musannef

Abdurrezzak

HAYIZ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Abdestsiz Ku'ran Okuma

 

1310- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rabah)'a: "Abdesti olmayan kişi Kur'an'dan ne okuyabilir?" diye sorduğumda: "Dört veya beş ayet okuyabilir" dedi. 

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe'nin (s. 71)

 

 

 

1311- Ma'mer (b. Raşid) bildiriyor: "ibn Tavus: "Abdesti olmayan kişi Kur'an'dan birkaç ayet okuyabilir" dedi; ancak ayet sayısını belirtmedi," Abdürrezzak der ki: "ibn Cüreyc de İbn Tavus'tan aynısını bildirmiştir."

 

 

 

1312- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rabah)'a: "Kişi namaz için değil de sadece Kur'an okumak için abdest almak istiyor. Bu kişi uzuvlarını yıkarken veya başını meshederken normal namaz abdestinde olduğu gibi mi yapmalıdır?" diye sorduğumda: "Evet!" dedi.

 

 

 

1313- Zühri bildiriyor: "ibn Abbas abdestli olmayan kişinin bir veya iki ayet okumasına ruhsat verirdi."

 

 

 

1314- Nafi' bildiriyor: "ibn Ömer abdesti olmadan Kur'an okumazdı."

 

 

 

1315- Ma'mer (b. Raşid), işiten birinden naklen bildirdiğine göre Hasan(-ı BasrI) de bu konuda İbn Ömer gibi fetva vermiştir.

 

 

 

1316- Said b. Cübeyr bildiriyor: İbn Ömer ile İbn Abbas'ın: "Abdest bozduktan sonra suya dokunmadan günlük cüzlerimizi okuruz" dediklerini işittim.

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 71),

 

 

 

1317- ibnu'l-Müseyyeb bildiriyor: "Bazen Ebü Hureyre'nin abdestsiz bir şekilde bir süreyi hızlıca okuduğunu işitirdim.''

 

 

Tahric: Said kanalıyla Katade' den İbn Ebi Şeybe rivayet etti.

 

 

 

1318- İbn Sırın bildiriyor: Ömer b. el-Hattab heladan çıktıktan sonra bir veya birkaç ayet okudu. Ebu Meryem el-Hanefl ona: "Heladan çıktığın halde Kur'an mı okuyorsun?" deyince, Ömer: "Okuyamayacağıma dair fetvayı sana Müseylime mi verdi?" karşılığını verdi. Zira Ebu Meryem, (daha önce) Müseylime'nin taraftarlarından biriydi.

 

Tahric: Farklı lafızlarla İbn Ebi Şeybe (s. 70), Buhari, Tarih (1/436,439), Hişam kanalıyla İbn Sirin'den ve Beyhakı (1/90), Malik kanalıyla Eyyub' den rivayet ettiler.

 

 

 

1319- Ata el-Horasanı bildiriyor: "ibn Mes'ud, Kur'an okuyan kişileri dinler, düzeltirdi. Yine bu şekilde dinlerken bir ara kalkıp bevletti. Adam onun bevlettiğini görünce okumayı kesti. Ancak İbn Mes'ud adama: "oku, devam et" dedi. 

 

Tahric: Farklı kanal ve lafızlarla İbn Ebi Şeybe (s. 70) rivayet etti.

 

 

 

1320- Ebu iyas Muaviye b. Kurra bildiriyor: "Ebu Musa el-Eş'arı abdestsiz bir şekilde de Kur'an okurdu."

 

 

 

1321- Haris'in bildirdiğine göre Hz. Ali: "Cünup olmadıktan sonra her durumda Kur'an'ı okuyabilirsin" demiştir. 

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 71), Veki! kanalıyla Sevri' den rivayet etti.

 

 

 

1322- Esved bildiriyor: Hz. Aişe: "Bazen yatağımda uzanırken cüzümü (veya hizbimi) okurum" dedi.

 

 

 

1323- ibrahim(-i NehaI) der ki: "Cünup olmadıktan sonra her durumda Kur'an'ı okuyabilirsin. Aynı şekilde cünup olmadıktan sonra her durumda mescide girebilirsin."

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 71), Veki' kanalıyla Sevri' den rivayet etti.

 

 

 

1324- Ebu ishak, Alkame b. Kays'tan bildirir: "Selman'ın yanına girdiğimizde abdesti olmadığı halde bize Kur'an'dan ayetler okudu.''

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 71), "Veki'-Esved" kanalıyla bildirdiğine göre Selman abdesti bozulduktan sonra kendilerine Kur'an okumuştur.

 

 

 

1325- Alkame bildiriyor: Selman'ın yanına gittiğimizde heladan çıkıp yanımıza geldi. Ona: "Ey Ebu Abdillah! Abdest aldıktan sonra bize şu şu sureyi okusan olmaz mı?" dediğimizde Selman şu karşılığı verdi: "Yüce Allah: "Korunmuş bir kitaptadır. Ona, ancak tertemiz olanlar dokunabilir"[Vakıa, 78, 79] buyuruyor. Bundan kas ıt da semada bulunan Zikir' dir ki bu zikr'e meleklerden başkası dokunamaz." Daha sonra Selman (abdest almadan) Kur'an'dan dilediğimiz kadarını okudu.

 

Tahric: Suyuti, Camiu'l-Kebir, İbn Ebi Şeybe (s. 70), Ebu Muaviye kanalıyla ve farklı kanallardan Beyhaki (1/88, 90) rivayet etti.

 

 

 

1326- Zürzür bildiriyor: Ata b. Ebi Rebah'a Kur'an okurken yellenen (ve abdesti bozulan) kişinin durumunun sorulduğunu işittim. Ata: "Koku kendisinden gidene kadar okumaya ara verir" dedi.

 

 

 

1327- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rabah)'a: "Şu dağ yollarından birinde def-i hacet yaptım. Toprakla teyemmüm edip de mi Kur'an okuyayım?" diye sorduğumda: "Evet!" dedi.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Üzerinde Ayet Yazılı Olan Dirheme (Paraya) Dokunmak