musannef

Abdurrezzak

TAHARE

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Ateşte Pişen Şeyi Yemekten Dolayı Abdestin Bozulmayacağmı Söyleyenler

 

633- Muhammed b. Ali b. Hüseyn bildiriyor: "Babamın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) davet edildiği bir yemekte pişirilmiş kürek etinden yedi. Sonra müezzin gelince kalktı ve yeniden abdest almadan namaza gitti''

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 15), "Muhammed b. Ali-Ümmü Seleme'nin kızı Zeyneb" kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

634- Cafer b. Amr b. Umeyye ed-Damri, babasından bildiriyor: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) elindeki bıçakla pişmiş kürek etinden bir parça kesip yediğini gördüm. Namaz için müezzin gelince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bıçağı bıraktı ve namaza kalktı. Yeniden abdest de almadı."

 

Tahric: Beyhaki ve Müslim rivayet ettiler.

 

 

 

635- İbn Abbas bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) abdest aldıktan sonra pişmiş kürek etinden bir parça kesip yedi. Sonra yeniden abdest al madan namazına gitti." 

 

Tahric: Buhari, Müslim, Muvatta ve Abdürrezzak kanalıyla Ahmed rivayet ettiler.

 

 

 

636- Zühri, Ensar'dan bir adamdan, o da babasından bildirir: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) pişmiş kürek etinden yedikten sonra namaza kalktığını ve yeniden abdest almadığını gördüm.''

 

Tahric: İbn Abbas'tan Buhari (1/104) rivayet etti.

 

 

 

637- İbn Abbas bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) pişmiş buttan yerken müezzin geldi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) budu bıraktı ve suya dokunmadan (abdest almadan veya elini yıkamadan) namaza gitti.''

 

 

 

638- Ata b. Yesar, Peygamberimizin (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eşi Ümmü Seleme'den bildirir: "Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hayvanın yanlarından alınmış pişmiş et ikram ettim. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu etten yedikten sonra yeniden abdest almadan namaza kalktı."

 

Tahric: Beyhaki (1/54) ve Ahmed rivayet ettiler.

 

 

 

639- Muhammed b. el-Münkedir, cabir b. Abdillah'tan bildirir: Resülullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) et ile ekmek getirildi. Biraz yedikten sonra su istedi. Getirilen suyla abdest aldıktan sonra öğle namazını kıldı. Daha sonra geriye kalan yemeği istedi. Getirilen yemeği yedikten sonra da yeniden abdest almadan namaza kalktı. Bir defasında Ebü Bekr ile birlikte evine girdik. Ebü Bekr evdekilere: "Yiyecek bir şey var mı?" diye sordu, ancak evdekiler bir şey bulamadılar. Ebü Bekr: "Koyununuz nerede?" diye sorunca koyunu getirdiler. Ebü Bekr koyunu sağdı ve sütüyle hays denilen yemeği yaptı. Bunu yedikten sonra namaza kalktık. Ebü Bekr yeniden abdest almadı. Daha sonra Ömer'le birlikte de evine gittik. Her birinin içinde ekmekle et bulunan iki tabak getirilip konuldu. Ömer bunlardan yedikten sonra namaza kalktı ve yeniden abdest almadı. 

 

 

 

640- Abdürrezzak başka bir kanalla yukardakinin aynısını bildirir.

 

 

 

641- Cafer b. Muhammed bildirir: "Hz. Ali ateşte pişen bir yemeği yedikten sonra yeniden abdest almazdı."

 

 

 

642- Muhammed b. Yüsuf, Süleyman b. Yesar'dan bildiriyor: Ebü Hureyre'nin abdest aldığını gördüm. Abdest aldıktan sonra: "Ey İbn Abbas! Ne için abdest aldığımı biliyor musun?" diye sordu. İbn Abbas: "Hayır, bilmiyorum" karşılığını verince, Ebü Hureyre: "Yediğim peynirden dolayı abdest aldım" dedi. Bunun üzerine İbn Abbas: "Ben bundan dolayı abdest almam; zira Resülullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) pişmiş kürek etinden yedikten sonra yeniden abdest almadan namaza durduğunu gördüm" dedi.''

