musannef

Abdurrezzak

TAHARE

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Yırtıcı Hayvan Derisinin Kullanımı

 

215- Ebu'I-Melih b. Usame bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yırtıcı hayvanların derisinin yaygı olarak kullanılmasını yasakladı.''

 

Tahric: Tirmizi (3/66), Ebu Davud ve Nesai rivayet ettiler.

 

 

 

216- Ebu Şeyh el-Hunai bildiriyor: "Muaviye ashaptan bir gruba Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yırtıcı hayvanların derisinin yaygı olarak kullanılmasını yasakladığını söyledi."

 

 

 

217- Ebu Şeyh el-Hunai bildiriyor: Muaviye ashaptan bir gruba: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yırtıcı hayvanların derisinin eyer olarak kullanılmasını yasakladı mı?" diye sorunca: "Evet!" dediler. 

 

 

 

218- Asım b. Damra bildiriyor: Hz. Ali'ye bir binek getirildi. Bineğin üzerinde ipek işlemeli bir yaygı görünce şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ipek dokumalı kumaşlar giymeyi, ipek dokumalı eyer üzerine binmeyi, ipek dokumalı yaygılar üzerinde oturmayı, kaplan derisinden giysiler giymeyi, kaplan derisinden yapılmış eyerler üzerine binmeyi, humsu (beşte biri) henüz ayrılmamış ganimetin satılmasını, düşmanların ele geçirilen hamile kadınlarıyla ilişkiye girmeyi, ehli eşek etinin yenilmesini, köpek dişi olan yırtıcı hayvanların etinin yenmesini, pençesiyle avlanan kuşların etinin yenmesini, içkiden elde edilen kazancı, ölmüş hayvandan elde edilen kazancı ve köpek satışından elde edilen kazancı bize yasakladı."

 

Tahric: Muaviye'den Ebü Davud, İrbad'dan Tirmizi, İbn Ebi Evfa'dan Buhari ve Müslim tarafından rivayet edilmiştir.

 

 

 

219- Abdürrezzak başka bir kanalla yukarıdakinin aynısını bildirir.

 

 

 

220- İbn Cüreyc'in Zühre oğullarından bir adamdan naklen bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kaplan derisinden yapılan eyerin üzerine binmeyi yasaklamıştır.

 

Tahric: Muaviye hadisinden şahidi vardır. Bak: Ebu Davud (4129)

 

 

 

221- İbn Mücahid'in babasından naklen bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yırtıcı hayvanın derisinden yapılan eyerin üzerine binmeyi yasaklamıştır.

 

Tahric: Muaviye hadisinden şahidi vardır. Bak: EbU Davud (4129)

 

 

 

222- Abdürrezzak başka bir kanalla yukarıdakinin aynısını bildirir.

 

 

 

223- Mansur'un, arkadaşlarından birinden naklen bildirdiğine göre Hz. Ömer yırtıcı hayvanların derilerinin üzerine oturulmasını veya giyilmesini yasaklamıştır.

 

 

 

224- Ebu Cafer bildiriyor: "Ali b. Hüseyn'in senceviyye denilen tilki derisinden bir kürkü vardı. Normal zamanlarda bunu giyer, namaz kılacağı zaman ise üzerinden çıkarırdı." Senceviyye, gök mavisine boyanıp tilki postuna eklenen bir tür giyecektir.

 

 

 

225- Yezid b. Ebi Ziyad der ki: "ibrahim en-Nehai'nin üzerinde tilki derisinden yapılan bir başlık gördüm."

 

 

 

226- İbn $ırın bildiriyor: "Adamın biri Ömer b. el-Hattab'a tilki derisinden yapılmış bir başlık vermek isteyince Ömer bu başlığın parçalanmasını emretti."

 

 

 

227- İbn $irin bildiriyor: "Ömer b. el-Hattab bir adamın başında kedi derisinden yapılmış bir başlık görünce onu başından alıp yırttı. Sanırım ölü bir kedinin derisiyle yapılmıştı."

 

 

 

228- İbn Sırın bildiriyor: "Ubeyde'ye kedi derisini sorduğumda tabaklanmış olsa dahi mekruh gördüğünü söyledi."

 

 

 

229- Hakem'in bildirdiğine göre ibrahim(-i NehaI): "Yırtıcı hayvan derilerinin satılmasında, eyer veya yaygı olarak kullanılmasında bir sakınca yoktur" demiştir.

 

 

 

230- İbn Uyeyne bildiriyor: "Gören birinin bana bildirdiğine göre Şa’bi aslan postunun üzerine oturmuştu."

 

 

 

231- Ma'mer (b. Raşid) bildiriyor: Zühri'ye kaplan derisini sorduğumda kullanılmasına izin verdi ve: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ölü hayvan derisinin kullanılmasına ruhsat verdi" dedi.

 

 

 

232- Haccac b. Ertaa bildiriyor: Ebu'z-Zübeyr'in bana bildirdiğine göre Cabir b. Abdillah, tabaklandıktan sonra yırtıcı hayvan derilerinin kullanılmasında bir sakınca olmadığını söyler ve: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ölü hayvan derisinin kullanılmasına ruhsat verdi" derdi. Abdürrezzak der ki: "Ben de ibrahım ile başkalarından Ebu'z-Zübeyr vasıtasıyla Cabir'den aynısını bildirdiklerini işittim."

 

Tahric: İbn Abbas hadisinden şahidini Buhari rivayet etti.

 

 

 

233- İbn Avn bildiriyor: "ibn Sırin üzerinde kaplan derisi de bulunan bir eyere binerdi.  Ömer b. Abdilaziz de aynı şekilde böylesi bir deriye binerdi.''

 

Tahric: Tahavi (4/266), Yahya b. Atık kanalıyla İbn Sirin'den aynısını bildirir.

 

 

 

234- ismail b. Abdillah bildiriyor: "Hişam b. Urve'nin bana bildirdiğine göre babasının bindiği bütün eyerlerin üzerinde mutlaka kaplan derisi de bulunurdu.''

 

 

 

235- ismail bildiriyor: Bişr b. el-Mufaddal'ın bana bildirdiğine göre Sirac bu konuyu Hasan'a sormuş, Hasan(-ı Basri) da: "Yırtıcı hayvan derisini eyer olarak kullanmakta bir sakınca yoktur, zira Ömer b. el-Hattab zamanında böylesi eyerlere binilirdi" demiştir. 

 

Tahric: Beyhakı (1/25)

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Abdesthanede Abdest Almak