musannef

Abdurrezzak

Namaz

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Salavat Getirmek

 

3103- Amr b. Hazm'ın, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından bir kişiden bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle derdi: "Allahım! Hz. İbrahim'e ve İbrahim'in ailesine salat ettiğin gibi, Muhammed'e, Ehli beytine, hanımlarına ve zürriyetine de salat et. Şüphesiz ki Sen övgüye layıksın ve şan! yüce olansın. ibrahim'e ve İbrahim'in ailesine bereket verdiğin gibi. Muhammed'e, Ehli beyt'ine, hanımlarına ve zürriyetine bereket ver. Şüphesiz ki Sen övgüye layıksın ve şanı yüce olansın." İbn Tavus: "Babam da aynı şeyi söylerdi" demiştir.

 

Tahric: Ahmed (5/374), Abdürrezzak kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

3104- İbn Abbas şöyle derdi: "Allahım! Muhammed'in büyük şefaatini kabul et, onun yüce derecesini yücelt, ibrahim'e ve Musa'ya isteğini verdiğin gibi ona da ahiret ve dünyada istediğini ver.''

Ma'mer bunu İbn Tavus'tan, o ikrime b. Halid'den, o da İbn Abbas'tan zikretmiş olabilir.

 

 

 

3105- Ka'b b. Ucre'nin bildirdiğine göre bir adam Resülullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Allah'ın Resülü! Sana nasıl selam vereceğimizi anladık, sana nasıl salat edeceğiz?" diye sorunca, Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem); "Şöyle deyiniz:

Allahım! ibrahim'e salat ettiğin gibi, Muhammed'e ve ailesine salat et. Şüphesiz ki Sen övgüye layıksın ve şanı yüce olansın. Allahım! İbrahim'e bereket verdiğin gibi Muhammed'e de bereket ver. Şüphesiz ki Sen övgüye layıksın ve şanı yüce olansın" buyurdu.

 

Tahric: Hadis imamları ve Ahmed (4/241) Abdürrezzak kanalıyla rivayet ettiler.

 

 

 

3106- Ka'b b. Ucre der ki; Resülullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanında otururken bir adam geldi ve; "Sana nasıl selam vereceğimizi anladık, sana nasıl salat edeceğiz?" diye sordu. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem); "Şöyle deyiniz: Allahım! ibrahim'in ailesine salat ettiğin gibi, Muhammed'e ve ailesine de salat et. Şüphesiz ki Sen övgüye layıksın ve şanı yüce olansın" buyurdu.

 

 

 

3107- Ka'b b. Ucre der ki; Resülullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem); "Ey Allah'ın Resülü! Sana nasıl selam vereceğimizi anladık, sana nasıl salat edeceğiz?" diye sordum. Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu; "Allahım! ibrahim'e ve ibrahim'in ailesine bereket verdiğin ve salat ettiğin gibi, Muhammed'in ailesine salat et ve bereket ver. Şüphesiz ki Sen övgüye layıksın ve şanı yüce olansın, deyiniz. "

 

 

 

3108- Ebü Mes'üd el-Ensarı bildiriyor: Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip Sa'd b. Ubade'nin meclisinde bizimle beraber oturdu. Numan b. Beşır'in babası Beşır b. Sa'd kendisine: "Allah sana salat etmemizi emretti. Sana nasıl salat edeceğiz?" diye sordu. Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) o kadar sustu ki, biz onun bu soruyu sormamış olmasını temenni ettik. Sonra Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Şöyle deyiniz: ''Allahım! İbrahim'e salat ettiğin gibi, Muhammed'e ve ailesine salat et. Alemlerde İbrahim'in ailesine bereket verdiğin gibi Muhammed'e ve ailesine bereket ver. Şüphesiz ki Sen övgüye layıksın ve şanı yüce olansin.'' Selam da bildiğiniz gibidir. "

 

Tahric: Muvatta (1/138) rivayet İbn Ebi Şeybe, Müslim, Ebu Davud, Tirmizi ve Nesai'yi kaynak göstererek) irad etti.

 

 

 

3109- İbn Mes'üd şöyle derdi: "Allahım! Salatını, rahmetini ve bereketini, peygamberlerin efendisi, müttakilerin önderi ve peygamberlerin sonuncusu olan kulun, Resülün, hayrın imamı, hayrın önderi ve rahmet peygamberi Muhammed'e kıl. Allahım! Kendisini ilklerin ve sonradan gelenlerin gıpta edeceği övülmüş makama ulaştır. Allahım! ibrahim'in ailesine salat ettiğin gibi, Muhammed'e ve ailesine salat et. Şüphesiz ki Sen övgüye layıksın ve şanı yüce olansın. Allahım! ibrahim'in ailesine bereket verdiğin gibi Muhammed'e ve ailesine de bereket ver. Şüphesiz ki Sen övgüye layıksın ve şanı yüce olansın."

 

Tahric: İbn Mace, "el-Mesudi-Esved b. Yezid" kanalıyla rivayet ettiler.

