumuşakça değdirmendir" cevabını verdi. 

 

Tahric: Beyhaki (3/179), "el-Mes'udi-Ali" kanalıyla başka bir lafızla rivayet etti.

 

 

 

3264- İbn Sırin der ki: "Kişi secde yerini göremiyorsa (etrafa çok bakıyorsa) gözlerini kapatması emredilirdi.''

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 413), "Huşeym-İbn Sinnil kanalıyla başka bir lafızla rivayet etti.

 

 

 

3265- Yahya b. Ebi Kesır bildiriyor: Kul namazında etrafına bakarsa, yüce Allah: "Ben, kendisine dönüp baktığından daha hayırlıyım" buyurur. Eğer bir daha etrafına bakarsa, Yüce Allah aynı şeyi söyler. Üçüncü bakışında ise ondan yüz çevirir. Ma'mer der ki: "Eban'ın bu hadisle aynı manada bir sözünü işittim."

 

 

 

3266- İbn Cüreyc bildiriyor: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Namazda sağıma ve soluma bakıyorum. Sağa sola bakmak namazı bozar mı?" diye sorunca: "Hayır" cevabını verdi. Ben: "iki tane sehiv secdesi yapayım mı?" diye sorunca ıse .......(Asıl nüshada bu kısım silinmiş)

 

 

 

3267- İbn Cüreyc bildiriyor: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Namazda sağıma ve soluma bakabilir miyim?" diye sorunca: "Hayır. Ancak safı düzeltmek için bakabilirsin veya önüne bakarsın. Sen gözlerine sahib olmaya çalış ve bir şuraya bir buraya bakma. Namaz, huşulu olmak ve Allah'a boyun eğmektir" cevabını verdi. 

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 295), "Gundar-İbn Cüreyc" kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

3268- İbn Cüreyc bildiriyor: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Farz namazı kılan kadının oğlu ağlayınca onu sırtına alabilir mi?" diye sorunca: "Evet. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de Hasan'ı sırtına aldı, secdeye gideceği zaman yere bıraktı" cevabını verdi. Ben: "Bu, farz namazda mı olmuştu?" diye sorunca, Ata: "Bilmiyorum" cevabını verdi. 

 

Tahric: Ibn Ebi Şeybe (s. 295), "Abdullah b. Hafs-Ibn ümer" kanalıyla rivayet etti. Ebu Katade'den yakın manasıyla Müslim (42) rivayet etti.

 

 

 

3269- İbn Abbas bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaza girince, boynunu çevirmeden sağa ve sola göz atardı."

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 296), "Veki'-İkrime'nin arkadaşlarından bir kişi" kanalıyla "boynunu çevirmeden" lafzı olmaksızın; Nesai ve farklı kanallarla Tirmizi (407) "Fadl b. Musa-İbn Sirin" kanalıyla mürsel olarak rivayet ettiler.

 

 

 

3270- Ebu Hureyre der ki: Biriniz namaz kılarken etrafına bakmasın. çünkü o Rabbine yalvarmaktadır ve Rabbi onun önündedir ve kendisiyle konuşmaktadır. Bize bildirildiğine göre Yüce Rab şöyle buyurur: "Ey Ademoğlu! Kime dönüyorsun? Ben, kendisine döndüğünden daha hayırlıyım. ''

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe, "Gundar-Ata" kanalıyla başka bir lafızla rivayet etti.

 

 

 

3271- Kasım veya Salim'in namaz kıldığını gören bir kişi, onun sağına ve soluna baktığını gördüğünü söylemiştir.

 

 

 

3272- Huzeyfe der ki: "Kul güzelce abdest aldıktan sonra namaza kalkarsa Rabbi onu yüzüyle karşılayıp konuşur ve kul yüzünü başka yöne döndürmedikçe veya sağa sola bakmadıkça Allah ondan yüzünü çevirmez.''

 

Tahric: Farklı kanallarla İbn Ebi Şeybe ve Beyhaki (3/282), Haris el-Eş' ari kanalıyla merfu olarak yakın metinle rivayet etti.

 

 

 

3273- Hasan(-ı Basri) der ki: "Kul namazda etrafına bakınca, şeytan onun boynunu çevirir."

 

 

 

3274- Ebu cafer el-Karı der ki: "ibn Ömer arkamda durmuş namaz kılıyordum. Ben onun farkında değildim. İbn Ömer elini enseme koyup beni çimdikledi."

 

 

 

3275- Ebu Atiyye bildiriyor: Hz. Aişe'ye namazda etrafa bakmanın hükmünü sorduğumda: "Bu, şeytanın namazdan aşırdığı bir şeydir" cevabını verdi. 

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 295), Hafs kanalıyla A'meş'ten; Nesai, "Kasım b. .... kanalıyla A'meş'ten; Buhari, Nesai ve başkaları Mesruk kanalıyla Hz. Aişe'den merfu olarak rivayet ettiler.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Namazda işaret Etmek