musannef

Abdurrezzak

Namaz

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Evde Nafile Namazı Kılmak

 

4835- Damra b. Habıb b. Suheyb'in bildirdiğine göre Muhammed'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından bir kişi: "Kişinin nafile namazını evinde kılmasının insanların yanında kılmasına olan üstünlüğü, cemaatle kılınan namazın yalnız kılınan namaza olan üstünlüğü gibidir" dedi.

 

 

 

4836- Abdürrezzak başka bir kanalla yukarıdakinin aynısını bildirir.

 

 

 

4837- Ebu Said el-Hudri der ki: "Sizden biri mescidde namaz kıldığı zaman o namazdan evine de bir pay ayırsın. Allah, kişinin namazından evinde hayır kılar."

 

Tahric: İbn Mace (99), İbn Mehdi kanalıyla Sevr!' den rivayet etti.

 

 

 

4838- Mesruk der ki: Abdullah b. Mes'üd namazı kıldırdıktan sonra insanlara güzel bir şekilde Kur'an okumayı öğretmek için mescidde otururduk. Gideceğimiz zaman da iki rekat namaz kılardık. Bu durum Abdullah b. Mes'ud'a bildirilince: "insanlara, Allah'ın yüklemediği bir şey yüklüyorsunuz. Sizin namaz kıldığınızı görünce bunun üzerlerine vacip olduğunu düşünürler. Eğer mutlaka kılacaksanız evinizde kılın" dedi.

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 490), Veki' kanalıyla Nmeş'ten rivayet etti.

 

 

 

4839- İbn Aclan'ın kendisine Suheyl denilen bir adamdan bildirdiğine göre Hasan b. Ali (Hz. Peygamber'in) kabrinin yanında bir grup gördü ve onları bundan nehyederek şöyle dedi: "Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kabrimi bayram yeri edinmeyin! Evlerinizi de birer kabir edinmeyin! Nerede olursanız olun bana salavat getirin. Zira sizin salavatınız bana ulaşır'' buyurmuştur. ''

 

Tahric: Ebü Hureyre hadisinden Ebü Davud (2/218) ve Ahmed (2/367) rivayet ettiler.

 

 

 

4840- Nuseyr b. Zu'lük bildiriyor: "Rabi' b. Huseym'in şu ana kadar mahalle / kabile mescidinde asla nafile namaz kıldığını görmedim."

 

 

 

4841- Ata b. es-Saib der ki: "Hz. Ali'nin seçkin öğrencilerinden olan Zazan, Meysere ve Ebu'l-Bahteri'nin Ramazan ayında mescidi ailelerine tercih ettiklerini gördüm. Orada insanlarla birlikte nafile namaz (teravih) kılarlardı."

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Nafile Namazın Fazileti