musannef

Abdurrezzak

TAHARE

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Abdesthanede Abdest Almak

 

236- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rabah)'a Mescid'in kapısında bulunan abdesthanede abdest almayı sorduğumda: "Bir sakıncası yoktur. Bu abdesthane İbn Abbas zamanında yapıldı ve yapan da bizzat kendisidir. İbn Abbas bunu yaptırırken oradan erkeğin, kadının, siyahın ve beyazın abdest alacağını biliyordu ve bunda herhangi bir sakınca görmedi. Görmüş olsaydı oradan abdest almaya engel olurdu" dedi. Ona: "Sen oradan abdest aldın mı?" diye sorduğumda, Ata: "Evet, aldım" dedi. 

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 87), Hafs kanalıyla İbn Cüreyc'ten rivayet etti.

 

 

 

237- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rabah)'a: "Adamın birini abdest alınan havuzun başında avret yerleri açık bir şekilde suyu avuçlayıp avret yerine döktüğünü gördüm" dediğimde şu karşılığı verdi: "Sen abdestini al ve gerisine karışma. Zira dinimiz hoşgörü dinidir. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de: ''Hoşgörü gösterin ki size de hoşgörü gösterilsin. Sizden öncekiler insanların kusurlarını aramaz, bu tür şeylerin peşine düşmezlerdi'' buyurmuştur." 

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 87), Merfu hadisi İbn Abbas'dan Ahmed (1/248) ve Taberani M. el-Evsat'ta (5108) rivayet ettiler. Heysemi'ye göre ravileri Sahih ravileridir. Bak: Mecma (1/193)

 

 

 

238- Muhammed b. Vasi' bildiriyor: Adamın biri: "Ya Resülallah! Senin için yeni yapılmış ve ağzı kapalı tutulan bir testiden abdest almak mı daha iyidir, yoksa herkesin abdest aldığı yerden almak mı?" diye sorunca, Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Yüce Allah'm en sevdiği din hanif olan dinlerdir" buyurdu. Kendisine: "Hanif ne demektir?" diye sorulunca: "Hoşgörülü anlamındadir" buyurdu ve şöyle devam etti: "İslam genişlik, ferahlık dinidir. "

 

Tahric: Mecma'da (1/14)

 

 

 

239- Yahya b. Eyyub'un bildirdiğine göre Şa'bi: "Abdesthanenizde abdest almak benim için eski ve ağzı kapalı bir testinin suyundan abdest almaktan daha iyidir" demiştir.

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (1/57), Veki kanalıyla Süfyan'dan aynı lafızla rivayet etti.

 

 

 

240- Hemmam b. el-Haris bildiriyor: "(erir b. Abdillah'ın abdesthanede abdest aldığını gördüm."

 

 

 

241- A'meş bildiriyor: ibrahim(-i Nehai)'in: "Peygamberimizin (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabı taş kurnadan abdest alırlardı" dediğini işittim.

 

 

 

242- Muzahim b. Züfer bildiriyor: Şa'bi'ye: "Senin için eski ve ağzı kapalı tutulan bir testiden abdest almak mı daha iyidir, yoksa kasabın bile elini sokup yıkadığı abdesthanede almak mı?" diye sorduğumda: "Kasabın bile elini sokup yıkadığı abdesthanede abdest almak daha iyidir" dedi.

 

 

 

243- Ma'mer (b. Raşid) bir adamdan o da Muhammed b. Vasi'den naklen Peygamberimizden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) aynısını (238. hadisi) bildirir, ancak "Hanif ve hoşgörü" ifadelerine yer vermez.

 

Tahric: İbn Ömer hadisinden rivayet etti. bak: Heysemi Mecma (1/214)

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Erkek ile Kadınların Aynı Yerde Abdest Almaları