 Ravi Muhammed der ki: "ibn Abbas ile Ebü Hureyre arasında bunlar geçerken Süleyman da oradaydı."

 

Tahric: Beyhakı (1/157), Abdulvehhab b. Ata kanalıyla İbn Cüreyc'den ve Abdürrezzak kanalıyla Ahmed rivayet ettiler.

 

 

 

643- Ata el-Horasanı, Said b. el-Müseyyeb' den bildirir: "Osman b. Affan ateşte pişmiş bir yemeği yedikten sonra yeniden abdest almadan kalkıp namaz kıldı." Ata (b. Ebi Rabah) der ki: "Bildiğim kadarıyla Said şöyle devam etti: "Sonrasında Osman: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gibi abdest aldım, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gibi yemek yedim ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gibi namazımı kıldım" dedi."

 

 

 

644- Abdullah b. Şeddad b. el-Had bildiriyor: Ebü Hureyre ateşte pişmiş yemekleri yemekten dolayı da abdest alınması gerektiğini söyleyince Mervan: "Peygamberimizin (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eşleri ve annelerimiz henüz aramızdayken bu konuyu neden başkasından sorup öğrenelim" dedi. Sonrasında konuyu sormak üzere beni Ümmü Seleme'ye gönderdi. Konuyu ona sorduğumda Ümmü Seleme: "Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) abdestli bir şekilde yanıma geldiğinde ona pişmiş but veya kürek eti ikram ettim. Bunu yedikten sonra abdestini yenilemeden namaza kalktı" dedi.

 

Tahric: Veki kanalıyla Süfyan' dan İbn Ebi Şeybe (1/35) "kısa metinle" ve uzun bir metinle de Tahavi (1/39) rivayet ettiler.

 

 

 

645- ibrahım( -i NehaI) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaza giderken yolda akrabalarından olan bazı çocukların ellerindeki buttan yediklerini gördü. Ellerinden alıp bir ısırık attıktan sonra gidip namazını kıldı.''

 

Tahric: İbn Abbas'tan Buhari (7/131) rivayet etti.

 

 

 

646- Muhammed b. ishak, dayısından bildirir: Cuma günleri İbn Abbas'a teyzesi Meymüne'nin evinde bir yaygı açılır ve orada insanlarla sohbet ederdi. Adamın biri: "Ateşte pişen yiyeceklerden dolayı abdest alma konusunu anlat" deyince, İbn Abbas şöyle dedi: "Sana Resülullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gördüğüm şeyi anlatayım. Bir defasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabıyla birlikte evdeyken müezzin gelince namaz için kalktı. Tam evden çıkarken kapıda içinde ekmek ve et olan bir sininin getirildiğini gördü. Bunun üzerine ashabıyla birlikte geri döndü. O et ile ekmekten yedikten sonra da yeniden abdest almadan namaza gitti.''

 

 

 

647- Ata, Cabir b. Abdillah'tan bildiriyor: "Hz. Ebu Bekr pişirilmiş kürek eti veya but yedikten sonra yeniden abdest almadan bize namazı kıldırdı." Ata (b. Ebi Rabah) der ki: "Sanırım Cabir, Ebü Bekr'in ağzını çalkalamadığını, ellerini de yıkamayıp sadece sildiğini söyledi."

 

 

 

648- Amr b. Dınar, Cabir b. Abdillah'tan bildiriyor: "Ebu Bekr et ile ekmek yedi, sonrasında abdestini yenilemeden namaza kalktı."

