musannef

Abdurrezzak

TAHARE

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Kadının Artığı Olan Suyu Kullanma

 

375- Katade bildiriyor: "Hasan(-ı BasrI) ile ibnu'I-Müseyyeb'e kadının artığı olan suyla abdesti sorduğumda her ikisi de böylesi bir suyla abdest almamamı söylediler."

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 26) mana olarak aynısı.

 

 

 

376- Amr b. Ubeyd bildiriyor: Hasan(- Basri), kadın ile erkeğin aynı kaptan birlikte abdest almalarında bir sakınca görmez ve: "Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) erkeğe, kadının artığı olan suyla abdest almayı yasakladı" derdi.

 

Tahric: Yakın metinle Hakem b. Amr'dan, Ebu Davud, Tirmizi, İbn Mace rivayet ettiler.

 

 

 

377- Cabir b. Yezid el-Cu'fI bildiriyor: Akrabalarından birinin bildirdiğine göre Peygamberimizin (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hanımı Cüveyriye kendisine: "Benim abdestimden arta kalan su ile abdest alma" demiştir.

 

 

 

378- Humeyd b. Abdirrahman el-Himyerı bildiriyor: Resülullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanında üç yıl boyunca kalan biri bana: "Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) erkeğe, kadının artığı olan suyla abdest almayı yasakladı" dedi. 

 

Tahric: Tahavi, Davud el-Evdı kanalıyla Humeyd b. Abdirrahman'dan rivayet eder, ancak "üç yıl" yerine "dört yıl ifadesi" yer alır. Ebu Davud ve Nesai de rivayet ettiler.

 

 

 

379- ikrime bildiriyor: İbn Abbas kadının artığı olan suyu içmekte veya onunla abdest almakta bir sakınca görmez ve: "Onun giysileri (erkekten) daha temiz, kokusu da daha hoştur" derdi.

 

Tahric: "Kısa metinle" İbn Ebi Şeybe (s. 25),

 

 

 

380- Abdürrezzak başka bir kanalla yukarıdakinin aynısını bildirir.

 

 

 

381- İbn Cüreyc bildiriyor: Adamın biri Ata'ya: "Kadın cenabetten dolayı değil de normal bir şekilde yıkandığı zaman onun artığı olan suyla erkek yıkanabilir mi?" diye sorunca, Ata: "Evet, yıkanabilir" dedi.

 

 

 

382- İbn Abbas der ki: "Elleri temiz olduktan sonra hayız olsun veya olmasın yıkanan kadından arta kalan suyla abdest almakta bir sakınca olmaz."

 

 

 

383- İbn Ömer der ki: "Kadın hay ız veya cünup olmadıktan sonra ondan arta kalan suyla erkeğin abdest almasında bir sakınca olmaz."

 

Tahric: Eyyub kanalıyla Nafi'den Malik ile İbn Ebi Şeybe (s. 25) rivayet ettiler.

 

 

 

384- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rabah)'a: "Kadının abdest aldığı veya yıkandığı sudan arta kalan suyla erkek abdest alabilir mi?" diye sorduğumda:

"Evet, kadın Müslüman ise alabilir" dedi ve şöyle devam etti: "Şayet kadın cünup değilse erkek de cünuplükten dolayı yıkanmayacaksa kadının artığı olan suyla yıkanabilir."

 

 

 

385- Asım b. Süleyman'ın bildirdiğine göre Abdullah b. Sercis: "Erkek ile kadın aynı kaptan birlikte abdest alabilirler. Ancak kadının tek başına kullandığı suyun artığına yaklaşma" demiştir.

 

Tahric: Tahavı (1/14), Asım'dan başka bir lafızla, İbn Mace ve Şu'be kanalıyla mevkuf olarak Beyhakı (s. 192) rivayet ettiler.

 

 

 

386- İbn Ömer der ki: "Kadın hayız veya cünup olmadıktan sonra içtiği suyun artığıyla abdest almanın bir sakıncası yoktur. Ancak kadının tek başına kullandığı suyun artığına yaklaşma.''

 

 

 

387- İbn Cüreyc bildiriyor: Adamın biri Ata'ya: "Kadın cenabetten dolayı değil de normal bir şekilde yıkanırken erkek onunla birlikte aynı kaptan yıkanabilir mi?" diye sorunca, Ata: "Evet, yıkanabilir" dedi.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Hayızlı Kadının Artığı Olan Suyu Kullanma