musannef

Abdurrezzak

Namaz

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Farz Namazdan Önce ve Sonra Nafile Namazı Kılmak

 

4803- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Onların (ashabın) öğle namazından önce ve sonra ikişer rekat, yine yatsı namazından sonra iki rekat namaz olduğunu zikrettiklerini işittim" dedim. Bunun üzerine Ata: "Bana bildirildiğine göre Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yatsı namazından sonra on üç rekat kılardı. Bunlardan ikisi sabah namazından önce olandır" karşılığını verdi.

 

 

 

4804- Ubeyd b. Umeyr der ki: Bir kişi Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip: "Kaç vakit namaz vardır? "dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Beş vakit namaz vardır" dedi ve onları sayıp: "Ramazan ayı da vardır" buyurdu. Bunun üzerine soruyu soran kişi: "Bunlara hiçbir şey eklemeyeceğim" dedi ve dönüp gitti. Oradakiler gülünce Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Eğer doğru söylüyorsa Cennete girecektir" buyurdu. Ata: "Eğer dediklerini yerine getirmişse Cennete girecektir" diye ekledi.

 

 

 

4805- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Nafile namazlardan vacip olan bir şey var mıdır?" diye sorduğumda: "Hayır" karşılığını verdi.

 

 

 

4806- Asım b. Damra der ki: Hz. Ali'ye: "Bize, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) nafile namazlarını anlat" dediğimizde: "Kim buna güç yetirebilir ki?" karşılığını verdi. Biz de: "Sen bize anlat biz yapabildiğimiz kadar yaparız" dedik. Bunun üzerine şöyle anlattı: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) güneşin batıda ikindi vaktinde olduğu yükseklik kadar doğuda yükselinceye kadar bekler ve o zaman iki rekat kılardı. Aralarını Mukarrebun meleklere, peygamberlere ve onlara tabi olan müminler ile Müslümanlara selam vererek ayırırdı. Yine öğle vaktinde güneşin batı tarafında olduğu yükseklikte doğu tarafında yükselinceye kadar bekler ve o zaman dört rekat kılardı. Yine önceki gibi aralarını selamla ayırırdı. Güneş zeval vaktini geçtiği zaman kalkar ve dört rekat kılardı. Aralarını Mukarrebun meleklere, peygamberlere ve onlara tabi olan müminler ile Müslümanlara selam vererek ayırırdı. Öğleden sonra da aynı şekilde iki rekat kılardı. ikindiden önce de aynı şekilde dört rekat kılardı."

 

Tahric: Beyhaki, Hüseyin b. Hafs kanalıyla Sevri'den ve el-Cevheru'n-Naki'de geçtiği üzere Nesai, İbn Mace, Ahmed ve İbn Ebi Şeybe rivayet ettiler.

 

 

 

4807- Asım b. Damra der ki: Ali b. Ebi Talib'e Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gündüz olan nafile namazlarını sorduğumuzda: "Siz onun yaptığı şeye güç yetiremezsiniz" dedi. "Sen bize bunu anlat" dediklerinde (yukarıdaki) Sevri'nin hadisinin aynısını zikretti. Ancak burada: "Aralarını Mukarrebun meleklere, selam vererek ayırırdı" ifadesi yoktur. Öğleden önce dört, sonra ise iki rekat kılardı. ikindiden önce de dört rekat kılardı. Bunlar da on altı rekat eder" şeklinde geçmektedir.

 

 

 

4808- İbn Ömer der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öğleden önce ve sonra, Cuma namazından sonra, akşam namazından sonra ve yatsı namazından sonra ikişer rekat kılardı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabah namazından önce de iki rekat kılardı. Fakat ben onu görmezdim."

 

 

 

4809- İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte öğleden önce ve sonra, akşam namazından sonra, yatsı namazından sonra ve Cuma namazından sonra ikişer rekat (nafile) kıldım. Ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Cuma, akşam ve yatsıdan sonraki bu namazları evinde kıldı. "

 

Tahric: Tirmizi (1/37 "kısa metinle"; Buhari ve Müslim: "Allah ResUlü'nden öğrendim" lafzıyla rivayet ettiler.

