musannef

Abdurrezzak

TAHARE

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Abdest ile Namazın Günahlara Kefaret Olması

 

139- Humran b. Aban bildiriyor: Osman b. Affan'ı abdest alırken gördüm. ilk önce ellerine üç defa su döküp onları yıkadı. Ağzına ve burnuna su alarak onları temizledi. Sonra yüzünü üç defa yıkadı. Sonra sağ kolunu dirseğe kadar üç defa yıkadı. Ardından sol kolunu da aynı şekilde yıkadı. Sonra başını meshetti. Sonra üç defa sağ ayağını, ardından üç defa sol ayağını yıkadı. Bitirdikten sonra da şöyle dedi: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de benim şimdi aldığım abdestin benzerini aldığını gördüm. Abdest aldıktan sonra da: "Kim benim şimdi aldığım abdestin benzerini alır da vesvesesiz bir şekilde iki rekat namaz kılarsa geçmiş günahları bağışlanır" buyurdu.''

 

 

 

140- Ata b. Zeyd el-Huzai, Osman'ın azatlısı Humran'dan bildirir: Osman b. Affan'ı abdest alırken gördüm. ilk önce ellerine üç defa su döküp onları yıkadı. Ağzına ve burnuna üçer defa su alarak onları temizledi. Sonra yüzünü üç defa yıkadı. Sonra sağ kolunu dirseğe kadar üç defa yıkadı. Ardından sol kolunu da aynı şekilde yıkadı. Sonra başını meshetti. Sonra üç defa sağ ayağını, ardından üç defa sol ayağını yıkadı. Bitirdikten sonra da şöyle dedi:

"Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) da benim şimdi aldığım abdestin benzerini aldığını gördüm. Abdest aldıktan sonra da: ''Kim benim şimdi aldığım abdestin benzerini alır da vesvesesiz bir şekilde iki rekat namaz kilarsa geçmiş günahları bağışlanır'' buyurdu."

 

 

 

141- Osman'ın azatlısı Humran bildiriyor: Hz. Osman abdest alınan oturaklardan birinin üzerine oturdu ve su istedi. Getirilen su ile abdest aldıktan sonra da şöyle dedi: "Vallahi sizlere bir hadis aktaracağım, ancak Yüce Allah'ın Kitab'ındaki bir ayet olmasaydı böyle bir şeyi size aktarmazdım. Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu işittim: "Kişi güzelce abdest alıp namaz kıldığı zaman bir sonraki namazı kılana kadar işlediği günahlan bağışlanır. "

Humran der ki: "Bunu bizzat Osman'dan işittim."

 

 

 

142- Ukbe b. Amir el-Cuheni bildiriyor: Bir yolculuğunda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraberdik ve develeri nöbetleşe otlatıyorduk. Benim nöbetimin olduğu günde develeri otlatmaktan geri döndüğümde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir konuşma yapıyordu. Konuşmasının bir kısmını kaçırmıştım. Gelip Ömer b. el-Hattab'ın yanına oturdum. O esnada Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kim usulüne uyarak güzelce abdest aldıktan sonra kalkıp namaz kılarsa ve namazda okuduklarının farkında olursa namazı bitirdiğinde annesinden yeni doğmuş gibi (günahsız) olur" buyurdu. ı Ben: "Ne güzel! Ne güzell" deyince yanımda bulunan Ömer şöyle dedi: "Az önce bundan da güzel olan bir şeyi söyledi ki şöyle buyurmuştu: "Kim abdestini güzelce aldıktan sonra kalkıp namaz kılarsa ve namazda okuduklarının farkında olursa, namazı bitirdikten sonra da 'Şehadet ederim ki Allah'tan başka ilah yoktur ve Muhammed onun kulu ve elçisidir' derse Cennetin sekiz kapısı kendisi için açılır ve istediği kapıdan içeriye girer."

