musannef

Abdurrezzak

Namaz

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Gece ve Gündüz Namazı Nasıl Kılmır? Korku Namazının Nasıl Kılınacağını Bildiren Ayet Nazil Olmadan Önce (Korku Anında) Namaz Nasıl Kılınırdı?

 

4226- Nafi der ki: "ibn Ömer gece namazlarında iki rekatta bir, gündüz ise dört rekat kıldıktan sonra selam verirdi."

 

 

4227- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı rivayet edilmiştir.

 

 

 

4228- Sabit: "Enes'in yanında bir gece kaldım, her iki rekata bir selam vererek namaz kıldı" demiştir.

 

 

 

4229- Hz. Ali der ki: Ben Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gece namazını sorunca: "ikişer ikişer kılmır" buyurdu. Ben: "Gündüz namazı nasıl kılınır?" diye sorunca ise: "Dörder dörder kılmır" cevabını verdi. 

 

Tahric: İbn Ömer hadisinden şahit olarak Buhari (2/69), Ebu Davud (2/29), Tirmizi (2/491) ve Malik (1/119) rivayet ettiler.

 

 

 

4230- Said b. Cübeyr: "Gece ve gündüz namazında her iki rekatta bir selam verilir" demiştir.

 

 

 

4231- ibrahım(-i NehaI) der ki: "Gece ve gündüz namazlarında (çift rekatların sonunda selam vermeden namaza devam etmen için) teşehhüde oturman yeterlidir. Ancak bir işin çıkınca selam verip namazı bitirirsin."

 

 

 

4232- Ata (b. Ebi Rebah): "Yüz rekat ta kılsan teşehhüde oturman (selam vermeden kalkıp namaza devam etmen için) yeterlidir.

 

 

 

4233- Ebu Said el-Hudrı der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ahzab günü öğle, ikindi, (akşam) ve yatsı namazlarını kılmamışt!. Gecenin bir kısmı geçince - bu, korku namazının nasıl kılınacağını bildiren ayet nazil olmadan önce meydana gelmişti- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Bilal'a ezan okumasını emretti, sonra öğle namazı için kamet getirip vaktinde nasıl kılınıyorsa aynı şekilde kıldı. Sonra ikindi için kamet getirilmesini emretti ve onu da vaktinde nasıl kılınıyorsa aynı şekilde kıldı. Sonra akşam namazı için kamet getirilmesini emretti ve onu da vaktinde nasıl kılınıyorsa aynı şekilde kıldı. Sonra yatsı namazı için kamet getirilmesini emretti ve onu da vaktinde nasıl kılınıyorsa aynı şekilde kıldı(rdı). 

 

Tahric: Beyhaki (2/251), "Tayalisi-Abdurrahman b. Ebi Said'in babasından" rivayet etti.

 

 

 

4234- Mücahid der ki: Müşrikler, korku namazıyla ilgili ayet nazil olmadan önce Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabına öğle namazını kıldırırken görünce, kendisine saldırmamalarından dolayı üzüldüler ve bir kişi:

"Bunların, güneş batarken (ikindi vakti) kıldıkları öyle bir namaz vardır ki, bu namaz onlar için kendi canlarından daha sevgilidir" dedi. Bunun üzerine:

"Eğer bir daha namaza dururlarsa onlara saldırını" deyip namaz kılacakları vakti beklemeye başladılar. Bunun üzerine korku namazıyla ilgili ayet nazil oldu ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlara ikindi namazını korku anında kılınması gerektiği gibi kıldırdı.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Korku Namazı