 

 

 

4810- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) akşam namazından sonra evinde iki rekat kılardı. Cuma namazından sonra da Mescid'de bir şey kılmazdı. Ancak evine girdiği zaman iki rekat kılardı.

 

 

 

4811- İbn Ömer der ki: "Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gece ve gündüz kıldığı on rekat öğrenmiştim. Bunlar öğle namazından önce ve sonra ikişer rekat, akşam namazından sonra iki rekat ve yatsı namazından sonra iki rekattır. Hafsa'nın bana bildirdiğine göre sabah namazından sonra da iki rekat kılardı."

 

Tahric: Buhari ve Müslim rivayet ettiler.

 

 

 

4812- Abdürrezzak başka bir kanalla yukarıdakinin aynısını bildirir.

 

 

 

4813- İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte öğle namazından önce ve sonra ikişer rekat, akşam namazından sonra iki rekat ve yatsı namazından sonra iki rekat kıldım. Hafsa da: "Sabah ezanı okunduğu zaman iki rekat kılardı. O zaman da kimse yanına girmezdi" dedi.

 

 

 

4814- Ebu Rafı' el-Ensari der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öğle namazından önce dört rekat namaz kılardı. Kendisine: "Bu sürekli olarak kıldığın bir namazdır" denildiğinde: "Güneş zeval vaktine geldiği zaman sema kapılan açılır ve öğle namazı kılmana kadar kapanmaz. Bu anda da bir hayrm benim için semaya yükselmesini isterim" buyurdu.

 

Tahric: Ebu Eyyub'un: "Zeval vaktinde namaz kılmanın fazileti" hakkındaki hadisini Ebu Davud, İbn Mace ve Muhammed b. el-Hasan rivayet ettiler.

 

 

 

4815- Ebu Ubeyde der ki: "Abdullah (b. Mes'ud)'ın eksiltmeden kıldığı nafile namazlar vardır ki, bunlar öğle namazından önce dört, sonra iki rekat, akşam namazından sonra iki rekat, yatsı namazından sonra iki rekat ve sabah namazından önce iki rekattır."

 

 

Tahric: İbn Eb] Şeybe (s. 378) rivayet etti.

 

 

 

4816- Ma'mer der ki: "Bana bildirildiğine göre İbn Mes'ud öğle namazından önce dört, sonra iki rekat kılarmış."

 

 

 

4817- Bera b. Azib der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte on sekiz gazvede bulundum. Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ne mukım iken, ne de seferi iken güneşin zeval vaktini geçtikten sonra iki rekat namazı terk ettiğini görmedim.''

 

Tahric: Mecmau'z-Zevaid'de (2/221) geçtiği üzere Taberani M. el-Evsat'ta rivayet etti.

 

 

 

4818- Ebu Süfyan' ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Gölgeler batıdan doğu ya düştüğü ve rüzgar çıktığı zaman ihtiyaçlarınızı isteyin. Çünkü o vakit tövbe edenlerin saatidir" buyurmuştur.

 

 

 

4819- Hareşe'nin bildirdiğine göre Hz. Ömer farz namazın ardından aynı şekilde farz namazı gibi bir namaz kılmaktan hoşlanmazdı.

 

 

 

4820- Ömer b. el-Hattab: "Her farz namazın ardından aynı şekilde farz namazı gibi bir namaz kılmayın" demiştir.

 

 

 

4821- Said b. Cübeyr der ki: "Selam verdiğin zaman aynı şekilde bir namaz kılma."

 

 

 

4822- Suveyr b. Ebi Fahite'nın babasından bildirdiğine göre Hz. Ali yatsı namazından sonra iki rekat kılardı.

