musannef

Abdurrezzak

Namaz

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Teşehhüdü Kaçıran Kişinin Durumu

 

3098- İbn Cüreyc bildiriyor: Ata (b. Ebi Rebah): "imama ikinci rekatta yetişirsen ve imam teşehhüde oturursa, sen tek rekatta da olsan çift rekatta da olsan teşehhüdü oku. imam namazı bitirince namazının kalan kısmını tamamla, sonra iki tane sehiv secdesi yap" deyince ben: "Neden sehiv secdesi yapayım?" diye sordum. Ata: "Tek rekatta oturulmayacağı, teşehhüd okunmayacağı halde tek rekatta oturduğun için" cevabını verince ben: "O zaman böyle yapan, unutmuş ve hata yapmış gibi olur" dedim. Bunun üzerine Ata: "Evet" karşılığını verdi.

 

 

 

3099- Müslim b. Musabbih (veya Sabıh ve Nebih) b. ez-Zübeyr der ki: "ibnü'z-Zübeyr öğle namazının ilk iki rekatını kaçırdı, imam selam verince, ibnu'z-Zübeyr kaçırdığı rekatı tamamladı ve sehiv secdesi yaptı."

 

 

 

3100- Ata (b. Ebi Rebah) bildiriyor: Ebu Said el-Hudri ve İbn Ömer böyle

yaparlardı. İbn Cüreyc der ki: "Ata vefat ettikten sonra, ismail b. Abdurrahman b. Zueyb el-Esedl'den, İbn Ömer'in bu konudaki hadisini naklettiğini öğrendim."

 

 

 

3101- Nafı der ki: "ibn Ömer'in bir rekatı kaçırdığını gördüm. imam ikinci rekatta oturunca kendisi de oturdu ve imam selam verince kendisi kalkıp kaçırdığı rekatı kıldı. Sonra sehiv secdesi yaptı. "

 

 

 

3102- salim, İbn Ömer'den aynı rivayette bulundu. Başka bir kanalla Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Namaz kılınmaya başlandığı zaman namaza koşarak gelmeyin. Sükunet içerisinde yürüyerek gelin. Namazın yetiştiğiniz kadarını (imamla birlikte) kılın. Kaçırdığmız kısmmı da kendiniz tamamlayın." Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sehiv secdesini zikretmedi.

 

Tahric: Buhari, İbn Ebi Zi'b kanalıyla Zühri'den rivayet etti.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Salavat Getirmek