musannef

Abdurrezzak

Namaz

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

(Namaz Kılarken) Çakılları Temizlemek

 

2397- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "(Namazdayken) yüzdeki toprağın silinmesi yasaklanır mıydı?" diye sorduğumda şöyle cevap verdi:

"Evet. "istemediğin bir şey gördüğünde (onu uzaklaştırmayı) ertele" denirdi. Ben: "Hangi şey?" diye sorunca ise şöyle karşılık verdi: "Böyle duyduk. Temizlememek te benim için daha sevimlidir." Ben: "Sence temizleyecek olursam ne olur?" diye sorduğumda: "Bir daha yapma, sehiv secdesi yapmana da gerek yoktur" cevabını verdi.

 

 

 

2398- Ebü Zer'in bildirdiğine göre Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sizden biri namaz için kalktığı zaman rahmet kendisine yönelir. Bu sebeple (namazda olduğunuz müddetçe) çakıllara elinizi sürmeyiniz" buyurdu.

 

 

 

2399- Ebu Zer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): " "Sizden biri namaz için kalktığı zaman kendisine yönelir. Bu sebeple (namazda olduğu müddetçe) çaklilara dokunmasın (düzeltmesin)" buyurdu.

 

Tahric: Humeydi, Müsned'inde İbn Uyeyne kanalıyla; farklı kanallarla Beyhakı, Ahmed 5/150), Yunus kanalıyla Zühri'den; Tirmizi (1/296); Ebu Davud, Nesai ve İbn Mace rivayet ettiler.

 

 

 

2400- Ebu Zer şöyle dedi: "Namaz kılmak için yola çıkan, kendisi yoldayken kamet getirilirse acele etmesin ve ilk yürümesini bozmasın. Yetiştiği kadarını imamla beraber kılsın, yetişemediğini de tamamlasın. Namaz kılarken yüzüne yapışan şeyleri temizlemesin. Eğer temizleyecekse sadece bir defa silsin. Eğer silmeyip sabredecek olursa, bu kendisi için yüz siyah gözlü deveden daha hayırlıdır."

 

 

 

2401- Ebu Zer: "Secde için bir defa temizlemeye ruhsat verilmiştir. Silmeyi terketmek ise yüz siyah gözlü deveden daha hayırlıdır" demiştir.

 

 

 

2402- Ebu Zer şöyle dedi: "Namaza geldiğin zaman normal yürü ve yetiştiği ni (imamın arkasında) kıl, yetişemediğin kısmı tamamla. Yeri de sadece bir defa sil. Sabredip silmemen ise senin için yüz siyah gözlü deveden daha hayırlıdır."

 

 

 

2403- Ebü Zer şöyle dedi: "Allah'ın Resülün'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) her şeyi, hatta (namazdayken) çakıl taşlarını silmeyi (düzeltmeyi) bile sordum. Bana: "Ya bir defa sil. ya da hiç silme" buyurdu.

 

 

 

2404- Ebü Zer şöyle dedi: "Allah'ın Resülüne her şeyi, hatta (namazdayken) çakıl taşlarını silmeyi (düzeltmeyi) bile sordum. Bana: "Sadece bir defa sil" buyurdu.

 

 

 

2405- Muhammed b. Talha ve Abdullah b. Ayyaş b. Ebi Rabia şöyle dediler: "Ben namaz kılarken Ebü Zer geldi ve: "(Namaz kılarken) yeri (toprağı) sadece bir defa sil" dedi."

 

 

 

2406- Ebü Seleme şöyle der: Resülullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazda çakıl taşlarını düzeltmek sorulunca: "Eğer mutlaka yapacaksan. bir defa yap" buyurdu.

 

Tahric: Hadis imamlarının çoğu, "Yahya b. Ebi Kesir-Muaykib" kanalıyla ve aynı yolla Beyhaki (2/284) rivayet ettiler.

 

 

 

2407- Abdurrahman b. Zeyd der ki: Abdullah b. Zeyd, secde edeceği zaman çakılları eliyle sadece bir defa düzeltir ve secdede: "Lebbeyk Allahümme Lebbeyk ve-sa'deyk (=8uyur Allahım buyur! Devamlı olarak emrindeyim)" derdi.

 

 

 

2408- Ebu Suheyl der ki: Hz. Osman ile beraberken kamet getirildi. Bu sırada bana (beytülmalden) bir şeyler tahsis etmesi için onunla konuşuyardum. Ben onunla konuştuğum müddetçe o eliyle çakılları düzeltiyordu. Sonunda bir adam yanına geldi, bütün saflar düzeltilmişti, Hz. Osman'a safların düzgün olduğunu söyleyince, Hz. Osman bana: "Saffa gir, sonra tekbir getir" dedi.

 

 

 

2409- ibrahim b. Meysere'nin bildirdiğine göre Tavus, secde edince yüzündeki toprağı bir defa silerdi. İbn Cüreyc'te, Tavus'tan aynı rivayette bulunmuştur.

 

 

 

2410- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Yüzüme yapışan taşlara secde edeyim mi?" diye sorduğumda: "Bu taşları gider ve yüzün yere değsin veya başka yere secde et" cevabını verdi.

 

 

 

2411- Yahya b. Ebi Kesır'in bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mescitte namaz kıldırırken bir adamın çakıl taşlarını temizliyordu. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazı bitirip: "Namazdayken çakıl taşlarinı temizleyen kimdi?" diye sorunca, adam: "Bendim, ey Allah'ın Resulü!" cevabını verdi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Senin namazdan nasibin bu kadardır" buyurdu.

 

Tahric: Mecma'da (2/86) geçtiği üzere Taberani, İbn Ömer kanalıyla rivayet ettiler. Şahitleri vardır. İbn Ömer hadisinden Taberani (M. el-Kebir 13227); Enes hadisinden Bezzar (Keşf 1/275).

 

 

 

2412- Talha b. Musarrif der ki: "Mescitte çakıl taşlarıyla oynamak, Melik olan (Allah)'a eziyettir."

 

 

 

2413- ibnu't-Teymı Leys'ten aynı rivayette bulundu.

 

 

 

2414- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Secdede alnın geleceği yerdeki çakılların temizlenmesi konusuna, yüzdeki toprağın temizlenmesi hususundan daha fazla ehemmiyet verip men ediyorlardı" dediğimde: "Evet. Vallahi o zaman doğru yapıyorlardı demektir" karşılığını verdi.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Yüzdeki Toprak Ne Zaman Temizlenir?