 

 

 

649- Cabir b. Abdillah bildiriyor: "Hz. Ebu Bekr ile birlikte ekmekle et yedik. Sonrasında Ebu Bekr abdestini tazelemeden namaza kalktı." Ma'mer der ki: "Sevri bunu rivayet ederken sanırım Ebu Bekr'in ağzını çalkaladığıni söyledi."

 

 

 

650- Alkame bildiriyor: "ibn Mes'ud ile birlikteyken bir sofra getirildi. İbn Mes'ud sofranın yola konulmasını istedi. Sonrasında hep birlikte yemeye başladık. İbn Mes'ud yoldan geçenleri de sofraya davet ediyordu. Yemeği yedikten sonra namaz kılmak için gittik. İbn Mes'ud abdestini yenilemeden sadece parmaklarının ucunu ve ağzını yıkadıktan sonra namaza durdu. ''

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 35), Muğire kanalıyla İbrahim' den bildirir.

 

 

 

651- ibnu'l-Münkedir, cabir'den bildirir: "Hz. Ömer yemeğini yedikten sonra abdestini yenilemeden kalkıp namaz kıldı."

 

 

 

652- Alkame bildiriyor: ''İbn Mes'ud'un evinden içinde ekmek ve et bulunan bir tabak getirildi. Bizimle birlikte İbn Mes'ud da ondan yedi. Akşam namazı sırasında İbn Mes'ud abdestini yenilemeden sadece ağzını çalkaladı ve parmaklarını yıkadı.''

 

Tahric: Mecma'da (1/254) geçtiği üzere Taberani: ve Tahavı (1/41), değişik kanallardan rivayet ettiler.

 

 

 

653- Ata bildirir: İbn Abbas'ın şöyle dediğini işittim: "Ateş Yüce Allah'ın lütfettiği bereketlerden biridir. Bir şeyi helal veya haram kılmaz. Ateşte pişen bir şeyi yemek de abdesti gerektirmez. Zira abdest, insan vücuduna giren bir şeyden dolayı değil vücudundan çıkan şeylerden dolayı alınır.'' Ata (b. Ebi Rabah) der ki: İbn Abbas'ın ateşin hiçbir şeyi helal kılmayacağı sözünden kastı bazılarının üzüm suyunun (tila) ateşte kaynatılması ile helal olacağını söylemeleridir. Ateşin hiçbir şeyi haram kılmayacağı sözünden kastı da bazılarının ateşte pişen şeylerin yenmesinin abdesti gerektirdiğini söylemeleridir. Yine İbn Abbas'ın bu konuyu kendisine soran bir adama:

"Şayet ateşte pişen bir şeyden dolayı abdest alacaksan ateşte kaynatılan sıcak suyla da yıkanıyorsun" dedi. İbn Abbas ateşle kaynatılmış suyla yıkanmada bir sakınca görmezdi. İbn Abbas devamen adama: "Üzerine sürdüğün yağ da (imalat sırasında) ateşte kaynatılmıştır ve ondan dolayı da abdest almıyorsun" dedi.

 

Tahric: Beyhakı (1/158), Abdulvehhab b. Ata kanalıyla İbn Cüreyc'den ve İbn Ebi Şeybe (s. 35, 36), İbn Abbas kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

654- Abdullah b. Ebi Yezid bildiriyor: "Bazen İbn Abbas'ın yanına gittiğimizde Güneş'in batımına doğru bize yemek koyardı. Birlikte yemeği yedikten sonra İbn Abbas yeniden abdest almadan sadece ellerini ve ağzını yıkar sonra da namazı kılardı."

 

 

 

655- Miksam bildiriyor: İbn Abbas'a ateşte pişen bir yemekten dolayı abdest alma konusu sorulunca: "Ateş o yemeği daha da temiz kılmaktan öte bir şey yapmaz" dedi.

 

 

 

656- İbn Abbas'ın azatlısı Miksam bildiriyor: İbn Abbas'ın evindeydik.