 

 

 

4823- Hz. Ali' nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabah ve ikindi namazları dışında her farz namazın ardından iki rekat kılardı.

 

 

 

4824- İbn Ömer der ki: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öğle namazından önce ve sonra ikişer rekat, Cuma namazından sonra iki rekat, akşam namazından sonra iki rekat ve yatsı namazından sonra iki rekat kıldığını öğrendim."

 

 

 

4824- Hafsa'nın bildirdiğine göre (Hz. Peygamber) tan yeri ağardığı zaman kısa iki rekat kılardı.

 

 

 

4825- Abdullah b. Budeyl der ki: "insanlar içinde göbeği en büyük olan kişinin bana bildirdiğine göre Abdullah b. Mes'üd, güneş tepe noktasını aştığı zaman dört rekat kılar ve bu rekatlarda yüz ayetlik iki süre okurdu. Sonra müezzin ezan okursa giysilerini üzerine çeker ve namaza çıkardı."

 

 

 

4826- Avn b. Abdillah'ın bildirdiğine göre babası: "Ömer b. el-Hattab'ın öğle namazından önce evinde dört rekat kıldığını gördüm" dedi.

 

 

 

4827- Cuveyriye el-Huzal'nin kardeşi Amr b. el-Haris der ki: "Farz namazlar dışında kılınan nafile namazlar arasında öğle namazından önce kılınan dört rekattan daha üstünü yoktur."

 

 

 

4828- Ümmü Habibe'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kim öğle namazından önce dört rekat kılarsa Allah ona Cehennemi haram kılar" buyurmuştur. 

 

Tahric: Farklı kanallarla Tirmizi (1/328) rivayet etti.

 

 

 

4829- ibrahim( -i NehaI) der ki: "Resulullah' ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabı hiçbir şeyde öğle namazından önce dört rekat ve sabah namazından önce iki rekat kılmakta olduğu gibi azimli değildi."

 

 

 

4830- ibrahim(-i NehaI) der ki: "(Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabı) Öğle namazından önce dört, sonra da iki rekat kılmayı sünnet sayarlardı. Ancak ikindi namazından önce iki rekat kılarlar ve onu sünnetten saymazlardı. Yine akşamdan sonra iki, yatsıdan sonra iki ve sabah namazından önce iki rekat kılarlardı."

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 379), Veki' kanalıyla Sevri' den rivayet etti.

 

 

 

4831- Mansur'un bildirdiğine göre ibrahim(-i NehaI) öğle namazından önce olan dört rekatı kaçırdığı zaman bu dört rekatı öğleden sonra kılmaktan hoşlanırdı.

 

 

 

4832- Kasım eş-Şeybanı'nin bildirdiğine göre Zeyd b. Erkam, güneş çıktıktan sonra namaz kılan bir grup gördü ve: "Bunlar öncekilere yetişmiş olsalardı tövbe edenlerin namazının deve yavrularının ayakları kavrulduğu vakitte olduğunu bilirlerdi" dedi.

 

Tahric: Farklı bir lafızla İbn Ebi Şeybe (s. 490), "Destuvai-Zeyd" kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

4833- Abdulazız b. Ömer der ki: Mekhül'un geldiğini işittim ve onu karşılamaya gittim. Mekhül şöyle dedi: "Bana bildirildiğine göre Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kim akşam namazından sonra bir şey konuşmadan iki rekat kılarsa bu iki rekat, illiyyin'de yazılır veya oraya yükseltitir" buyurmuştur. 

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (5935) rivayet etti.

 

 

 

4834- Abdurrahman b. Yezid der ki: "Onlar (Sahabe ve Tabiün) akşam namazından sonraki iki rekatta Kafirün ve ihlas sürelerini, yatsı namazından sonraki iki rekatta Bakara Süresinin sonunu ve ihlas Süresini, sabah namazından önceki iki rekatta da Fecr, Kafirün ve ihlas sürelerini okumayı müstehab görürdü."

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Evde Nafile Namazı Kılmak