 

 

 

143- Ebü Müsa el-Eş'ari der ki: "Ateşimiz olup bizi yakacak günahlar işliyoruz. Ancak farz namazı kılınca daha önceki günahlarımıza kefaret oluyor. Sonra bir daha ateşimiz olacak günahlara bulaşıyoruz. Yine farz olan bir namazı kılınca önceki günahlarımıza kefaret oluyor. ''

 

Tahric: Mecma'da (1/298) geçtiği üzere Taberani, İbn Mes'ud kanalıyla...

 

 

 

144- Said b. Cübeyr'in bildirdiğine göre Selman el-Farisı şöyle demiştir:

"Mümin kul namaza kalktığı zaman tüm günahları başına konulur. Namazını bitirdiği zaman hurma dallarının yere doğru eğilip hurmaları sağa sola düşürmesi gibi günahları üzerinden dökülmüş olur."

 

Tahric: Mecma'da (1/298) geçtiği üzere Taberani rivayet etti.

 

 

 

145- Hasan(-ı BasrI) der ki: Semada bir münadi: "Ey Adem oğulları! Kalkın da sizi yakacak olan ateşi söndürün!" diye seslenmeden yeryüzünde hiç kimse namaz için çağrı yapmaz. Semada yapılan bu çağrı sonrası müezzin kalkıp ezanı okur, insanlar da namaza durur.''

 

Tahric: Mecma'da (1/299) geçtiği üzere Taberanı, Enes kanalıyla ...

 

 

 

147 (146)- Abdullah b. Amr b. el-As der ki: "Hz. Adem'in boynunda bir çıban çıktı. Namaz kılınca bu çıban boynundan göğsüne indi. Bir daha namaz kıldığında göğsünden göbeğinin altına indi. Bir daha namaz kıldığında göbek altından dizlerinin hizasına indi. Bir daha namaz kıldığında ayağının başparmağına indi. Bir daha namaz kılınca da kaybolup gitti."

 

 

 

147- Ebu Vail'in bildirdiğine göre Abdullah b. Mes'ud: "Kişi büyük günahlardan sakındığı sürece kıldığı her farz namaz bir sonraki namaza kadar günahlarına kefaret olur" demiştir.

 

Tahric: Mecına'da (1/298) geçtiği Üzere Bezzar ve Taberani, İbn Mes'ud kanalıyla merfu olarak rivayet ettiler.

 

 

 

148- Muğire b. Şübeyl, Tarık b. Şihab'dan bildirir: Gece ibadetinin nasıl olduğunu görmek için Selman'ın yanında bir gece kaldım. Gecenin sonuna doğru Selman kalkıp namaz kıldı, ancak ibadeti beklediğim gibi çıkmadı. Bu durumu ona aktardığımda da şöyle dedi: "Beş vakit namazı kılmaya olabildiğince özen gösterin. Zira namaz öldürücü olmayan yaralamaların bile kefareti olur. Gece olunca insanlar üç konumdan birinde bulunurlar. Kiminin gece sonunda kazancı vardır, ama kaybı yoktur. Kiminin kaybı vardır, ama kazancı yoktur. Kiminin de ne kazancı, ne de kaybı vardır. Biri vardır, gecenin karanlığı ile insanların uykuda olmasını fırsat bilerek kalkıp sabaha kadar namaz kılar. Bu kişinin kazancı vardır, ama kaybı yoktur. Başka biri yine gecenin karanlığı ile insanların uykuda olmasını fırsat bilerek günahlara bulaşır. Bu kişinin kaybı vardır, ancak kazancı yoktur. Başka biri de yatsı namazını kıldıktan sonra uyur. Bunun da ne kazancı, ne de kaybı vardır. Sen de gece ibadeti konusunda hızlı gitme. Yapacağın ibadet mutedil ve devamlı olsun.''

 

Tahric: Taberani, M. el-Kebir; bak: Mecılla' (1/300).

 

 

 

149- Zeyd b. Sabit der ki: "Kişinin evinde kıldığı namaz bir nurdur. Kişi namaza kalktığı zaman günahları üst tarafına asılır. Gittiği her secdeyi Yüce Allah onun günahlarından birine kefaret kılar."

