musannef

Abdurrezzak

Namaz

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Elbiseyi Yere Salmak

 

1408- İbn Cüreyc der ki: "Ata'nın namazda iken giysisinin alt kenarını yere doğru saldığını gördüm."

 

 

 

1409- Sevr el-Hemdani bildiriyor: Ata: "Namazda iken elbisenin alt kenarını salmakta bir sakınca yoktur" derdi.

 

 

 

1410- Ma'mer (b. Raşid) bildiriyor: "ibrahim(-i Nehai) giysinin alt kenarını yere salmayı kerih görürdü."

 

 

 

1411- Ebu ishak bildiriyor: "Abdurrahman b. el-Esved en-Nehai giysinin alt kenarını yere doğru salardı."

 

 

 

1412- Hişam b. Hassan der ki: "Hasan(-ı Basri) ile İbn Sirin'in gömleklerini yere doğru saldıklarını gördüm."

 

 

 

1413- Ma'mer (b. Raşid) bildiriyor: "Gören birinin bana bildirdiğine göre Hasan(-ı BasrI) ile İbn Sırın'in gömleklerini yere doğru salarlardı."

 

 

 

1414- Leys bildiriyor: "Mücahid, kişinin ridasını dizlerine doğru indirmesini kerih görürdü."

 

 

 

1415- Ali b. el-Akmar bildiriyor: "Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem), namazı kılarken giysisinin alt tarafını yere salan birini görünce yere değen kısımları tutup yukarıya doğru çekti."

 

Tahric: Zeylai'de (2/96) geçtiği üzere farklı bir lafızla İbn Ömer' den Taberani, yine farklı lafız ve kanallardan Beyhaki (2/243) rivayet etti. Ebu Cuhayfe'den mevsUl olarak Bezzar (Keşf 1/286) ve Beyhaki (2/243) rivayet ettiler. Ebu Hureyre hadisinden kısa metinli bir şahidi vardır: EbU Davud (1/176), Tirmizi (2/217) ve Hakim (1/253)b

 

 

 

1416- Abdürrezzak Ebu Atiye el-Vadii kanalıyla Peygamberimizden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) aynısını bildirir.

 

Tahric: Beyhaki der ki: "Sevr!, ismini vermediği bir adamdan, o da Ebu Atiyye el-Vadii'den naklen bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem), namazı kılarken giysisinin alt tarafını yere salan birini görünce yere değen kısımları tutup yukarıya doğru çekti." Bu da mımkatı' bir hadistir. Önceki tahrice de bakın. Ayrıca bak: Hakim Müstedrek (2/243)

 

 

 

1417- Ebu Ubeyde b. Abdillah bildiriyor: "Babam (ibn Mes'ud) kişinin namazda iken giysisini yere salmasını kerih görürdü. Peygamberimizin (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de böylesi bir şeyi yasakladığını anlatırdı."

 

Tahric: Beyhaki (2/643), Bilsi kanalıyla Abdürrezzak'tan rivayet etti. Mana olarak şahidi, Ebü Davud (1/174), Tirmizi (2/217) ve Hakim'in (1/253) rivayet ettikleri Ebü Hureyre hadisidir.

 

 

 

1418- İbn Ebi Necih bildiriyor: "Mücahid, kişinin namazda iken elbisesini yere salmasını kerih görürdü. Bildiğim kadarıyla Mücahid bunu kerih görmesini Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dayandırmıştır."

 

 

 

1419- İbn Cüreyc bildiriyor: "Abdulkerim'in bize bildirdiğine göre Mücahid ile Tavus namazda giysinin yere salınmasını kerih görürlerdi."

 

 

 

1420- Leys bildiriyor: "Mücahid, kişinin namazda iken elbisesini yere salmasını kerih görürdü."

 

 

 

1421- Hammad bildiriyor: "ibrahım( -i NehaI) bir tarafından tutmadıktan sonra namazda iken giysinin yere salınmasını kerih görürdü." Abdürrezzak der ki: "Sevri'nin namaz kılarken giysisinin alt ucunu göğsünde topladığını görürdüm."

 

 

 

1422- Muğıre bildiriyor: "ibrahım(-i NehaI), kişinin namazda iken elbisesini yere salmasını kerih görürdü."

 

 

 

1423- Abdurrahman b. Said bildiriyor: "Ali b. Ebi Talib giysilerini yere kadar salmış olan bir toplulukla karşılaşınca: "Fihr denilen yerlerinden çıkmış Yahudileri andırıyorlar" dedi." Ravi der ki: Abdürrezzak'a: "Fihr nedir?" diye sorduğumuzda: "Kilise manasındadır" dedi.

 

Tahric: Beyhaki (2/243), "Huşeym-Ali b. Ebi Talib" kanalıyla farklı bir lafızla rivayet etmiş, bu rivayette Ebu Ubeyd, "Fihr" ifadesini Hıristiyanların toplanıp ders gördükleri yer olarak açıklamışhr.

 

 

 

1424- ibrahım b. Meysere bildiriyor: Mücahid'in: "Kişi birinin giysisini yere salmış bir şekilde namaz kıldığını görünce ridasını üzerine indirsin" dediğini işittim. Bunu Tavus'a zikrettiğimde: "Böyle yapılması daha hayırlı ve daha iyidir" dedi.

 

 

 

1425- ibrahım b. Meysere bildiriyor: "Tavus'u namaz kılarken gördüm.

Ridasının alt ucunu koltuğunu altına koymuştu."

 

 

 

1426- Ebü Ma'şer bildiriyor: "ibrahım(-i NehaI), kişinin üzerinde gömlek varsa onu aşağıya doğru salmasında bir sakınca görmezdi. Ancak izar ise yere doğru salınmaması gerektiğini düşünürdü."

 

 

 

1427- Ma'mer (b. Raşid)'in bir adamdan (Abdürrezzak der ki: Sanırım bu kişi Amir el-Ahvel'dir) naklen bildirdiğine göre Ata b. Ebi Rebah, kişinin namazda giysisini yere doğru salmasını kerih görür ve bu konuda Peygamberimizden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de hadis aktarırdı." 

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Namaz Giysisine bulaşan Kan, Meni ve Hayvan / İnsan Sidiğinin Hükümleri