musannef

Abdurrezzak

TAHARE

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Hayvanların Artığı Olan Şeyin Yenilip içilmesi

 

361- Sadaka b. Yesar bildiriyor: Bir gün Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) abdest aldı, ancak ashabının yanına çıkmakta gecikti. Daha sonra çıktığında ashab: "Ne oldu da geciktin?" diye sordu. Allah Resülü (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Hayvancık, kedi sudan içti" buyurdu. Sadaka der ki: Kedinin onun abdest suyundan mı, yoksa abdest suyunun artığından mı içtiğini bilmiyorum. Ancak bu hadis aktarılırken ilim tahsil edenlerden bir adam: "Onun abdest alacağı sudan içmiştir" dedi. 

 

Tahric: Ebu Katade'den Malik, Ebu Davud, Tirmizi ve Nesai, Aişe'den Ebu Davud rivayet ettiler.

 

 

 

362- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rabah)'a: "Eşek benim kaptan su içiyor" dediğimde: "Evet, geri kalan suyla da abdest alabilirsin" karşılığını verdi ve: "Sizin için atları, katırları ve merkebleri binek ve süs hayvanı olarak yaratmıştır ... "[Nahl, 8] ayetini okudu. Ona: "Ama etinin yenmesi yasaklanmış" dediğimde, Ata: "Onun etini yemek, artığı olan sudan abdest almak gibi değildir. Kendi kabından ona su içirebilirsin" karşılığını verdi.

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe'nin (s. 23)

 

 

 

363- Mücahid bildiriyor: "Babam eşeğin artığı olan su ile abdest alırdı."

 

 

 

364- Ma'mer (b. Raşid)'in gören bir adamdan naklen bildirdiğine göre Mücahid eşeğin artığı olan suyla abdest almıştır.

 

 

 

365- Ma'mer (b. Raşid) bildiriyor: Zühri'ye eşeğin artığı olan suyla abdest almayı sorduğumda: "Bir sakıncası yoktur" dedi. 

Yine işiten birinin bana bildirdiğine göre Hasan da: "Eşeğin artığı olan suyla abdest almanın bir sakıncası yoktur" derdi.

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 23),

 

 

 

366- Abdulkerim bildiriyor: Hasan(-ı Basrl)'a eşeğin artığı olan suyla abdest almayı sorduğumda: "Bütün binek hayvanlarının artığı olan suyla abdest almada bir sakınca olmaz" dedi.

ibrahım en-Nehai'ye de eşeğin artığı olan suyla abdest almayı sorduğumda bunu mekruh gördü. 

 

Tahric: Beyhaki'nin (1/251)  -  İbn Ebi Şeybe (s. 23),

 

 

 

367- Teymı'nin babasından naklen bildirdiğine göre Hasan(-ı BasrI): "Eşeğin artığı olan suyu kullanmanın bir sakıncası yoktur" demiştir.

 

 

 

368- Hişam'ın bildirdiğine göre Hasan(-ı BasrI): "Eşeğin artığı olan suyla abdest almanın bir sakıncası yoktur" demiştir.

 

 

 

369- Muğıre bildiriyor: "ibrahım(-ı Basri), eşeğin, katırın ve köpeğin artığını kullanmayı kerih görür, ancak atın ve koyunun artığında bir sakınca görmezdi.''

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 23),

 

 

 

370- Abdürrezzak başka bir kanalla yukarıdakinin aynısını bildirir.

 

 

 

371- Ma'mer (b. Raşid) bildiriyor: Katade, eşeğin artığı olan suyla abdest almayı kerih görür ve: "Nihayetinde eşek değil midir?" demiştir.

 

 

 

372- Ma'mer (b. Raşid)'in bildirdiğine göre Katade: "Eti yenilmeyen hayvanın artığı olan sudan da abdest alınmaz" demiştir. Katade yine: "Eti yenen hayvanların artığı olan sudan abdest alındığı ve içildiği konusunda ihtilaf edildiğini işitmiş değilim" demiştir. 

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 23)

 

 

 

373- Nafi' bildiriyor: "ibn Ömer, eşeğin, köpeğin ve kedinin artığı olan sudan abdest alınmasını kerih görürdü."

 

 

 

374- Abdürrezzak başka bir kanalla yukarıdakinin aynısını bildirir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Kadının Artığı Olan Suyu Kullanma