 

 

 

150- Hasan' ın bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Namaz kılan kişinin üç özelliği vardır. Ayaklarından semanın ortasına kadar rahmet saçılır. Başından başlamak üzere göğün orta yerine kadar melekler onu kuşatırlar. Bir münadi de onun için: ''Şayet kiminle muhatap olduğunu bilseydi namazını bitirmezdi'' diye seslenir."

 

 

 

Abdestin Günahları Silmesi

 

151- İbn Cüreyc bildiriyor: Ata bana şöyle dedi: "Kişi abdest alırken ağzını çalkaladığı zaman ağzından dökülen günahları olur. Burnunu temizlediği zaman burnundan dökülen günahları olur. Yüzünü yıkadığı zaman yüzünden dökülen günahları olur. Ellerini yıkadığı zaman onlardan dökülen günahları olur. Başını meshettiği zaman ondan inen pislikler günahtan başka bir şey değildir. Ayaklarını yıkadığı zaman da onlardan dökülen günahları olur. Bu şekilde abdestini bitirince büyük günahlar dışında annesinden yeni doğmuş gibi günahsız birine döner."

 

 

 

152- Kasım eş-Şamı bildiriyor: Ümmü Haşim adındaki efendim bana kalem ve hokka vererek bir perde arkasında oturttu. Sonra Ebu Umame'yi çağırttı. Geldiği zaman da ona abdest hakkında Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) naklettiği bir hadisi sordu. Ebu Umame şu karşılığı verdi: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu işittim: "Kişi abdest alırken ellerini yıkadığı zaman günahlar ellerinden çıkar. Ağzına su alıp çalkaladığı zaman günahlar ağzından dökülür. Burnuna su alıp boşalttığı zaman günahlar burnundan boşalır. Bu şekilde de ayaklarını yıkayana kadar yıkadığı (ve meshettiği) her bir uzuvda günahlan çıkıp dökülür. Abdesti bitirip farz namaz için çıktığı zaman da bu namaz kabul görmüş bir hac gibi sayılır. Nafile namaz için çıkması halinde ise bu nafile namaz onun için kabul görmüş bir umre gibi sayilır. "

 

 

 

153- Asım b. Damra, Hz. Ali'den bildirir: "Ya Resulallah! Gecenin en iyi vakti hangi vakittir?" diye sorduğumda şöyle buyurdu: "En iyi vakit gecenin son yarısıdır. Bu vakitten sonra sabah namazına kadar nafile namaz kılmabilir. Sabah namazından sonra da Güneş doğana kadar nafile namaz olmaz. Güneş doğduktan sonra ikindi namazına kadar nafile namaz kılınabilir. ikindi namazından sonra Güneş batana kadar namaz kılınmaz." Ben: "Ya Resulallah! Gece nafile namazı nasıl olur?" diye sorduğumda: "ikişer rekat kılınır" buyurdu. "Günüz nafile namazı nasıl kılınır?" diye sorduğumda: "Dörder rekat kılmır" buyurdu ve şöyle devam etti: "Bana bir defa salavat getiren kişiye Yüce Allah bir kıratlık sev ap yazar ki bir kırat Uhud dağı kadardır. Kul abdest için kalktığı zaman ellerini yıkayınca günahları elinden akıp gider. Ağzma ve burnuna su alıp yıkadığı zaman günahları burnundan akıp gider. Yüzünü yıkadığı zaman günahları yüzünden, kulaklarından ve gözlerinden akıp gider. Kollarını yıkadığı zaman günahları kollarından akıp gider. Başmı meshettiği zaman günahtart başından akıp gider. Ayaklarını yıkadığı zaman günahları ayaklarından akıp gider. Namaza kalktığı zaman da annesinden yeniden doğmuş gibi günahsız bir şekilde kalkmış olur. "

 

Tahric: İmam Ahmed (4/234, 235) yakın metinle farklı yollarla hadis metninin parçalarını Müslim (32, 70), Tirmizi (428), Ebü Davud (1270) rivayet ettiler.

