musannef

Abdurrezzak

Namaz

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Yüzdeki Toprak Ne Zaman Temizlenir?

 

2415- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebahra: "Namazı bitirmeden önce ellerimdeki toprağı silkeledim" dediğimde: "Böyle yapmayı sevmiyorum" karşılığını verdi.

 

 

 

2416- Ma'mer'in bildirdiğine göre Katade, namazı bitirince, selam vermeden önce alnını silerdi.

 

 

 

2417- Ma'mer der ki: Bazen Zühri'nin de böyle yaptığını görürdüm.

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 2307) rivayet etti.

 

 

 

2418- Cezıre halkından İbn Ulase adındaki bir ihtiyar şöyle der: Kişinin, namazı bitirince yüzündeki toprağı silmesi ve sonra: "Kendisinden başka ilah olmayan, gaybı ve açığı / görüneni bilen Allah'ın adıyla. Allahım! Benden üzüntüyü gider" demesi müstehap görülürdü.

 

 

 

2419- Ata (b. Ebi Rebah) şöyle dedi: Şöyle denir: "ı=ğer namazı bitirmeden önce yüzündeki toprağı silmeyebilirsen, öyle yap. Silecek olursan da bir sakıncası yoktur ama benim için, namaz bitinceye kadar silmemen hoştur." Ata (b. Ebi Rebah) der ki: "Ben bütün bunları yapıyorum. Bazen namazı bitirmeden önce siliyorum, bazen de namaz bitmeden önce silmiyorum. "

 

 

 

2420- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Allah'ın selamı bizim ve salih kullarının üzerine olsun" dedikten sonra yüzümü silmemde ve imam selam vermeden önce şehadet kelimesini söylememde bir sakınca var mı?" diye sorduğumda: "Zararı yoktur" cevabını verdi.

 

 

 

2421- Ata (b. Ebi Rebah): "Namazı bitirmeden, (yüzündeki toprağı) silmemen benim daha çok hoşuma gider" demiştir.

 

 

 

2422- Ma'mer'in Meymun b. Mihran'ı dinleyen birinden bildirdiğine göre Meymun, kişinin namazdayken yüzündeki toprağı temizlemesini mekruh görürdü. (Ravi) der ki: Bunu, namazı bitirmeden önce yüzünü silen Hasan(-ı Basri)'ye söylediğimde: "Toprağı yüzümde (öylece) bırakayım mı!" dedi.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Saflar