Yemek getirilince aynı esnada ezan okundu. İbn Abbas: "Önce yemek geldi, yemeğe başlayın" dedi. Herkes yemek yedikten sonra biri: "Abdest tazeleyelim mi? Zira ateşte pişen yemekten dolayı abdest gerektiği söylenir" deyince, İbn Abbas: "Ateş o yemeği daha da temiz kılmaktan öte bir şey yapmaz. Ateş ona değmeseydi de onu yiyemezdin" karşılığını verdi. Sonra odanın tümünü kaplayan bir halı veya yaygı üzerinde bize namaz kıldırdı. 

 

Tahric: Tahavi (1/41), Said b. Cübeyr kanalıyla "kısa metinle" rivayet etti.

 

 

 

657- ikrime'nin bildirdiğine göre İbn Abbas: "Dilin dişler arasında dolaşması olmasaydı yemekten sonra ağzımı yıkayıp yıkamadığıma aldırış etmezdim" demiştir.

 

 

 

658- ibrahım'in bildirdiğine göre Abdullah b. Mes'üd: "Abdest vücuttan çıkan şeyden dolayı alınır. Oruç da vücuttan bir şey çıkmaması için değil, vücuda bir şey girmemesi için tutulur" demiştir.

 

 

 

659- Enes b. Malik bildiriyor: Medine'ye geldiğim zaman akşam namazından önce Ebü Talha'nın yanında akşam yemeğini yedik. Yanında Ubey b. Ka'b gibi Peygamberimizin (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından bazıları da vardı. Akşam namazı vakti geldiğinde abdest almak için kalktım. Bana: "Et yemekten başka bir şey mi yaptın? Temiz bir şeyden dolayı mı abdest alacaksın?" dediler. Sonra da abdest yenilemeden cemaatle namaz kıldılar.

 

Tahric: Değişik yollardan Malik, Muvatta (1/49), Tahavi, Beyhaki ve Ahmed rivayet ettiler.

 

 

 

660- İbn Sirin bildiriyor: "Abide'ye ateşte pişen yemekten dolayı abdest alma konusunu sorduğumda emrederek bir koyun kesildi. Ancak acil bir işi çıktı. Sanırım valilerden biri onu çağırdı. Bunun üzerine süt, yağ ve ekmek getirtti ve hep beraber yedik. Sonra abdest tazelemeden kalkıp namaz kıldı. Sanırım bu hareketiyle ateşte pişen bir şeyi yemenin abdesti gerektirmediğini göstermek istedi. ''

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 36), İbn Avn kanalıyla İbn Sirin'den rivayet etti.

 

 

 

661- İbn Şakik bildiriyor: "Şakik b. Seleme tirit yemeği yer ve abdest tazelemeden namaz kılardı."

 

 

 

662- Ebu Galib bildiriyor: "Ebu Umame'ye birlikte tirit ile et yerdim. Ebu Umame bunları yedikten sonra abdest tazelemeden namazını kılardı."

 

 

 

663- Katade'nin bildirdiğine göre ibnu'I-Müseyyeb şöyle demiştir:

"Abdest vücuda giren şeyden dolayı değil vücuttan çıkan şeyden dolayı alınır. Zira bir şey girince temiz olarak girer ki bu durumda bir şey yapman gerekmez. Ama çıkarken pis bir şekilde çıkar ki abdest alıp temizlenmeni gerektirir. "

 

 

 

664- Ata b. Ebi Rebah, cabir b. Abdillah'tan bildirir: Ebu Bekr'e bir koyun küreği veya budu getirildi. Ebu Bekr bunlardan yedikten sonra abdestini tazelemeden namaz kıldı. Namaz kılmadan önce ona: "Abdest için sana su getirelim mi?" diye sorulunca, Ebu Bekr: "Abdest bozmadım ki" karşılığını verdi. 

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Ateşte Pişen Şeyi Yemenin Abdesti Gerektirdiği Konusunda Söylenenler