 

 

 

3110- Bir adam Sevri'ye: "Allahım! Muhammed'e ve aline salat et" sözünü sorunca. "Bu konuda ihtilaf edilmiştir. Kimisi: "Al" sözünden kastedilenin Hz. Muhammed'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ehli beyt'i olduğunu söylerken, kimi de ona itaat edenlerin kastedildiğini söylemiştir" cevabını verdi.

 

 

 

3111- Mücahid'in bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bana isimleriniz ve simalarında arzedileceksiniz. Bu sebeple bana güzelce salavat getirin" buyurmuştur.

 

 

 

3112- İbn Mes'ud der ki: "Peygamberinize salavat getirdiğiniz zaman güzelce getiriniz."

 

Tahric: İbn Mace (65) rivayet ettiler.

 

 

 

3113- Ebu Talha bildiriyor: Bir gün Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına girdiğimde mutlu olduğunu gördüm ve: "Ey Allah'ın Resulü! Seni daha önce bundan daha çok güler yüzlü ve mutlu olduğunu gördüğümü hatırlamıyorum" dedim. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Neden mutlu olmayayım ki. Cibril şimdi yanımdan çıktı ve bana saldvat getiren her kula on sevap yazıldığını. on günahının silindiğini. on derece yükseltildiğini, salavatının bana arzedileceğini ve bana yaptıği duanın aynısıyla kendisine mukabele edileceğini müjdeledi. "

 

 

 

3114- Yakub b. Zeyd et-Teymi'nin bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Rabbimden bana biri geldi ve: ''Allah, sana salat eden her kula on salat eder'' dedi" buyurunca bir adam: "Ey Allah'ın Resulü! Duamın yarısını sana ayırayım mı?" diye sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Eğer istersen böyle yap" cevabını verince, adam: "Bütün duamı sana ayırayım mı?" diye sordu. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Öyleyse Allah, Dünya ve ahiret dertleri konusunda sana yeter" buyurdu. 

 

Tahric: Tirmizi; Ahmed, Ubey b. Ka'b'dan bir benzerini ve Bezzar, Ebu Hureyre'den rivayet ettiler. Mecma'ya (10/160) bakınız.

 

 

 

3115- Abdullah b. Amir b. Rabia'nın babasından bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Bana bir defa salat edene Allah da salat eder. Artık siz az veya çok salat ediniz. "

 

Tahric: İbn Mace (65) başka bir lafızla rivayet etti.

 

 

 

3116- İbn Mes'ud'un bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Allah'ın yeryüzünde dolaşan ve ümmetimin selamını (bana) ileten melekleri vardır" buyurdu.

 

 

 

3117- Cabir b. Abdillah'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Beni bineğe binenin elindeki su kabı gibi yapmayınız. Bineğe binen kişi elindeki su kabını doldurur, (yolculuğu bitip) bineğinden indiği zaman yüklerini indirir, eğer abdest alacaksa veya su içecekse kabı kullanır; kaptaki suya o an ihtiyacı yoksa suyu döker. Beni duanın ortasında, başında ve sonunda anm. "

 

Tahric: Bezzar rivayet etti. Bak: Mecma (10/155) ve Keşfu'l-estar 3156. 3 Humeydi, MÜsned'inde rivayet etti.

 

 

 

3118- Ebu Hureyre' nin bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem); "Kişi kardeşine: ''Allah sana hayırlar ihsan etsin'' derse, ona en güzel şekilde teşekkür etmiş olur" buyurdu.3 Yine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Allah'ın nebilerine ve resullerine salat ediniz. Çünkü onları Allah göndermiştir" buyurdu.

 

Tahric: İkinci bölümünü Taberani, M. es-Sağfr' de rivayet etti. Bak: Mecma (8/182). Birinci bölümü Taberani, Kitabu'd-Dua'da (1665) rivayet etti.

 

 

 

3119- İbn Abbas: "Sadece peygamberlere salat edilir" demiştir.

Süfyan ise: "Peygamberlerden başkasına salat etmek mekruhtur" demiştir.

 

Tahric: Taberani rivayet ettiler.

 

 

 

3120- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bana salat ettiğiniz zaman vesileyi isteyiniz" buyurunca, kendisine: "Ey Allah'ın Resulü! Vesile nedir?" diye soruldu. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Cennette sadece bir kişinin erişebileceği en yüksek derecedir. Bu kişinin de ben olmasını umanm" buyurdu.

 

Tahric: Mecma'da (1/332) geçtiği üzere Bezzar yakın metinle rivayet etti.

 

 

 

3121- Muhammed b. Ali, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu nakleder: "Kişinin yanında anıldığım halde bana salavat getirmemesi kabalıktandır. "

 

Tahric: Taberani, Hüseyn b. Ali kanalıyla aynı mana ile merfu olarak rivayet etti. Bak:

Heysemi Mecma (10/164). Ebu Hureyre hadisinden yakın bir manada Tirmizi (3545) ve Hüseyin b. Ali hadisinden Tirmizi (3546) ve Hakim (1/549) rivayet etti.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Mümin Erkek ve Kadınlar için istiğfar Etmek