 

 

 

154- Ebu Kılabe bildiriyor: Amr b. Abese arkadaşlarıyla birlikte otururken adamın biri ona: "Kim bize Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir aktarır?" diye sordu. Amr: "Ben!" karşılığını verince, adam: "Allah hadis babana bereketler ihsan etsin! Anlat, ama dikkatli ol" dedi. Amr şöyle dedi: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Allah yolunda saçı ağaran kişinin bu saçı kıyamet gününde kendisine nur olur" buyurduğunu işittim." Adam yine: "Allah babana bereketler ihsan etsin! Anlat, ama dikkatli ol" deyince, Amr şöyle devam etti:

 

"Yine Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kişinin Allah yolunda attığı bir ok kendisine bir köle azat etmiş gibi sevap getirir" buyurduğunu işittim." Adam yine: "Allah babana bereketler ihsan etsin! Anlat, ama dikkatli ol" deyince, Amr şöyle devam etti: "Yine Resulullah' ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kim bir köle azat ederse Yüce Allah azat edilen kölenin her bir uzvu karşılığında onun bir uzvunu Cehennem ateşinden kurtanr" buyurduğunu işittim." Adam yine:

 

"Allah babana bereketler ihsan etsin! Anlat, ama dikkatli ol" deyince, Amr şöyle devam etti: "Yine Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kim iki köle azat ederse Yüce Allah azat edilen kölelerin her iki uzvu karşılığında onun iki uzvunu Cehennem ateşinden kurtam" buyurduğunu işittim. Bir hadis daha var ki bunu Peygamberimizden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir değil iki değil üç değil dört değil beş defa işitmemiş olsaydım yine anlatmazdım. Şöyle buyurdu:

 

"Müslüman kul abdest alırken yüzünü yıkadığı zaman yüzüyle işlediği günahlar sakallarının kenanndan düşüp gider. Ellerini yıkadığı zaman elleriyle işlediği günahlar tırnak aralarından düşüp gider. Başını meshettiği zaman başıyla işlediği günahlar saçının uçlarından düşüp gider. Ayaklarını yıkadığı zaman ayaklanyla işlediği günahlar ayak tabanlarından akıp gider. Bu abdest sonrası bir camiye gidip cemaatle namaz kıldığı zaman ecri Allah'a kalmıştır. Kalkıp iki rekat daha kılması halinde de bu iki rekat kefaret olur. " Adam bunu duyunca: "Allah babana bereketler ihsan etsin! Anlat, ama dikkat et ki hataya düşme" dedi.

 

 

 

155- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Kişi abdest alırken ağzını çalkaladığı zaman su ağzından çıkarken konuştuğu tüm günahlar da dökülüp gider. Yüzünü yıkadığı zaman yüzünden su dökülürken onunla işlediği günahlar da dökülüp gider. Ellerini yıkadığı zaman ellerinden su dökülürken onlarla işlediği günahlar da dökülüp gider. Ayaklarını yıkadığı zaman ayaklarından su dökülürken onlarla işlediği günahlar da dökülüp gider. Abdestini aldıktan sonra evinden mescide doğru giderken mescide girene kadar attığı her adımda bir günahı silinir, iyiliklerine de bir iyilik daha eklenir. "

 

Tahric: Müslim (1/125),

 

 

 

156- Sa'lebe b. Abbad bildirir: Babam Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir hadisini bana kaç defa aktardı bilemiyorum. O da şudur: "Kul abdest alırken su yüzünden akacak şekilde yüzünü güzelce yıkadığı zaman, dirseklerinden akacak şekilde kollarını yıkadığı zaman, topuklarından akacak şekilde ayaklarını yıkadığı zaman ve ardından da güzelce namazı kıldığı zaman geçmiş günahlan bağışlanır. "

 

Tahric: Ebu Hureyre hadisinden Müslim (32) ve Taberanı rivayet ettiler.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Kişi Her Namaz için Yeni Bir Abdest Almalı mıdır?