musannef

Abdurrezzak

TAHARE

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Kişi Her Namaz için Yeni Bir Abdest Almalı mıdır?

 

157- Süleyman b. Bureyde, babasından bildirir: "Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) her namaz vakti için ayrı bir abdest alırdı. Ancak Mekke'nin fethinde öğle namazının abdestiyle ikindi ve akşam namazlarını da kıldı.''

 

Tahric: Tahavi (1/25), "Ebu AmirSüleyman" kanalıyla ve bu lafızla ve İbn Ebi Şeybe rivayet ettiler.

 

 

 

158- Süleyman b. Bureyde, babasından bildirir: Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mekke'nin fethinde beş vakit namazı bir abdestle kıldı ve abdest alırken de mestlerinin üzerine meshetti. Ömer: "Ya Resülallah! Daha önce yapmadığın bir şeyi yaptın" deyince, Allah Resülü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Ömer! Bunu bilerek yaptım" buyurdu. 

 

Tahric: Müslim (1/232), Kattan kanalıyla Süfyan'dan rivayet ve müellife, EbÜ Davud'a, Tirmizi'ye, Nesai'ye, Darimi'ye dayandırarak Kenzu'l-ummal (5/1619,3003) irad ettiler.

 

 

 

159- Hittan b. Abdillah er-Rekkaşi bildiriyor: Ebu Musa el-Eş'ari'nin de içinde bulunduğu bir orduyla Dicle'nin kıyısındaydık. Namaz vakti geldiğinde müezzini namaz için ezanı okudu. insanlar kalkıp abdest aldılar ve Ebu Musa'nın imamlığında namazı kıldılar. Daha sonra halkalar oluşturup oturdular. ikindi namazı vakti girince müezzin ikindi ezanını okudu. insanlar yine abdest için harekete geçince Ebu Musa'nın emriyle münadi: "Abdestini bozacak bir şey yapmayanların yeniden abdest alması gerekmez. ilmin ortadan kaybolup cehaletin ortalıkta kol gezmesi pek yakındır. Öyle ki kişi bu cehaletten dolayı annesini bile kılıçla öldürür" şeklinde seslendi. 

 

 

 

160- Şa'bi der ki: "Önden ve arkadan bir şey çıkarmadıktan sonra beş vakit namazın tümünü tek bir abdestle kılmakta bir sakınca görmem."

 

 

 

161- Abdürrezzak başka bir kanalla yukarıdakinin aynısını bildirir.

 

 

 

162- Amr b. Amir bildiriyor: Enes b. Malik'in: "Birimiz abdestini bozacak bir şey yapmadıktan sonra bir abdestle birden fazla namaz kılardı" dediğini işittim.

 

Tahric: Buhari, Muhammed b. Yusuf kanalıyla Sevri'den rivayet ettiler.

 

 

 

163- ibrahim(-i NehaI) der ki: "Çirkin bir şey demedikten veya abdestimi bozacak bir şeyde bulunmadıktan sonra bir abdestle öğle, ikindi ve akşam namazlarını kılıyorum."

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 21), "Veki-Zübeyr" kanalıyla rivayet etmiştir.

 

 

 

164- Hakem bildiriyor: ibrahim(-i NehaI): "Kişi abdestini bozacak bir şeyde bulunsa da bulunmasa da, (mestlerine) meshetse de meshetmese de bir abdestle bir gün ve gecenin namazlarından daha fazla namaz kılamaz" demiştir. Vehb'in de: "Bir önceki günün yatsı namazının abdestiyle bir sonraki günün öğle namazını kılıyorum" dediğini işittim .

 

 

 

165- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rabah)'a: "Her vakit namaz için yeni bir abdest alınması gerekiyor mu?" diye sorduğumda: "Hayır!" karşılığını verdi. Ona: "Ama Yüce Allah: "Ey iman edenler! Namaz kılmaya kalktığınız zaman yüzlerinizi, dirseklerinize kadar ellerinizi, başlarınızı meshedip, topuklara kadar ayaklarınızı yıkayın ... ''[Maide, 6] buyuruyor" dediğimde, Ata: "ilk abdest diğer namazlar için yeterli olur. Sabah namazı için aldığın abdestle günün diğer tüm namazlarını kılabilirsin" karşılığını verdi. Ona: "Peki, her namaz için yeni bir abdest almak müstehab mıdır?" diye sorduğumda da:

"Hayır!" dedi.

 

 

 

166- Umara b. Umeyr bildiriyor: "Esved b. Yezid bir insanın susuzluğunu giderecek kadar olan bir kap su ile abdest alır ve abdestini bozacak bir şeyde bulunmadıktan sonra o abdestle günün tüm namazlarını kılardı.''

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe, "Ebu Muaviye-A'meş" kanalıyla rivayet etmiş ancak "bir kap" ifadesini kullanmamıştır.

 

 

 

167- İbn Abbas'ın azatlısı Şu'be bildiriyor: Misver b. Mahreme, İbn Abbas'a: "Ubeyd b. Umeyr'in ne zaman ezanı duysa (abdestli de olsa) kalkıp abdest aldığını biliyor musun?" deyince, İbn Abbas: "Şeytan da öyle yapar" karşılığını verdi ve: "Ubeyd geldiği zaman bana haber verin" dedi. Ubeyd geldiği zaman da ona haber verdiler. İbn Abbas ona: "Neden öyle bir şey yapıyorsun?" diye sorunca, Ubeyd: "Çünkü Yüce Allah: "Ey iman edenler! Namaz kılmaya kalktığınız zaman yüzlerinizi, dirseklerinize kadar ellerinizi, başlarınızı meshedip, topuklara kadar ayaklarınızı yıkayın ....''[Maide, 6] buyuruyor" karşılığını verdi. Bunun üzerine İbn Abbas: "Ayetin söylediği senin yaptığın değildir. Bir defa abdest aldığında onu bozmadığın sürece temiz ve abdestlisindir" dedi.

 

 

 

168- Fudayl b. Merzuk el-Hemdani'nin bildirdiğine göre Hz. Ali her namaz için yeniden abdest alırdı.

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 22),

 

 

 

169- Nafi'nin bildirdiğine göre Ömer (abdestli olsa da) her namaz için ağız ve burnunu yıkayıp temizlerdi. 

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 22)

 

 

 

170- Nafi'nin bildirdiğine göre İbn Ömer her namaz için yeniden bir abdest alırdı. 

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 22),

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Bakır Kapta Abdest Almak